muda untuk reka bentuk tamanMolodilo, dapat akar di antara batu-batu, kandungan dengan titisan air dan mengalikan dalam keadaan yang paling sukar, betul-betul dikenali sebagai tumbuhan yang paling bersahaja. Jika anda memilih kilang muda untuk menghiasi taman batu, sekatan atau sudut lain taman, penanaman dan penjagaan luar loji itu tidak akan memerlukan usaha yang serius dari pemilik tapak.

Terkait dengan keluarga Tolstyankov banyak spesies anak muda yang ditemui tidak hanya di atas katil bunga dan bukit-bukit alpine. Succulents ini agak sesuai di hutan dan hutan-padang rumput zon Eropah dan Asia. Rumput kering musim sejuk yang sangat tahan lama sangat tidak sesuai dengan keadaan pertumbuhan, menghasilkan semula dengan biji, tetapi lebih kerap membentuk karpet padat yang padat, menduduki wilayah itu dengan bantuan tumbuhan anak perempuan.

mekar yang muda di taman batuDalam reka bentuk taman, ciri budaya ini digunakan secara aktif, dan sifatnya yang tidak menonjol, dan dekorasi yang menghairankan bunga ros berbentuk bintang yang padat daun yang tebal, berkat yang salah satu nama “batu meningkat” menjadi muda.

Bagaimana dan kapan untuk menanam muda di tanah terbuka? Apa yang perlu anda ketahui tentang menjaga kilang?

Ciri dan kaedah pembiakan

Young memberi anakHari ini orang muda menjadi lebih popular. Sebagai hiasan taman hijau, lebih daripada sedozen spesies tumbuhan ini digunakan, dan bilangan jenis panen telah lama melebihi beberapa ratus. Pusat hortikultur dan pusat semaian untuk menanam dan mengurus juvana di tempat terbuka menawarkan penduduk musim panas akar berakar umbi dan benih.

Menggunakan tumbuhan kanak-kanak adalah lebih mudah. Mereka dengan mudah berakar di tempat yang baru dan tidak lama lagi memberi diri mereka sedikit, duduk di atas pucuk panjang-anak lelaki kumis.

Bentuk lucu bunga ros yang besar, bunga yang telah ditentukan nama lain yang muda, di mana tumbuhan itu diketahui di AS dan Eropah. Ini adalah “ayam dengan ayam.”

Benih menjadi lebih muda. Tetapi bagi mereka tukang kebun yang ingin menambah koleksi mereka sekaligus dengan banyaknya tidak seperti setiap tumbuhan yang bersahaja, ia patut cuba untuk belajar bagaimana untuk membesarkan anak muda untuk tanah terbuka dari biji benih.

Related  Kami menggunakan untuk diri kita sifat perubatan chestnut kuda

Berkembang muda dari benih di tanah terbuka

remaja dari benih di tanah terbukaUntuk mendarat muda pada pertengahan musim panas, tanaman ditaburkan pada bulan Februari atau awal Mac. Anak benih tidak memerlukan lapisan tanah yang besar, jadi pilihlah luas, tetapi bukan bekas yang dalam dengan lubang saliran.

Untuk menanam anak muda, anda memerlukan cahaya, substrat berudara, yang menghalang kemerosotan kelembapan. Succulents tidak memerlukan banyak nutrien, jadi untuk benih komposisi kaktus yang siap pakai atau campuran bahagian yang sama gambut dan pasir dengan penambahan arang hancur cukup sesuai.

Benih tersebar di atas permukaan yang lembap dan hampir tidak priporoshivayut tanah segar. Mempercepatkan hasil di bawah filem atau kaca. Sehingga pucuk muncul, rumah kaca diasingkan dari semasa ke semasa, mencegah pemeluwapan dari pembentukan. Dengan munculnya tunas, kapasiti dipindahkan ke bawah matahari, sederhana, tetapi tetap disiram.

Bahawa benih itu kuat, mereka memerlukan banyak cahaya. Tetapi cahaya matahari langsung, terutamanya pada waktu tengah hari dapat menyebabkan luka bakar daun muda yang rapuh.

Kira-kira dua bulan kemudian, tumbuh-tumbuhan itu menyelam, merebak selama 5-6 cm antara satu sama lain. Hampir semua yang dimaksudkan untuk menanam di kawasan terbuka pelbagai adalah cukup muda untuk siap mendarat menjelang Julai.

