timun dari patch tamanUntuk mendapatkan tuaian yang baik, penanaman timun di tanah terbuka dilakukan di kawasan yang cerah yang dilindungi dari angin utara. Di perimeter peruntukan yang dipilih, tumbuh-tumbuhan tinggi yang berkembang pesat (kacang, bunga matahari atau kentang) perlu ditanam untuk membantu mewujudkan iklim mikro yang baik untuk timun.

Bergantung kepada rantau ini, budaya timun ditanam pada musim bunga, apabila tanah memanas dengan cukup. Timun boleh ditanam dengan benih atau benih menyemai.

Penanaman tanah yang kompeten

fruktifikasi timun di tanah terbukaUntuk penanaman timun di tanah terbuka tapak disediakan pada musim luruh. Untuk melakukan ini, tanah perlu dicerna dan disenyawakan. Untuk menghilangkan tanah dan memusnahkan patogen, adalah perlu untuk merawat tanah dengan larutan sulfat kuprum dan menambah sebahagian super fosfat dan abu.

Bagi penanaman timun yang berjaya, rabung “hangat” dengan “bantal” organik dalaman, 20-25 cm tinggi, akan sesuai. Organik akan membantu menyediakan sayur-sayuran dengan unsur-unsur surih yang diperlukan dan melindungi sistem akar dari pembekuan.

Menanam benih timun di tanah terbuka akan menghasilkan penuaian yang baik di latitud tengah dan utara, dan di wilayah selatan dengan sayur-sayuran awal musim bunga boleh ditanam di dalam tanah.

Ciri-ciri benih menyemai di kawasan terbuka

penuaian timunPara petani berpengalaman mencadangkan benih menyemai dalam 2-3 sesi untuk memastikan benih dari frosts yang tidak dijangka dan memanjangkan buah. Menanam timun ke dalam tanah terbuka dengan biji dijalankan dari pertengahan musim bunga hingga awal musim panas. Adalah penting untuk tidak melepaskan masa ini, kerana sebagai musim panas, ia akan menjejaskan perkembangan kilang.

Pemilihan bahan benih

benih timun yang baikBenih boleh dibeli di tempat khusus atau dipungut secara berasingan. Tempoh simpanan mereka mestilah sekurang-kurangnya dua tahun, supaya pucuk-pucuk kuat dan mesra.

Benih timun untuk penabur mestilah berkualiti tinggi. Untuk mengenal pasti bahan yang tidak sesuai, ia harus diletakkan dalam bekas dengan air suam. Benih substandard akan terapung ke permukaan. Benih di bawah benih timun, selepas pra-rawatan boleh digunakan untuk menyemai. Untuk mendapatkan pucuk terdahulu, inokulum bercambah dengan meletakkannya dalam habuk habuk, gambut atau kain lembap. Dalam percambahan, benih yang lemah juga dibuang.

Penyediaan benih untuk penanaman

tumbuh benih timunPenyediaan bahan benih melibatkan beberapa langkah:

  1. Benih terpilih diletakkan selama beberapa minit dalam larutan mangan.
  2. Kering dan panas selama kira-kira dua jam pada suhu 60 darjah. Ini mempercepat permulaan bunga.
  3. Letakkan setengah jam dalam larutan berair dengan sulfat mangan, potasium nitrat dan super fosfat.
  4. Kering lagi dan sow.

Sekiranya pakej tidak mengandungi data untuk tujuan sayur-sayuran, anda harus melihat foto: timun yang sesuai untuk pengetinan ditutup dengan jerawat gelap, dan yang dimakan dalam bentuk segar berwarna putih.

Menanam benih timun di tanah terbuka perlu apabila cuaca hangat ditubuhkan dan tanahnya cukup panas. Sekiranya masih ada ancaman fros, adalah disyorkan untuk menanam tanaman dengan filem.

Related  Pokok buah dan pokok renek untuk plot taman

Peraturan untuk menyemai benih dalam tanah yang tidak dilindungi

penanaman timunDi atas bukit yang disediakan, lubang penanaman terbentuk dan ditumpahkan dengan air. Di dalamnya, letakkan bahan benih, mendalamkan 2 cm, dengan selang 8-10 cm, ditaburi di atas dengan campuran humus atau tanah dengan penambahan habuk papan. Pada 10 meter persegi secara purata, 50 gram benih diperlukan. Jika kualiti benih tidak boleh dipercayai, 2-4 biji boleh diletakkan dalam satu sumur.

Kepastian kaedah benih

skim penanaman timunAnda boleh menanam benih timun di dalam bilik yang hangat dan terang. Tangki penanaman diisi dengan substrat dari campuran gambut dan habuk papan dengan penambahan ammonium nitrat dan disiram.

penanaman benih timunBenih di dalam substrat dengan 1 cm dan dikebumikan. Kapasiti ditutup dengan polietilena sebelum pucuk pertama. Apabila benih tumbuh, penjagaan perlu diambil untuk memastikan tanah sentiasa dibasahkan. Sebelum menanam timun di tanah terbuka, benih perlu dikeraskan selama seminggu, secara beransur-ansur terbiasa dengan udara segar.

