Berkesan, tetapi pada masa yang sama, blueberry yang bertahan: penerangan 8 jenis yang popular

beri blueberryLereng gunung Amerika Utara diliputi oleh beratus-ratus semak tumbuhan ini. Penduduk gunung yang tinggi dan rimbun blueberry terkenal dengan rasa indahnya, serta pemandangan yang mewah. Di atas pokok miniatur, satu set curang yang cetek (sehingga 1 cm) berwarna biru gelap dengan mekar beri kebiruan tumbuh. Rasa manis dan manis yang lazat ini kekal dalam ingatan untuk masa yang lama, yang menggalakkan ramai pelancong untuk kembali ke sini lagi dan lagi.tuaian kaya blueberries

Berry ini dikenali di bawah nama samaran seperti gonobol, durneyha dan minum air. Nama julukan blueberries seperti itu telah diperolehi terima kasih kepada tempat di mana tumbuh-tumbuhan tumbuh dengannya di kawasan kejiranan.

Habitat

buah blueberryUntuk memenuhi semak branched, mencapai ketinggian 1-3 meter, seringkali berada dalam iklim yang sejuk dan lembap. Musim panas hujan adalah jaminan menuai yang banyak untuknya. Lintang sederhana Rusia, Eropah Barat, Caucasus, Siberia, Ural dan Timur Jauh adalah tempat kelahiran orang bodoh. Namun Kanada dan Amerika Syarikat adalah tempat asalnya. Para saintis di Jerman dan Poland telah belajar untuk memupuk dan memaparkan kacukan blueberry, gambar sesetengahnya diberikan di bawah.

botol air yang indahVodopyanka tergolong dalam tumbuhan bersahaja keluarga Vereskov, jadi ia terasa hebat di tanah yang masam dan hancur. Habitat utamanya adalah:

 • rawa gambut;rawa gambut
 • hutan bercampur (jarum, pain dan larch);
 • cerun tertutup lumut;
 • batu;
 • bongkah stanik pain;hutan pain
 • tundra.

Di kawasan blueberries, Ledum paling sering berkembang. Kerana aroma yang spesifik dan memabukkan yang menyelubungi semak belukar, dia menerima nama-nama rakyat yang tidak biasa.

Menanam buah liar ini juga boleh di negara ini. Bagaimanapun, pada mulanya, anda harus memilih varieti blueberries yang sesuai dan terbaik untuk rantau Moscow untuk mendapatkan hasil yang sangat baik. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

 1. Blyukrop dan Bluewold. Pilihan yang sangat baik untuk iklim ini, kerana beri mempunyai struktur yang kukuh dan padat.pelbagai blueberry Blyukrop
 2. The Patriot. Memindahkan secara khusus untuk tempat ini.Patriot Blueberry
 3. Duke. Dia meninggalkan Amerika Utara, di mana keadaan iklim yang sama.blueberry variety Duke

Petani menyarankan agar tidak berhenti di satu bentuk, tetapi tanaman sekaligus. Jika disebabkan cuaca yang hilang, yang lain akan kekal. Varietas ini berjaya bertolak ansur dengan suhu yang ketara. Anomali seperti (-7 ° C) boleh tahan walaupun warna tumbuhan. Di rantau ini, anda boleh menuai sudah pada hari-hari terakhir bulan Ogos.

Beri perlu dikumpulkan dengan kemas, supaya tidak memecahkan daun beracun Ledum. Sekiranya ini berlaku, anda perlu mengeluarkan buah dari bakul yang bersentuhan dengannya, dan kemudian membasmi tangan anda.

Penerangan dan Faedah

Kesilapan yang sama banyak – mereka mengelirukan burung merpati dengan blueberry, jadi penting untuk mengetahui semua tanda-tanda penerangannya. Secara kebetulan, “saudara-mara” yang rapat ini sama. Walau bagaimanapun, bahagian dalamnya sama sekali berbeza. Bilberry mempunyai warna burgundy, dan durnichi mempunyai warna hijau muda. Pada masa yang sama, buah minuman keras air lebih besar. Juga, ia tidak meninggalkan kesan pada pakaian. Blueberry luaran dibezakan dengan ciri-ciri berikut:

