Cara memilih tembikai dengan betulAkhir musim panas dan awal musim gugur – masa yang hebat, apabila kita mula makan banyak tembikai. Melon di antara mereka adalah yang utama, mengikut pengguna (seperti, sesungguhnya, dan semangka).

Kemanahan yang menyenangkan, juiciness, keseluruhan detasmen harta berguna, kenyang – ini semua tanda-tanda yang baik melon. Dan bagaimana dengan betul untuk memilih tembikai masak, yang akan menggembirakan kami dengan rasa dan akan membawa keuntungan? Ini akan dibincangkan dalam artikel kami.

Memilih melon terbaik di kaunter

Apa yang anda perlu ketahui apabila membeli tembikaiKami mula memilih melon yang lazat dari penampilannya. Ia harus menjadi teduh semulajadi yang indah (bergantung kepada pelbagai), tanpa penyok dari kejutan, kawasan rusak, pemotongan dan kerosakan lain. Kami memberi perhatian kepada bau yang berasal dari tembikai: ia harus pedas, madu, dengan nota vanila, kadang-kadang – pir, nanas. Jika tidak ada bau atau lemah, sama dengan aroma kehijauan, maka tembon itu masing-masing berwarna hijau, dan ia tidak akan mempunyai rasa manis yang diinginkan. Cangkerang melon masak kering.

Kami mengambil tembikai di tangan dan merasakannya: ia sepatutnya musim bunga. Ini bermakna kematangan janin. Permukaan keras dari tembikai yang belum masak, lembut, di mana terdapat tanda – terlalu panas, kehilangan rasa dan sifat yang berguna. Memukul melon pada tembikai masak, anda akan mendengar bunyi membosankan. Jika ia “kedengaran” berdering, maka ia akan bernilai lagi.

Marilah kita meringkaskan ciri-ciri utama melon yang lazat dan lazat:

 • Dia mempunyai bau madu yang menyenangkan – anda tidak akan menyalahkannya untuk apa-apa. Satu petanda yang baik jika anda datang ke dulang dengan tembikai dan jelas merasainya.
 • Elastik – apabila anda menekan jari anda pada permukaan buah, rasanya seperti mata air.
 • Permukaan tanpa pereseleni, penyok – kebanyakan jenis mempunyai warna kuning kulit.
 • Apabila melanda, bunyi tuli, tidak berdering atau “tenggelam.”

Meletakkan tugas sedemikian, bagaimana memilih tembikai yang baik, mengambil kira: ia mesti tidak diselewengkan! Tempat, penyok, retak adalah tempat yang bermanfaat untuk penyebaran bakteria. Mendapatkan tembikai dengan kecacatan permukaan sedemikian, anda menjalankan risiko mengamati dengan penyakit gastrousus.

Atas sebab yang sama, membeli bahagian-bahagian tembikai sebelum dipotong untuk kemudahan jualan juga berbahaya. Prinsip yang sama harus diikuti dengan menolak untuk merasakan sepotong tembikai yang penjual yang mewajibkan dapat menawarkan anda di pasar. Bakteria penyakit terkumpul pada kedua-dua buah-buahan dan pisau.

Related  Foto dengan perihalan perosak ceri dan cara memerangi mereka

Pilih pelbagai jenis tembikai yang paling manis

Berharap untuk membeli tembikai, kami mencari yang paling manis, kerana ia akan menjadi yang paling lazat untuk kami. Kualiti rasa buah ini bergantung bukan sahaja pada peringkat kematangan, tetapi juga pada varieti. Jadi, bagaimana memilih satu tembikai manis pada dasarnya, sedikit berorientasikan pada gred.

