Foto RaspberryDengan bermulanya musim bunga yang hangat, ramai penduduk musim panas berfikir tentang mengembangkan taman mereka atau, sebaliknya, mewujudkan sesuatu yang baru. Raspberry adalah semak yang boleh didapati di banyak plot rumah. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa kilang itu tidak memerlukan penjagaan khas dan tidak aneh kepada keadaan cuaca. Walau bagaimanapun, walaupun fakta ini, apabila menanam raspberi anda perlu tahu beberapa peraturan dan memberi perhatian, nampaknya, untuk nuansa kecil. Mereka akan membantu memelihara tanaman dan mengelakkan kejutan yang tidak dijangka, contohnya, kematian anak benih. Oleh itu, mari kita bercakap tentang segala yang penting dalam rangka.

Tarikh penanaman raspberry

Juruwang awal kadang-kadang tertanya-tanya: “Apabila untuk menanam raspberry?” Terdapat banyak pendapat tentang hari ini: ada yang mengatakan bahawa ia perlu dilakukan pada musim bunga, yang lain pada musim gugur. Walau bagaimanapun, pilihan yang betul tidak, bagaimanapun, diperhatikan bahawa pada musim bunga, benih belukar menjadi lebih baik.

Menurut nasihat tukang kebun yang berpengalaman, pilihan penanaman yang optimum adalah pertengahan bulan April-awal Mei, ketika tunas belum berkembang di atas pokok.

Ia perlu membuat penanaman pada selang masa yang disebutkan di atas, kerana panas musim panas belum di jalanan, dan terdapat kelembapan di tanah yang diperlukan untuk tumbuhan. Jika anda menanam semak belukar sedikit kemudian, maka kemungkinan ia tidak akan bertahan dan sinar matahari tanpa belas kasihan memusnahkannya, dan jika terdahulu, ia boleh mati akibat beku.

Pilih tempat untuk raspberi masa depan

tempat untuk raspberiSangat bertanggungjawab anda perlu mengambil tempat di mana raspberi duduk. Kawasan itu harus dilindungi daripada angin dan disucikan dengan baik. Biasanya, laman web ini terletak berhampiran dengan pagar. Anda juga perlu bersedia terlebih dahulu untuk fakta bahawa dalam beberapa tahun raspberry boleh, sangat berkembang dan mengganggu perkembangan biasa tanaman. Untuk mengelakkan ini berlaku, petani trak datang dengan segala macam halangan, contohnya, menggali (dalam kedalaman 50 cm) di sepanjang perimeter penanaman batu tulis.

PENTING! Di kawasan di mana raspberi tumbuh, air hujan tidak perlu dikumpulkan. Budak dari kelembapan kelembapan berkembang perlahan-lahan, buahnya kecil. Juga, budaya ini tidak bertolak ansur dengan kedekatan air bawah tanah.

Menyediakan tanah untuk raspberi

Adalah dipercayai bahawa raspberry bukanlah budaya yang tidak menentu dan tumbuh di hampir mana-mana tanah. Walau bagaimanapun, beberapa manipulasi dengan tanah masih diperlukan. Khususnya, abu dan humus sedikit ditambah ke lubang atau parit. Lapisan nutrien perlu kira-kira 10 cm tebal. Jika tidak ada humus, maka daun kering atau rumput boleh digunakan.

Cara utama penanaman raspberi

Terdapat tiga kaedah penanaman raspberi: parit, keratan dan anak benih. Untuk memahami perbezaan, kami memberikan penerangan umum tentang setiap kaedah di atas.

