pic di taman di pondokKaedah pemeliharaan pokok adalah salah satu cara pemangkasan pada musim bunga, musim panas dan musim luruh. Pokok ini memerlukan pencahayaan maksimum, tetapi ia meningkatkan bahagian tanah secara intensif. Akibatnya, mahkota itu ditebang oleh cabang tanpa penuaian, tidak ada cahaya yang mencukupi. Pemangkasan mengawal bentuk pokok dan menghilangkan remaja yang berlemak. Kuasa pokok diarahkan kepada pembentukan tanaman.

Apa yang menentukan pilihan bentuk mahkota

bentuk mahkota peonyPeach adalah pokok yang termophilic. Dengan bantuan pencapaian pembiakan, varieti yang telah maju ke tali pinggang tengah Russia dan Trans-Ural telah diperolehi. Walau bagaimanapun, untuk menahan frosts stabil tanpa tempat tinggal, pokok itu tidak boleh – cawangan dibekukan, akarnya terpengaruh. Jika pokok itu terlindung lebih awal, korteks akan didirikan. Dalam momen musim sejuk aliran sapuan ayam boleh bermula pada musim sejuk.

Dari ciri iklim bergantung kepada cara memotong pic dengan betul, yang bentuk mahkota untuk dipilih:

  1. Mahkota longline berbentuk cawan digunakan di kawasan dengan iklim panas dan musim sejuk yang sederhana.
  2. Pembentukan “link buah” mencipta batang merayap dua cawangan rangka yang berbuah secara bergantian. Penanaman ditebang, dipanggil “taman padang rumput” dengan cara yang lain, ia digunakan dalam iklim sejuk untuk perlindungan.
  3. Bentuk belukar mewakili beberapa pucuk paling maju dari bumi, yang diukir setelah mereka dituai. Bentuk persik ini sering digunakan di pinggir bandar.

Kondisi iklim di rantau ini bergantung kepada pemangkasan buah peach pada musim bunga. Pada musim sejuk, apabila terdapat bahaya radang dingin, pemangkasan pertama dari musim bunga dipindahkan untuk sementara waktu, apabila daun telah berkembang – ia menjadi jelas bagaimana memotong cawangan-cawangan yang terjejas.

Tugas untuk membentuk pokok

buah yang besar selepas pemangkasan yang betulPemangkasan dilakukan untuk meningkatkan hasil pokok dan memanjangkan hayat produktif. Nutrien, yang diekstrak oleh akar dari tanah, diedarkan secara seragam di sepanjang batang. Dalam kes ini, cawangan tanpa buah-buahan berkembang lebih cepat, menebal mahkota. Pokok di dalamnya terdedah, dan tanamannya menjadi minimum. Jika ranting muda tidak tumbuh, buahnya akan berhenti.

Related  Tapestry untuk anggur di negara ini dengan tangan mereka sendiri

Pemangkasan dilakukan untuk:

  • meningkatkan pencahayaan dan pengudaraan pokok itu;
  • memudahkan penuaian;
  • merangsang pembentukan pucuk subur;
  • mengeluarkan cawangan lama, meremajakan pokok itu;
  • untuk memberikan bentuk yang dikehendaki kepada mahkota.

Terdapat beberapa jenis pemangkasan, setiap satu dilakukan pada masa tertentu. Bahagian daratan terbentuk dari beberapa jenis pertumbuhan: cawangan pertumbuhan generatif dan tahunan. Campuran dan puncak juga cawangan, tetapi mereka tidak boleh menunggu untuk menuai.

Pemangkasan buah persik pada musim bunga membentuk batang bentuk yang diingini dari anak benih, sehingga permulaan berbuah dan pada tahun-tahun berikutnya. Semasa musim yang semakin meningkat, pemangkasan sanitari dijalankan – penghapusan cawangan yang rosak atau pecah fros. Spesies ini termasuk penipisan pokok pic, penyingkiran cawangan lemak. Pemangkasan musim bunga membentuk mahkota dari pohon muda dan mempersingkat sebahagian dari cabang-cabang yang menghasilkan buah sehingga pucuk baru berkembang pada mereka. Penjagaan itu dipanggil pemangkasan membentuk.

Pemangkasan buah persik pada musim bunga untuk pemula tukang kebun – tempoh yang paling kritikal. Anda tidak boleh terlambat, dengan aliran sap kuat, operasi tidak dilakukan. Untuk membentuk pokok, anda memerlukan skema, menipis, tetapi meninggalkan pucuk buah-buahan dengan tunas. Sudah tentu, anda perlu mengeluarkan cawangan menegak yang tumbuh di cawangan rangka pada jarak 1 meter dari batang pokok. Kadang-kadang, dengan tingkat yang lebih rendah jarang, cabang tersebut secara beransur-ansur dipotong oleh sekelip mata luar. Kesannya dilengkapkan dengan menarik cawangan turun dengan tali.

Jika cawangan-cawangan lama memberi sedikit peningkatan, mereka akan dibuang dengan bantuan meremajakan pemangkasan. Ia penting, peremajaan dilakukan selama beberapa tahun, secara beransur-ansur. Pada masa yang sama, banyak kayu tidak boleh dipotong, pokok itu akan binasa.