Yang paling manis, dan paling biasa, kita mempunyai tembikai:

 • “Kolhoznitsa” (besar, dengan kulit licin berwarna kuning terang atau kehijauan-kuning dengan pembuluh vokal).Grade Kolhoz Woman
 • Madu (dengan bentuk bujur, kehijauan atau ohristogo warna yang bagus, rasa madu yang luar biasa dan rasa manis yang khas).Melon madu
 • Melon nanas (lebih awal, kita mula-mula melihatnya di kedai-kedai, bentuknya bujur, kulit licin).Melon nanas
 • Musk (salah satu jenis terkecil, dengan bentuk bujur, alur perantaraan yang khas).Melon mouscous

Anda boleh meletakkan pelbagai kegemaran anda di taman anda. Dengan mewujudkan keadaan yang boleh diterima dan menjaganya, anda akan mendapat tanaman anda sendiri dari budaya ini.

Melon di laman web iniUntuk merasai tembikai yang ditanam sendiri pada masa terbaik mereka, mereka harus dikeluarkan dari semak pada waktu. Bagaimana anda menentukan kematangan tembikai di taman sebelum koyak?

 • Peduncle – kering atau sangat lembap.
 • Buah tidak tumbuh lagi.
 • Ciri-ciri untuk pelbagai warna kulit (ingat bahawa pertama masak bahagian, dipanaskan oleh matahari).
 • Kosongkan aroma yang menyenangkan (beberapa jenis berlaku jika anda memotong kulitnya dengan ringan).

Apabila tembikai dari taman dipotong, jangan malu jika terdapat beberapa kawasan kehijauan di dalamnya. Fetus tidak boleh pada masa yang sama sama rata, tetapi rasa tidak mengalami ini.

Adakah pembelian tembon belum matang dibenarkan?

Di dalam masyarakat terdapat tradisi sedemikian: untuk membeli beberapa tembikar sekaligus, lebih-lebih lagi dengan kehijauan. Lakukan demikian untuk tujuan buah itu, berbaring beberapa hari di balkoni, misalnya, akan matang dan tidak perlu pergi ke kedai sekali lagi. Ia akan menjadi lebih rasional untuk mula memahami: adalah pematangan tembikai cair? Keadaan ini adalah seperti berikut.

Related  Bunga abadi di taman dan dusun: iris, peony dan kekwa

Sebagai amalan melon sayuran mengatakan, tembikai, hanya sedikit yang tidak matang, cukup dapat mencapai keadaan yang diperlukan rumah di tempat yang hangat.

Ini hanya berlaku apabila tembikai tidak masak sepenuhnya. Walau bagaimanapun, buah semacam itu akan sedikit berbeza dari rasa yang telah masak di taman.

Pematangan melon patah dipengaruhi oleh pelbagai, syarat-syarat penyimpanan yang semakin meningkat dan seterusnya, dan faktor-faktor lain. Peniaga menggunakan harta semacam itu sebagai tembikar bahawa ia tidak sampai kepada pembeli yang terlalu banyak, dengan sia-sia kehilangan sifat rasa yang indah.

Tempat yang baik untuk membeli tembikai

Di tempat ini, anda tidak boleh membeli tembikaiKeadaan penyimpanan dan pengangkutan adalah penting ketika datang ke tembikai. Keadaan terbaik dibuat di kedai, pasar raya, lantai perdagangan – tempat perdagangan berlesen dalam produk. Insurans terbaik anda dalam kes sedemikian adalah pemeriksaan kebersihan tempat perdagangan dan syarat untuk penjualan barangan.

Secara kategori, anda tidak boleh membeli tembikai dari penjual jalan berhampiran jalan raya! Gas ekzos, habuk menetap pada barang-barang, bahan-bahan berbahaya diserap ke dalam buah-buahan melalui mikron pada kulit. Melon tersebut menjadi tidak sesuai untuk dikonsumsi tidak lama lagi, walaupun mereka pada mulanya mempunyai kualiti yang sangat baik.

Sebagai kesimpulan, katakanlah jangan takut untuk makan tembikai. Makanan istimewa ini adalah gudang vitamin dan mikro penting yang diperlukan. Pendekatan pemilihan janin secara bertanggungjawab dan bersedia, maka dia tidak akan mengecewakan anda.

Cara memilih tembikai masak tanpa nitrat – video