Tuai dari belukar anggur mudaKeratan anggur berkualiti tinggi boleh ditanam di belukar lama yang biasa. Oleh itu, beberapa keputusan dicapai sekaligus: mereka meningkatkan rasa buah, mendapatkan hasil panen dalam masa yang sesingkat mungkin, meningkatkan ketahanan tumbuhan varietas untuk penyakit. Keistimewaan prosedur juga adalah bahawa beberapa jenis yang berbeza boleh ditanam pada satu belukar lama. Grafting anggur adalah sesuatu yang menarik dan berguna. Terdapat beberapa cara untuk melaksanakan prosedur ini.

Percetakan musim bunga

Vaksin ditanam di belukar lamaPada musim bunga lewat, anda boleh cuba menanam keratan tanaman muda di pucuk hijau yang lama. Ini biasanya dilakukan oleh penanam wain yang tidak mempunyai masa untuk menyediakan keratan yang diperlukan terlebih dahulu. Mencangkok anggur “hijau ke hijau” juga relevan, jika jiran berkongsi keratan muda buah beri yang lazat dari laman web mereka.

Walaupun kaedah ini agak popular dan tidak rumit, ia masih memerlukan persediaan awal:

 • Pastikan anda memerhatikan keadaan bermusim – akhir Mei akan melakukan yang terbaik. Ia adalah pada masa ini bahawa pertumbuhan anggur dipercepatkan, dan jus bergerak aktif.
 • Belukar, yang akan menjadi stok, dipotong semasa rehat (awal musim bunga atau musim luruh). Potongan dibuat di bawah paras tanah sebanyak 5 cm, selepas ia dirawat dengan penyelesaian var kebun.
 • Pukulan yang disiapkan perlu disiram dengan baik dan ditutup dengan jerami. Dari atas, anda masih dapat meregangkan filem itu, jadi tanah akan memanaskan lebih cepat dan pucuk baru akan berkembang lebih cepat.
 • Semenanjung itu akan siap untuk cantuman, apabila pucuk menjadi lebih kuat dan akan berlangsung, dan panjangnya kira-kira 25 cm.

Privoj adalah melarikan diri, yang ditanam. A rootstock adalah sebahagian daripada pokok anggur, di mana satu inokulasi dibuat.

Urutan tindakan untuk kaedah “hijau ke hijau”

Mempunyai semak anggur baru

 1. Pada anggur lama hanya meninggalkan dua pucuk kuat. Selebihnya mesti dipadamkan. Baki dipendekkan dengan pisau tajam. Potongan lurus dibuat di bawah simpulan kedua. Lembaran yang tumbuh di atas nod pertama boleh ditinggalkan. Tetapi jika anak tiri itu mula berkembang di dalamnya, dia mesti dibuang dengan teliti.
 2. Vaksinasi di kalangan pesakitHanya satu mata yang cukup untuk gerai. Oleh itu, batang hijau dipotong menjadi kosong (kira-kira 3 hingga 4 cm). Lembaran dibiarkan 1.5 cm panjang, dan di bawahnya – 2 cm Lembaran dipotong separuh.
 3. Bahagian seterusnya dari scion dibuat dalam bentuk baji dari bahagian bawah. Ini diperlukan untuk kemasukan padat ke dalam alur akar.
 4. Bahagian terakhir proses ini adalah untuk mengasingkan tempat pemotongan hidup. Ia dibalut dengan filem, ditutup dengan kain kasa taman dan diletakkan di dalam botol plastik. Ia tidak boleh dikeluarkan sebelum cawangan baru bertambah.

Potongan bahan untuk scion harus segar. Mereka dipotong pada hari vaksinasi.

Inokulasi dengan potongan satu mata dalam tangkapan hijau

Inokulasi dengan potongan satu mata dalam tangkapan hijauVaksinasi musim panas juga mungkin dilakukan dengan bantuan pemotongan bermata satu. Sekiranya prosedur itu berjaya dilaksanakan, adalah mungkin untuk mendapatkan tanaman lebih awal dari semasa menggunakan kaedah “hijau ke hijau”. Perbezaannya adalah bahawa rasuah harus dituai dari musim luruh.

Keratan musim luruh hendaklah dipelihara pada musim sejuk dan tidak kering.