Menanam muda di kawasan terbuka dan penjagaan benih

Molodilo bersedia dipindahkan ke tanahSebelum menanam tumbuh atau dikumpulkan dari roset tumbuhan dewasa, anda perlu memilih tapak yang sesuai. Di bawah sinar matahari, bentuk muda lebih rosak dekoratif padat daripada di bawah naungan. Di samping itu, tumbuh-tumbuhan kecil mudah hilang di kalangan penduduk yang lebih tinggi dari bunga. Oleh itu, untuk menanam muda dan merawatnya di tempat terbuka lebih tempat yang sesuai di sekat, latar belakang taman batu atau bunga. Kebudayaan menghiasi kotak-kotak balkoni, bunga-bunga.

Molodil tidak bersahaja, tetapi tumbuh lebih baik di tempat-tempat terbuka yang cerah dengan tanah ringan. Kesuburannya memainkan peranan kecil.

Roset tumbuh dengan baik walaupun pada slaid berbatu dengan lapisan kecil tanah dan hampir tidak ada pasir humus. Dalam tanah liat padat atau chernozem menambah pasir, komponen berguna substrat telah dihancurkan arang, tanah liat atau batu kecil yang diperluas. Mereka juga digunakan untuk menyemburkan permukaan tanah selepas penanaman.

Related  Kami belajar dari gambar dan penerangan pelbagai dan pelbagai dahlias

Kedai anak perempuan di juvana muncul pada bulan Jun, maka mereka dengan cepat membesar dan selepas beberapa minggu siap untuk dipindahkan ke tempat tetap yang baru. Di beberapa kawasan Ural, di barat laut dan di Siberia, penanaman telah berkembang muda di tanah terbuka dan penjagaan tumbuh-tumbuhan baru di katil bunga boleh ditunda selama 7-10 hari, tetapi ini tidak menjejaskan kelangsungan budaya hiasan yang bersahaja.

Sebelum menanam roset muda, sangat penting untuk membersihkan tanah rumpai, terutama sekali, rizom pembiakan. Apabila anak muda mula berkembang, penampilan rumput akan memburukkan lagi penampilan bunga, tetapi menyingkirkannya tanpa merosakkan spesies kebudayaan akan sangat sukar.

Jarak antara roset individu semasa tanam bergantung kepada ciri varieti dan kadar pertumbuhan. Semakin banyak spesimen dewasa, semakin jarang penanaman tanaman muda tumbuh muda. Rata-rata, jarak antara lubang adalah 5-10 cm Tetapi tahun depan di tapak kedai tunggal akan ada permaidani mewah dengan tekstur yang kaya dan palet.pembiakan telah diisi semula oleh soket anak perempuan

Penjagaan orang muda di kawasan terbuka

Molodilo dengan roset bersekutuOrang muda diletakkan di dalam tanah yang lembab, maka kawasan itu perlahan-lahan disiram menggunakan penyebar. Pada masa akan datang, kebanyakan spesies kebudayaan melakukan tanpa penjagaan tambahan. Hanya pada bulan-bulan yang sangat panas, para belia menjadi berubah warna dan kehilangan nada mereka, membiarkan mereka tahu tentang defisit kelembapan.

Tumbuhan ini sangat baik untuk percikan kecil, yang tidak mengikis tanah dan tidak melanggar integriti salutan hijau.

Walaupun roset tidak berkembang, adalah penting untuk mengekalkan kelonggaran dan kebersihan tanah. Makan untuk molodila tidak diperlukan. Sekiranya mereka dijalankan, hanya dengan cara cecair pada musim bunga dan semasa pembentukan anak aktif.

Dengan penjagaan yang minima selepas menanam di tanah terbuka, anak-anak muda sudah berakar dan berkembang dengan kejatuhan. Oleh itu, tumbuh-tumbuhan sememangnya musim sejuk. Tetapi makan belatedly dengan pendaratan, tidak rosak acclimatized dipengaruhi oleh frosts dan tidak hidup untuk musim sejuk.

Related  Belajar untuk mengembangkan gerbera Afrika yang indah di taman dan di dalam bilik

muda di bawah saljiSimpan tempat duduk yang duduk pada bulan Ogos dan September, anda boleh menyembunyikannya untuk lapnika musim sejuk atau bahan penutup. Pada musim bunga, medan lebur salji, perlindungan ini mesti dikeluarkan segera supaya tumbuhan tidak reput.

Tanaman dewasa sebelum musim sejuk dibersihkan daripada peduncles layu, daun mati dan tumbuhan lain yang kekal. Apabila tumbuhan-tumbuhan itu bersara dengan daun hijau, menjaga anak-anak yang muda di musim sejuk termasuk mengekalkan lapisan salji yang mencukupi di atas katil bunga. Perhatian yang lebih baik kepada golongan muda tidak diperlukan. Sebaik sahaja musim bunga musim panas datang, dan salji melebur, celah tompok hijau muncul muda.

Mengenai penanaman dan pembiakan anak muda – video