Peraturan pendaratan

penanaman benih timunSehari sebelum mendarat, anak benih perlu ditumpahkan dengan baik. Prosedur ini dijalankan dalam cuaca panas yang jelas. Penanaman benih timun di tanah terbuka dijalankan dengan selang 10-15 cm, supaya tumbuhan tidak mengganggu satu sama lain. Akar hanya mendalamkan akar, jika tidak terdapat risiko penyakit reput akar.

Arahan penjagaan

Pucuk cucur di tanah terbukaPenanaman budaya timun melibatkan pematuhan beberapa peraturan, yang terdiri daripada pengairan, persenyawaan, melonggarkan dan hilling, perlindungan daripada penyakit dan perosak.

Selepas menanam timun di kawasan terbuka, mereka perlu berhati-hati, kerana tumbuhan tidak lagi terbiasa dengan keadaan baru dan terdedah:

  1. Apabila benih tumbuh, tanah mesti dibebaskan secara rutin dari rumput rumput. Untuk memudahkan tugas katil, anda boleh mulsa, menggunakan habuk papan atau jerami.
  2. Pengairan. Cucumber adalah sangat hygrophilous, jadi memerlukan penyiraman biasa. Dengan kekurangan kelembapan, kualiti rasa sayuran hilang, dan kepahitan muncul. Daun mula menjadi gelap dan gugur. Timun air perlu pada waktu pagi atau waktu petang, apabila tidak ada matahari yang aktif. Keteraturan pengairan bergantung pada keadaan cuaca, tetapi harus dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu, dan selama periode berbuah, penambahan air.
  3. Pembentukan semak. Selepas pembentukan daun ketujuh, disyorkan untuk menusuk penangkapan utama. Ini menggalakkan pertumbuhan batang sisi dan menguatkan akar.
  4. Melonggarkan. Prosedur ini perlu dijalankan selepas setiap penyiraman, tetapi ia mesti dilakukan dengan berhati-hati, meningkatkan cambuk. Anak benih muda dilonggarkan kepada kedalaman 2-3 cm setiap hari, dan tanaman yang lebih matang – sekali seminggu.dandanan
  5. Hilling dilakukan beberapa kali sepanjang musim. Prosedur ini menggalakkan pertumbuhan akar baru dan berfungsi sebagai pencegahan kulat.
  6. Permohonan baja. Pemupukan optimum 3-4 pada musim ini dengan baja yang kompleks mengandungi nitrogen, fosforus dan kalium. Pembajaan pertama dilakukan dengan penampilan sepasang daun, yang kedua – semasa penataan buah-buahan, dan yang ketiga dan seterusnya – selama berbuah.

Sapukan baja dengan berhati-hati, agar tidak menghangatkan daun. Prosedur ini dijalankan dalam keadaan cuaca yang hangat, jika tidak nutrien tidak diserap sepenuhnya oleh sistem akar.

Perlindungan terhadap penyakit

Budaya timun mempunyai banyak musuh. Tetapi penyakit yang paling biasa dan berbahaya adalah kladosporiosis. Ejen penyebab penyakit ini adalah kulat, yang mengaktifkan aktiviti mereka dalam kes perubahan mendadak dalam suhu dan kelembapan yang tinggi. Di semak dan timun muda, bintik hitam dengan sulfur dibentuk. Buah-buahan curl dan berhenti berkembang.

Untuk rawatan, gunakan ubat dengan benzimidazole, dalam bentuk penyelesaian untuk penyemburan.

Related  Foto penyakit anggur dan kawalan mereka

Timun juga boleh menjangkiti cendawan bubuk. Penyakit kulat ini, yang menunjukkan dirinya dalam rupa plak putih pada dedaunan. Penyakit ini merebak dengan cepat dan tumbuhan itu mati.

Untuk rawatan, gunakan ubat-ubatan yang mengandungi sulfur dan fugnitsidnye, keluarkan rumput dan bahagian-bahagian tumbuhan yang rosak.

Tuai timun yang baik secara langsung bergantung kepada penjagaan yang berkualiti dan penanaman yang betul. Petua terperinci untuk menanam timun di kawasan terbuka boleh dilihat pada video.

Tuai diperlukan pada waktu pagi atau petang, dan untuk menjaga sayur-sayuran elastik, mereka harus ditutup dengan tarpaulin atau ditempatkan di tempat yang teduh sejuk. Jika anda mematuhi semua peraturan teknologi pertanian dan memilih tanaman yang betul, tanaman akan menjadi stabil dan kaya.

Menanam benih dan benih timun ke dalam tanah – video