  • Kaedah penyusutan. Berdasarkan namanya, menjadi jelas bahawa kaedah ini didasarkan pada menggali saiz tertentu parit. Kedalamannya kira-kira 40 cm, dan lebarnya lebih sedikit – 50-55 cm Di bahagian bawah lubang yang digali diletakkan lapisan nutrien, yang boleh terdiri daripada baja bercampur dengan tanah, daun, cawangan dan rumput. Sampah yang aneh memberi kelebihan yang besar: ia memberi makan kepada akar tumbuhan untuk jangka masa yang lama. Di atas bantal gizi anda perlu mengisi lapisan bumi (ini membolehkan anda memulakan proses pembusukan).
  • penanaman oleh keratanKeratan penanaman. Tangkai adalah keturunan akar, yang muncul dalam baris raspberi secara harfiah dalam 2 atau 3 tahun. Mereka digali dengan teliti dan ditanam. Kaedah ini agak serba boleh, ia digunakan oleh kebanyakan tukang kebun.
  • Menanam benih. Kaedah ini hampir sama dengan yang sebelumnya. Bagaimanapun, benih digunakan sebagai bahan penanaman.

Related  Foto dan penerangan mengenai jenis dan unik tembikai

Kami mendapat bahan penanaman

Anda boleh membeli bahan penanaman di taska khusus atau pasaran pertanian. Kategori harga adalah berbeza, ia bergantung kepada pelbagai dan umur anak benih. Secara purata, kos adalah 200-300 rubel untuk satu belukar muda.

Apabila memilih ia adalah bernilai memberi perhatian kepada sistem akar. Ia harus berkuasa (mempunyai banyak cabang). Jika tidak, kilang itu boleh mengambil masa yang lama.

Kami membuat pengiraan: skim utama penanaman raspberi

benih raspberryUntuk semak raspberry boleh berkembang dengan baik, anda perlu tahu skim penanaman yang betul. Pada amnya, formula yang dibuktikan oleh tahun digunakan: jarak antara baris hendaklah lebih kurang 1 m 20 cm, Dan antara semak – 20 cm.

Bagi kedalaman pendaratan, ia bergantung kepada kaedah yang dipilih. Sekiranya benih ditanam di dalam lubang, maka kedalamannya cukup 20 cm, dan jika di parit, maka sekurang-kurangnya 40 cm.

Raspberry: penjagaan asas selepas penanaman

  • Penyiraman. Dalam pengairan berterusan, raspberi tidak perlu, kecuali pada peringkat awal (selepas pemburukan). Dalam tempoh ini, anda perlu menanam tumbuhan 1 kali dalam 2-3 hari. Pada masa akan datang, raspberry akan mempunyai curah hujan yang mencukupi.
  • Mulching. Kita tidak boleh melupakan secara berkala menyemburkan tanah di sekeliling belukar (meletakkan rumput kering). Ini membolehkan anda mengekalkan kelembapan.
  • Mengeluh dan melonggarkan. Pada peringkat awal, apabila pokok semak raspberry hanya ditanam dan belum mendapat kekuatan, ia mesti dipastikan tidak ada rumput di sekeliling perkebunan. Juga, tukang kebun yang berpengalaman mengesyorkan bahawa dari semasa ke semasa melonggarkan tanah di lubang, ini akan membolehkan “bernafas” akar.
  • Pemangkasan. Apabila raspberry yang dipanen berkembang, anda perlu memangkas tumbuhan. Ini adalah perlu supaya semak belukar tidak bertambah ke atas dan mula melepaskan pucuk sisi (cabang).

Related  Chrysanthemum bushy – ratu bunga

Kami akan menambah, tidak kira bagaimana anda memilih cara untuk menanam raspberi, lambat laun ia perlu dipindahkan ke tempat lain. Jika pokok renek tumbuh secara berterusan hanya dalam satu kawasan, ia akan berhenti berbuah.

Kebun-kebun yang berpengalaman mencadangkan mengubah kehebatan raspberry setiap 5 tahun.

Secara umum, untuk mempunyai raspberi yang rapi di taman mereka, bahkan tukang kebun permulaan boleh lakukan. Perkara utama adalah memilih bahan penanaman yang baik dan mengetahui peraturan asas untuk menjaga tumbuhan ini.

Penanaman raspberi – video