Ramai penduduk musim panas secara bebas mengembangkan gooseberries di belakang rumah mereka. Tetapi mereka yang memutuskan untuk melakukan ini untuk kali pertama, tertarik dengan soalan: bagaimana, di mana dan bila lebih baik untuk menanam gooseberries.

Gooseberries tergolong dalam tumbuh-tumbuhan yang tidak kotor, ia tidak memerlukan penjagaan khas, ia menjadi baik. Tetapi apabila ia ditanam, untuk mendapatkan beri wangi yang besar, anda masih perlu mematuhi peraturan tertentu. Sekiranya anda memilih lokasi yang betul dan memberikan tanaman yang anda perlukan, belukar gooseberry berjaya menghasilkan buah sehingga 50 tahun, dan, pada masa yang sama, memberikan sehingga 10 kg panen.

Bila dan bagaimana untuk menanam?

penanaman gooseberryUntuk penanaman gooseberries adalah yang terbaik untuk membeli dua semak tahunan atau dua lapisan tahunan yang kuat. Apabila membeli bahan penanaman, perhatian khusus harus dibayar kepada akar, mereka tidak boleh lebih pendek daripada 20 cm. Kehadiran 2-3 pucuk kuat mesti sekurang-kurangnya 30 cm panjang, dengan beberapa tunas.

Gooseberries boleh ditanam pada musim gugur dan musim bunga. Tetapi bilakah lebih baik untuk menanam gooseberries pada musim bunga atau musim luruh?

Kebanyakan tukang kebun mengatakan bahawa musim luruh penanaman gooseberry jauh lebih berkesan. Tempoh terbaik untuk ini adalah akhir bulan September dan dekad pertama bulan Oktober.

Sistem akar tumbuhan mempunyai masa untuk bertambah kuat dan menjadi akar sebelum bermulanya cuaca sejuk, dan pada musim semi belukar mulai berkembang pesat. Jika kita bercakap mengenai penanaman musim bunga, maka sangat penting untuk tidak terlambat. Penanaman perlu dilakukan semasa tumbuhan berada dalam keadaan ketenangan.

Memandangkan tunas gooseberries mekar awal, prosedur penanaman mesti siap sebelum awal bulan April. Tetapi harus diingat bahawa kelangsungan hidup tumbuhan selepas penanaman musim bunga jauh lebih buruk.

Bagaimana untuk menanam gooseberries pada musim gugur?
Sebelum menanam gooseberries anda perlu memendekkan pucuk yang tidak lama lagi. Kelemahannya hilang sama sekali. Ia perlu memilih 2-3 ranting kuat dan potong sehingga ada beberapa buah pinggang (kira-kira 3-4). Jika sistem akar terlalu panjang (kira-kira 25 cm atau lebih) dan mengganggu penanaman, maka ia juga boleh dipotong sedikit. Keperluan untuk memotong dan mengeluarkan pucuk berlebihan adalah untuk memastikan pemakanan tumbuhan yang baik pada musim bunga.
Jika anda meninggalkan banyak ranting panjang, mereka akan mula sangat kuat pada musim bunga dan berkembang dengan pesat, dan sistem akar lemah tidak dapat memberikan nutrisi yang tepat untuk pertumbuhan semak yang baik.

Oleh itu, daun dan bunga akan menjadi lemah dan boleh menjadi kering, mengakibatkan pertumbuhan dan pembiakan kekacauan gooseberry.

Tanah di bawah tanam belukar akan digali pada awal September, menghancurkan semua benjolan dan keluarkan rumput. Lubang-lubang yang lebih jauh menggali, saiznya yang sesuai dengan sistem akar. Selalunya kedalaman mereka adalah kira-kira 35-40 cm, dan diameter – kira-kira 50 cm. Apabila menggali lubang, lapisan atas tanah, yang kaya dengan bahan berguna, dipisahkan dari kurus, terletak lebih dalam.

pendaratanApabila lubang siap, mereka perlu disenyawakan. Untuk melakukan ini, sediakan campuran dua pertiga daripada tanah subur atas, 10 kg kompos dan 200 g baja mineral (superfosfat dan garam kalium). Fossa diisi dengan separuh campuran, dan baki ketiga tanah dipenuhi dengan tubercle di tengah. Dalam bentuk ini, fovea dibiarkan selama beberapa minggu, ini memberikan peluang untuk mendarat.

Selepas tamat tempoh, setiap anak benih mesti diletakkan di dalam bukit secara menegak, atau sedikit serong, untuk menyebarkan akar dan taburkan dengan bumi. Kolar akar anak benih menembusi bumi kira-kira 4-5 cm. Tanah di sekeliling semak mesti ditampal, banyak disiram dan disegel dengan humus. Adalah lebih baik untuk menanam pada hari yang mendung dan tanpa angin, ini menggalakkan kelangsungan hidup tumbuhan yang lebih baik.

Di mana untuk menanam gooseberries?

Agar semak tumbuh dengan baik dan berbuah, sebelum menanam perlu untuk mengetahui di mana lebih baik untuk menanam gooseberries.

Perlu diingati bahawa gooseberries adalah semak penyayang yang panas. Oleh itu, memilih tempat untuk ditanam, anda perlu berhati-hati bahawa tapak itu rata, dinyalakan dan tidak berkesudahan. Air bawah tanah tidak boleh lebih dekat daripada 1.5 meter ke permukaan bumi. Jika tanah di bawah gooseberry sentiasa basah, paya, maka kilang, selepas beberapa waktu, akan mati.

Jangan gunakan wilayah dari raspberry atau currant untuk menanam gooseberry. Tumbuhan ini sangat merosakkan tanah, dan, di samping itu, ia mungkin mengandungi perosak dan penyakit biasa yang terdapat pada tumbuhan ini.

Ia adalah perlu untuk memberi perhatian kepada fakta bahawa dalam beberapa tahun semak gooseberry tumbuh sangat banyak. Oleh itu, adalah perlu untuk memerhatikan jarak semasa menaiki pesawat. Selalunya pilihan terbaik adalah jarak antara semak gooseberry 1 dan 2 meter (dengan syarat semak ditanam dalam baris).

Sering kali, jika plot rumah tangga kecil, pemilik tidak dapat menentukan di mana untuk menanam gooseberry. Dalam kes ini, ia boleh diletakkan di sepanjang pagar. Tetapi kita harus ingat bahawa semak ditanam tidak lebih dekat daripada 1,5-2 meter ke pagar. Adalah baik untuk merasakan tumbuhan antara pokok buah-buahan kecil, tetapi di sini juga jarak (1-1.5 m) adalah penting.

Ia perlu memastikan bahawa tanah di sekeliling belukar itu longgar dan tanpa rumput. Dalam tempoh berbuah, adalah perlu untuk menyiram tanaman dengan baik.

Arahan video tentang cara menanam gooseberries dengan betul