Saya suka bunga-bungaan di dalam pasu, tetapi saya lupa tentang makan biasa untuk melupakan saya. Rakan saya menasihati saya untuk menggunakan persediaan granular. Beritahu saya, apakah baja yang kompleks untuk bunga dalaman di granul?

penggunaan baja berbutir

Baja kompleks terdiri daripada beberapa mineral yang menyediakan tumbuh-tumbuhan dengan pemakanan yang diperlukan untuk pertumbuhan aktif dan berbunga yang indah. Sebagai peraturan, nitrogen, kalium dan fosforus menjadi asas untuk makanan tersebut. Baja yang paling kompleks dibentangkan dalam bentuk cecair, mereka dicairkan dengan air dan digunakan untuk pemprosesan akar dan daun bunga. Iaitu, ubat-ubatan mula berfungsi sebaik sahaja digunakan.

Tindakan baja berbutir

Untuk tindakan mikroelement yang lebih panjang, baja kompleks untuk bunga dalaman dilepaskan dalam bentuk berbutir. Mereka mesti diperkenalkan terus ke dalam tanah, tanpa larut sebelum ini di dalam air.

Keuntungan dan keunikan tindakan persediaan sedemikian adalah bahawa nutrien memasuki tumbuhan secara beransur-ansur, kerana granul dibubarkan. Ini hampir sepenuhnya menghilangkan kemungkinan membakar sistem akar bunga sebagai hasil daripada overdosis.

Bergantung pada suhu udara dan banyak kelembapan, tumbuh-tumbuhan menerima jumlah mineral yang diperlukan dalam dos yang kecil. Apabila suhu di dalam bilik berkurangan, keperluan untuk warna dalam unsur surih juga berkurang, yang juga terhenti secara intensif dari granul.

Permohonan satu kali granul membolehkan untuk menyediakan bunga dengan makanan sekurang-kurangnya 2 bulan, yang sangat mudah.

Jenis popular baja pasir

Bagi baja warna rumah, persediaan sedemikian digunakan secara meluas dalam bentuk butiran:

  1. Osmokot. Tambahkan ke tanah apabila menanam tumbuh-tumbuhan atau menambah lapisan atas substrat. Kadar permohonan adalah sehingga 4 g setiap liter jumlah pot untuk tumbuhan besar dan 1.5 g untuk bunga dengan syarat yang rendah untuk berpakaian atas. Pergelangan atas yang berulang perlu dilakukan tidak lebih awal daripada 2 bulan.osmoc
  2. Aktivin Universal. Boleh digunakan untuk semua jenis tumbuhan dalaman, serta untuk bunga taman. Kaedah permohonan: tersebar di permukaan tanah (1 gram teh setiap per liter tanah). Kekerapan permohonan – 1 kali dalam tiga bulan.
  3. Actinine untuk pokok sawit dan hiasantumbuhan daun. Ia digunakan dengan cara yang sama seperti bentuk sejagat.activin untuk sawit
  4. Pyramids Royal Mix Push untuk tumbuhan berbunga. Tempatkan di dalam periuk antara akar bunga dan dinding pot bunga. Satu piramid cukup untuk kapasiti 3 liter. Tempoh permohonan – 1 kali dalam 6 bulan.campuran diraja
  5. Plantacott Plus. Sesuai untuk membaja semua jenis tumbuh-tumbuhan. Campurkan granul dengan tanah atau berselerak di permukaan. Kadar permohonan adalah dari 2 hingga 7 g setiap 1 liter tanah, bergantung kepada saiz dan keperluan bunga. Tempoh dadah adalah 6 bulan.plantacottis

Related  Rasa awal, manis dan berair Melon Amal

Bentuk berbutir baja menyediakan bunga bilik dengan semua nutrien yang perlu untuk masa yang lama, yang memberi kesan positif kepada pertumbuhan dan pembungaan mereka.

Baja untuk bunga dalaman Osmocot tindakan yang berpanjangan – video