Selepas memeriksa keratan pada musim bunga, yang paling kuat dipilih dan diletakkan di dalam air dengan penambahan batang pokok. Selepas merendam selama dua hari, bahan yang disediakan dikeringkan dan dipotong dengan kehadiran satu lubang. Tepi potong dimeteraikan dengan parafin yang hangat.

Sebelum mencincang potong ke parafin yang cair, pastikan ia kering, jika tidak, parafin akan terlepas.

Potong cut keratan dirawat parafin disimpan sehingga permulaan musim panas pada suhu +4 +6 darjah (contohnya, di bahagian bawah peti sejuk). Bahan rasuah sebaiknya diletakkan di dalam pakej yang berasingan dan nama pelbagai akan ditandatangani. Pada pertengahan bulan Jun tangkai diambil dari tempat yang sejuk. Bahagian bawah dipotong dalam bentuk baji, selepas itu ia dimasukkan ke dalam belahan cawangan muda. Tindakan dalam kes ini adalah serupa dengan cara “hijau dalam hijau”.

Penjagaan anggur muda

Pelbagai jenis baru di belukar lama menjadi pertumbuhanApabila semua suntikan dilakukan, masa yang paling melelahkan bermula – menunggu keputusan. Kepada semua varieti baru berjaya berakar, anda perlu menggunakan masa ini dengan memberi manfaat dan menyediakan tanaman itu dengan perhatian dan perhatian yang baik. Untuk melakukan ini, ia mencukupi untuk mengikuti beberapa petua mudah:

 1. Dari awal lagi adalah perlu untuk tegas mengikuti semua arahan mengenai teknologi cantuman. Lagipun, setiap kaedah mempunyai ciri-ciri sendiri, masa pelaksanaan, proses menuai bahan dan menyediakan stok. Jika keadaan tidak dipenuhi, jangan mengharapkan hasil yang positif.
 2. Penggulungan tapak pemotongan juga merupakan syarat penting untuk berjaya. Ia harus ketat, kedap udara. Sekiranya jus diekstrak dari bawah penggulungan, maka ia tidak dilaksanakan dengan betul. Kilang itu akan kehilangan tenaga dan mungkin mati.
 3. Pada pelarian tidak perlu ada titik pertumbuhan tambahan. Semua kuasa tumbuhan harus diarahkan kepada pertumbuhan keratan yang dicantumkan. Jika ladang anggur terletak di kawasan yang cerah dengan tanah yang subur, peraturan ini sangat relevan. Penanam anggur perlu memotong semua anak tiri yang tidak perlu.
 4. Prasyarat juga mematuhi peraturan teknologi pertanian dan penjagaan kilang ibu. Anggur mesti disiram tepat pada waktunya, menerima pencahayaan yang mencukupi.
 5. Pematuhan dengan rejim suhu juga wajib. Sekiranya musim panas menjadi sejuk, serigala tidak akan berkembang.

Related  Raspberry: pendaratan dan penjagaan yang betul untuknya

Kita mesti memastikan bahawa rumpai tidak tumbuh di sekeliling belukar, tanah di antara air adalah longgar. Ia tidak boleh diterima dalam tempoh ini untuk membunuh anggur dengan kulat atau penyakit.

Bagaimana untuk menanam anggur dengan betul?

Tumbuh pokok renek muda di priovoeUntuk melakukan pencucian musim panas dan musim bunga dengan betul, anda tidak perlu mengikuti teknologi sahaja, tetapi juga memilih hari yang hangat dengan kelembapan yang tinggi. Dalam cuaca panas, tempat potongan mungkin menjadi kering. Untuk mengelakkan ini, disyorkan untuk mengikat bahagian dengan kain basah di bawah filem. Pada musim panas, ia perlu untuk memantau keadaan filem – ia mesti mempunyai pemeluwapan. Jika tidak ada, maka kain telah kering dan perlu dibasahkan lagi. Keluarkan penggulungan hanya boleh selepas munculnya pucuk baru yang kuat.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk menanam anggur dalam serpihan pada musim bunga dan musim panas. Sebagai tambahan kepada kaedah ini, penduduk musim panas secara aktif menggunakan vaksin musim luruh.

Video tentang anggur di belukar