 1. Bush. Batang muda mempunyai warna kehijauan, tetapi dari masa ke masa mereka memperoleh warna coklat. Mereka membesar lurus dan sangat tebal.semak blueberry
 2. Daun. Kaku dengan urat terpilih yang terang pada latar belakang hijau yang terang. Tepi adalah sedikit melengkung, dan panjangnya masing-masing adalah kira-kira 3 cm. Bahagian dalam bentuk daun elips mempunyai salutan waxy biru. Pada permulaan cuaca sejuk, mereka memperoleh warna merah terang, dan kemudian jatuh.
 3. Bunga. Putih, sedikit merah jambu pucat, lonceng memanjang dengan kelebihan bergerigi. Menumbuhkan perbungaan 2-3 bunga dari satu tangkai. A pedang pendek di bawah berat selekoh jug. Pucuk pertama muncul pada bulan Mei dan menghiasi cerun gunung yang megah untuk keseluruhan bulan Jun.mekar blueberry
 4. Buah-Buahan. Ripen menjelang bulan Julai, dan mereka boleh dikumpulkan sehingga akhir bulan September. Berat buah 1 adalah kira-kira 3 g, dan diameternya adalah sehingga 1-2 cm. Sering kali dalam bentuk ia kelihatan seperti bola. Walaupun terdapat pelbagai jenis blueberry dengan buah berbentuk buah pir, elips dan silinder.buah blueberry Velvet biru gelap mewah dengan warna biru menjadikannya mutiara berharga dari rawa-rawa itu. Daging kehijauan berair meninggalkan rasa manis, manis, manis dengan rasa masam.

buah blueberryKumpulkan air mabuk – kesemua seni. Cabang tebal belukar memegang beri kecil di penangkaran. Oleh itu, anda perlu bekerja keras untuk mendapatkan sendiri. Akibatnya, buah-buahan boleh disediakan dengan kompot, jem, wain, jus, jem, kentang tumbuk dan kvass. Ia sangat berguna untuk makan buah segar. Mereka mengandungi banyak vitamin, mineral dan antioksidan yang:

 • meningkatkan penglihatan;
 • meningkatkan hemoglobin;
 • tahap glukosa darah yang lebih rendah (dalam diabetes mellitus);blueberry dalam diabetes mellitus
 • mengganggu pembentukan sel-sel kanser;blueberry terhadap sel-sel kanser
 • menyumbang kepada pengeluaran hempedu;
 • meningkatkan imuniti;
 • berehatlah usus;
 • membangunkan selera makan;
 • keluarkan toksin dari badan.

Ringkasan semacam ini dari wakil Vaccinium gen ini menggalakkan banyak tukang kebun untuk menanam buah pada plot rumah mereka. 3 tahun pertama, kehijauan semulajadi bush hanya menghiasi taman dan hanya untuk hasil tahun ke-4, dan akan menanggung lebih dari 90 tahun. Apa jenis blueberry untuk dipilih untuk kediaman anda?

Taman ini

blueberry tamanAsalnya berasal dari taman blueberry dari wilayah utara-timur Kanada dan Amerika Syarikat. Di kawasan ini terdapat banyak paya, hutan konifer, dan daun yang tertumpu, yang dibanjiri dengan air untuk kebanyakan masa. Dalam semak iklim yang lembab mencapai ketinggian lebih dari 2-3 meter. Oleh itu, mereka berkhidmat sebagai peringkat pertengahan untuk hutan yang padat berkembang.

Tidak seperti perwakilan keluarga Heather lain, blueberry tinggi tidak beracun (tanpa ester dan resin yang berbahaya), jadi ia boleh ditanam berhampiran rumah atau taman. Di samping itu, dari daun dan pucuk disediakan decoctions, teh, serta ubat-ubatan lain yang lain. Keanehan pelbagai beri mabuk ini ialah:

 1. Batang lurus berwarna coklat, tidak berlatar di atas tanah. Ketebalan cawangan adalah 1-4 cm.
 2. Sistem akar berserabut yang ditahan di permukaan tanah. Tiada rambut sedutan di akarnya.
 3. Cawangan tidak bersandar ke tanah dan tidak boleh berakar di tanah.
 4. Buahnya lebih besar dan lebih manis dalam rasa.
 5. Produktiviti dari satu belukar (umur hingga 8 tahun) adalah lebih daripada 5 kg. Koleksi bermula pada 15 Ogos.

tuaian blueberryKelemahan varietas tinggi adalah ketidakstabilan fros. Tetapi pelbagai Berkeley, sebaliknya, bertahan dengan perubahan suhu tajam, tetapi ia merosot semasa pengangkutan dan penyimpanan jangka panjang.pemangkasan taman blueberry

Sekelompok tumbuhan yang tinggi sepatutnya dipotong untuk meningkatkan pertumbuhan pokok muda. Lakukan pada separuh pertama tahun ketiga. Memotong keperluan untuk batang yang lemah, terjejas dan rendah, meninggalkan sebagai maksimum 5 pucuk.