Urutan pembentukan pelbagai jenis mahkota

Pemangkasan dilakukan dalam cuaca kering. Pada masa yang sama, pukulan akar dikeluarkan.

pembentukan mangkuk picSkim mangkuk pemangkasan skim adalah ciri-ciri untuk memberikan bentuk penyebaran, pertumbuhan laras ke atas.

Related  Anda perlu tahu mengapa pokok epal membuang epal untuk memahami apa yang perlu dilakukan

Apabila menanam benih, keluarkan semua cawangan di batang 50 cm dari tanah. Tinggalkan cawangan 3-4, yang akan menjadi rangka untuk peringkat lebih rendah. Titik utama pertumbuhan adalah untuk mencubit. Seterusnya musim bunga, pucuk dewasa dipendekkan oleh ketiga, membentuk mereka cawangan perintah kedua. Pada tahun ketiga pada tier ini, semua ranting tumbuh secara mendalam, atau mendatar, dikeluarkan.

Apabila pertumbuhan dibentuk, peringkat kedua daripada 5 cawangan rangka terbentuk, tetapi puncaknya dipotong secara kekal untuk menghadkan pertumbuhan. Tetapi ia ditinggalkan dengan 2 buah ginjal. Pokok yang dibentuk dengan betul selepas 5 tahun mempunyai 2 tier buah, cawangan jarang dan pertumbuhan tidak melebihi 3 meter.

semak pic bushApabila membentuk mahkota dengan belukar, konduktor pusat tidak hadir. Hiasan belukar adalah dari 4 cawangan rendah sebaik sahaja anak benih diletakkan di tempat. Pendaratan seperti itu menjamin pemulihan segera, walaupun beberapa kayu dibekukan. Terdapat cukup cahaya untuk belukar, kerana tidak ada ranting cukup. Pada musim panas, ranting itu dipetik selama 30-40 cm untuk menghasilkan gelombang pertumbuhan baru pucuk muda untuk tanaman seterusnya.

pembentukan mahkota crochetedPembentukan pautan buah adalah bentuk pengukus, cawangan dengan mudah boleh disembunyikan untuk musim sejuk. Pekat tumbuhan padat – 2×0.5 m, supaya dari setiap pokok untuk mendapatkan tidak lebih daripada 15 buah buah. Tahun pertama pic itu dibenarkan untuk bertambah dan mendapat kekuatan. Pada musim bunga, anak benih dipotong, meninggalkan 2 cabang berhampiran dengan tanah. Satu cawangan akan menghasilkan, yang kedua – tanaman keselamatan. Setiap tahun mereka berubah.

Pada musim panas, satu cawangan ditutup dengan cawangan buah muda yang akan menghasilkan. Cawangan kedua dipangkas. Pada setiap cawangan cuti 2 cawangan, dekat dengan batang, untuk meneruskan pembangunan pokok itu. Selepas penuaian, cawangan lama dipotong. Pada masa ini, cawangan penggantian telah berkembang. Hasilnya adalah belukar yang tumbuh.

Related  Teknologi memaksa bawang pada pena di rumah hijau, hidroponik dan habuk papan

Membentuk penjagaan pic pada musim panas

pemangkasan pic musim panasMusim panas – tempoh ketika penjagaan mingguan dengan mencubit, mencubit atau mengeluarkan 10 cm pucuk dapat mengurangkan kecederaan dengan pemangkasan pada musim luruh dan musim semi.

Pemangkasan buah persik pada musim panas adalah operasi yang paling lembut. Hanya pada musim panas, anda dapat melihat jika ada cawangan frostbitten di pokok itu. Mereka perlu dikeluarkan, kayu tidak dapat lagi menyokong aliran sap. Pada pucuk muda musim panas dikeluarkan yang tumbuh di dalam mahkota. Apabila buah dicurahkan sehingga 1 cm di bahagian silang, adalah perlu untuk mengeluarkan ovari berlebihan. Ia dianggap betul jika pokok dewasa mempunyai 80 cawangan yang subur atau 200 yang kecil. Kurangnya pokok buah-buahan, mereka akan lebih besar dan lebih manis. Pemangkasan musim panas mengawal tanaman, mencegah penebalan pokok.

Autumn pemangkasan pokok

musim gugur prune mengelupasSelepas menuai pic itu mula bersedia untuk damai. Sehingga November pokok itu secara beransur-ansur mengurangkan aliran sap. Selepas menuai, perlu mengeluarkan cawangan yang patah, memendekkan bahagian cawangan berbuah. Pada masa ini, jus kurang mengalir, luka tidak basah, dan pokok tidak mendapat banyak tekanan.

Pemangkasan Peach pada musim gugur dilakukan dari September hingga Oktober 15. Ia tidak perlu untuk mengetatkan, setiap pemangkasan melemahkan pokok. Dia perlu meninggalkan musim sejuk yang kuat.

Hanya penjagaan pic sepanjang musim tumbuh membentuk mahkota yang tepat dengan tekanan yang paling sedikit. Setiap pemangkasan adalah operasi pembedahan yang berkaitan dengan pergeseran ke dalam luka terbuka penyakit.

Cara baru untuk memerah pic pada musim panas – video