Blyukrop

ripen blueberry BlyukropIa boleh ditanam untuk kegunaan peribadi dan untuk kegunaan komersial. Pelbagai ini dibiakkan oleh peternak Amerika. Dari semua kawasan industri di Eropah Barat, lebih daripada 60% blueberry adalah Blyukrop. Pilihan ini adalah disebabkan oleh ciri-ciri berikut budaya:

 1. Ripen buah-buahan tidak pada satu masa. Koleksi bermula pada akhir bulan Julai dan semua bulan Ogos.
 2. Tanpa masalah, ia bertolak ansur dengan fros (-30 ° C, dan berbunga -7 ° C) dan kemarau. Menahan turun naik suhu. Tahan terhadap pencerobohan perosak dan penyakit.
 3. Ketinggian semak adalah dari 1.6 hingga 2 m.
 4. Beri besar (2 cm diameter) mempunyai struktur elastik, padat. Ciri tersendiri adalah salutan yang luar biasa cerah.
 5. Semasa pengangkutan, mereka tidak retak dan tidak tersebar. Cemerlang disimpan.
 6. Hasil dari 5 hingga 10 kg setiap belukar.
 7. Mahkota yang subur yang diperbuat daripada daun yang luas akan berfungsi sebagai pagar untuk taman. Sebenar untuk musim awal atau lewat.

hasil tinggi BlucropeHabitat semulajadi hibrida ini adalah iklim Rusia, Belarus, dan Ukraine. Lintang yang lebih sederhana, di mana terdapat gunung, rawa dan hutan.litar kerosakan

Budaya ini boleh disebarkan melalui kaedah pembiakan. Cabang panjang harus digali di fossa yang disediakan khusus 3 m dari belukar dan diikat ke bar.

Patriot

Patriot Blueberry BerryVariasi lain yang tahan fros dan selamat dengan suhu -30 ° C. Bentuk buah blueberry Patriot menyerupai elips, rata dari atas dan bawah. Berbanding dengan congeners mereka, buah-buahan Patriot semasa masak adalah merah, dan tidak hijau muda. Berry masak memperoleh warna biru diraja dengan mekar kebiruan. Mereka dikumpulkan dalam tandan kaya, jadi hasil panen utama tidak boleh dikeluarkan secara mekanikal. pelbagai Patriot masakKelebihan budaya Patriot termasuk:

 1. Sistem akar tahan terhadap phytophthora, serta membusuk.
 2. Boleh bernafas diri sendiri. Jika anda menanam semak dengan teliti, ia membawa kepada penyebaran silang.
 3. Buah-buahan pertama adalah besar, tetapi kumpulan berikutnya sedikit lebih kecil.
 4. Hasil yang tinggi. Sehingga 7 kg dari kilang purata. Ketinggian semak mencapai 2 m.

bersahajaPelbagai gonobol ini tumbuh di tanah yang sangat kurang baik dan praktikal, kerana ia mampu menyesuaikan diri dengan keadaan yang keras. Ia tahan dengan tanah lembap yang terdedah kepada banjir.

Budak semacam itu dengan cepat menebal, membuang cawangan baru. Dalam hal ini, ia harus disunat dengan teruk. Terutama memerlukan pucuk penipisan.

Bonus

buah beri jenis Bonus jenisBerjuta-juta suka Blueberry Bonus, pelbagai budaya yang agak muda. Beri besar (d = 30 mm) dan kebesaran yang lebih besar daripada semak belukar adalah dua sebab mengapa anak benih berada dalam permintaan tersebut. Untuk menanam, gunakan:

 • kulit berlebihan;kulit yang terlalu banyak
 • jarum segar pokok konifer;
 • cawangan merapikan.cawangan merapikan

Tempat yang penting dalam penerangan mengenai pelbagai Boneberry Blueberry harus diberi keasidan tanah. Kadar PH untuk sistem akar: 3 – 5,5. Untuk mencapai petunjuk seperti asid ortofosphorik atau garam amonium asid sulfurik diperkenalkan ke dalam tanah enam bulan sebelum penanaman. Habitat semulajadi spesies Bonus adalah tebal tebal hutan konifer dan gugur. Setelah menanam kemewahan itu pada plot peribadi anda, anda boleh mendapat “bonus” yang sangat baik pada akhir musim panas.

Cuka atau asid sitrik menyiram bahan berguna dari tanah. Oleh itu, tukang kebun tidak dinasihatkan menggunakannya untuk mengoksida tanah.

Duke

blueberry variety DukeDari sudut pandangan perniagaan, pelbagai jenis blueberry Duke di Amerika dianggap penting secara ekonomi (uraian sebab-sebabnya ditunjukkan di bawah). Apabila disimpan, beri memperoleh rasa tart yang kaya. Ciri-ciri yang menguntungkan pelbagai Duke termasuk:

 1. Rintangan beku. Kerana struktur padat kayu dan buah pinggang dapat menahan suhu di bawah 34 ° C. Walau bagaimanapun, kelembapan berlebihan dan iklim sejuk dapat mengurangkan kebolehan tumbuhan.
 2. Kesuburan diri yang tinggi, kerana ia tidak dideborikan oleh spesies jiran.
 3. Sesuai untuk penyimpanan jangka panjang. Sempurna diangkut, kerana ia mempunyai kulit elastik dan teguh.
 4. Blooms terlambat, tetapi fruktifies awal (dari 15 Julai). Jadi, frosts musim bunga tidak pernah memusnahkan bunga.
 5. Memerlukan pemangkasan tetap.

masak buah-buahan yang baikBuah Ripen agak baik dan cepat. Anda boleh mengumpulnya dalam beberapa lawatan (2-3).

Buah-buahan yang sangat padat batang tangkai. Semasa masak di bawah berat beri, cawangan boleh pecah, jadi mereka perlu mengikat.

Matahari terbit

pelbagai blueberry SunriseTempat kelahiran semak tinggi ini adalah bahagian tengah Kanada. Walau bagaimanapun, di wilayah utara Rusia, Ukraine dan Belarus blueberry Sunrise boleh membekukan (-25 ° C). Dari sini, tips cawangan dan buah pinggang yang paling kerap menderita.

Crohn adalah razlogaya, tetapi terbentang hingga 2 meter. Terdapat sedikit pucuk, jadi ia tidak perlu memotong. Adalah penting bahawa buah-buahan tidak mummified dari panas. Di tepi buah beri kebiruan adalah tepi merah dalam bentuk mahkota. Ia menyerupai sinaran matahari di langit timur, yang sepadan dengan namanya.

Bluewood

pelbagai blueberry BlugoldIni padat (sehingga 120 cm tinggi) dan semak berdaun sederhana juga ditanam untuk berkebun dekoratif. Selain itu, Bluewood Blueberry mempunyai rasa manis-masam yang boleh dinikmati di tengah musim panas.  gred tahan frosIa tahan musim sejuk yang teruk (-34 ° C) dan sesuai untuk iklim di wilayah utara Rusia. Walau bagaimanapun, perlu diingati bahawa buah-buahan di matahari terbakar:

 • kering, bertukar menjadi buah kering;
 • menjadi lembab;
 • semak mempunyai pandangan yang luas.

cawangan Bluewold berryAyam sangat kecil, dan saiz buah adalah sederhana dengan lapisan lilin ringan. Ia mudah ditanam, kerana ia tidak memerlukan baja organik, tetapi lebih banyak dalam baja mineral.

Berries masak dengan cepat, supaya mereka dapat hancur. Mereka perlu dikumpulkan tepat pada waktunya.

Lemonade Pink

Varieti blueberry Pink LemonadeDari bahasa Inggeris, nama ini diterjemahkan sebagai limun merah jambu. Ini adalah benar, kerana beri kecil (5-7 mm) mempunyai warna merah jambu yang terang. Daging berair dengan rasa masam. Dari satu semak anda boleh mengumpul sehingga 5 kg panen. Sejak ia tumbuh di bahagian tenggara Amerika Syarikat, ia pasti merasakan dirinya dalam keadaan panas dan dalam kemarau. Tambahan pula, untuk menanam blueberry Pink Lemonade tidak memerlukan pematuhan dengan standard keasaman tanah. Mereka menyesuaikan diri dengan PH = 6 dan persekitaran yang lebih tinggi. Ketinggian pokok yang kuat mencapai 3 meter, tetapi tidak menahan suhu di bawah 24 ° C.

pencuci mulut blueberry yang lazatWalau bagaimanapun, untuk menanam jenis-jenis blueberries Kanada dan Amerika yang menakjubkan ini, anda harus tahu beberapa keunikan penanaman dan penyayang terhadap budaya. Jika tidak, terbakar wang dan saraf manja akan menjadi satu-satunya keuntungan tukang kebun.

Bagaimana untuk memilih pelbagai jenis blueberries untuk taman anda – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector