Lilin lobak yang lazat dari taman andaLobak adalah tanaman akar terawal, yang memperoleh penampilan yang boleh dipasarkan selama 20-40 hari, bergantung kepada pelbagai masa pengeluaran. Menanam dan menjaga lobak tidak menimbulkan kesulitan walaupun tanpa pengalaman bekerja di taman. Untuk mempunyai akar di atas meja sepanjang musim panas, anda perlu menggunakan beberapa teknik khas.

Agrotechnics radishes

Menanam lobak di bawah penandaApabila berkembang lobak anda perlu mengetahui ciri-ciri berikut:

  • budaya tahan sejuk dengan kemungkinan penanaman sub-musim sejuk;
  • tanah di bawah budaya harus subur, tetapi tanpa bahan organik segar;
  • Hari cahaya yang panjang mewujudkan keadaan untuk penangkapan, menjejaskan pencucian;

Untuk menanam dan menjaga lobak di padang terbuka memilih kawasan yang menyala. Sebelum menyemai, tanah dipenuhi dengan kotoran yang terlalu banyak, baja mineral kompleks dan menggali dengan baik. Adalah lebih baik untuk menyediakan katil dari musim luruh, dan menanam untuk menghabiskan musim sejuk atau musim bunga awal. Dalam kes ini, perlu diperhatikan bahawa benih diletakkan di dalam alur ke kedalaman 1 cm dan tanah di atasnya dipadatkan.

Dengan penanaman pepejal, lebih baik menggunakan penanda dengan gigi 5×5 cm. Kemudian benih diletakkan pada jarak yang sama dengan kedalaman dan pemadatan seragam. Anak benih muncul serentak, penipisan tidak diperlukan. Cara menanam lobak setiap penanam sayur memilih sendiri. Ia adalah mungkin untuk menyemai katil berasingan, membuat penanda keluar dari pucuk oleh tanaman tugovschozhim atau mencucuk di tepi katil dengan tanaman lain.

Benih menyemai dengan tarikh matang yang berbeza boleh didapati dari satu tanaman pada bulan tersebut. Oleh itu, sarapan pagi Perancis lobak akan menggembirakan daging renyah lembut 20 hari selepas kemunculan, dan Eskrim Icy akan mempunyai kematangan komoditi dalam 45 hari. Oleh itu, anda boleh mempunyai lobak segar di atas meja dari satu tempoh penaburan dalam tempoh sebulan.

Bagaimana untuk menuai lobak awal

Tuai lobak awalUntuk memiliki akar kegemaran anda pada bulan Mei, anda perlu menjaga ini terlebih dahulu. Pilih tempat yang terbuka di tapak untuk penanaman awal. Di sini, ia akan dapat menanam tanaman yang menyukai haba. Terdapat beberapa cara bagaimana untuk menanam lobak tanaman pertama di tanah terbuka. Untuk menyemai adalah perlu untuk memilih benih besar segar jenis masak awal. Kadar pembenihan 2-3 g / m 2. Penanaman benih, bergantung kepada rantau ini, dijalankan pada masa yang berlainan – podzimniy atau awal musim bunga di bawah perlindungan sementara.

Related  Pilih jenis awal epal dari keterangan gambar

Penaburan Subzimnium dilakukan dengan permulaan cuaca sejuk di dalam furrows yang telah disediakan sebelumnya. Dari atas tanaman ditutup dengan tanah dicairkan terlebih dahulu. Pada musim bunga, benih akan dicurahkan lebih awal, seperti pucuk muncul pada 2-3 darjah dan boleh menahan frosts berulang hingga 6 darjah. Cara lain ialah menyemai musim sejuk. Pada musim sejuk, salji dikeluarkan dari tempat tidur, alur-alur tersebar dan biji ditutup dengan gambut dalam lapisan 2 cm.

Taman salji ditutupi dengan lobakMenanam lobak untuk musim sejuk dan musim sejuk membolehkan anda mendapatkan hasil tuaian yang lebih awal selama satu dekad lebih awal daripada kaedah penanaman musim bunga. Kawasan dengan pucuk awal ditutup dengan penurunan suhu, tetapi lebih sering tempat perlindungan sementara dari gerbang ditubuhkan di atas tempat tidur ini.

Sekiranya lobak awal ditanam sebagai perniagaan, cara terbaik adalah benih benih menggunakan penanda dan jarak antara band dengan penanaman berterusan 40-50 cm. Penempatan tanaman ini akan memberi penjagaan kepada tumbuh-tumbuhan. Seluruh kawasan ditutup dengan bingkai filem dengan pengalihudaraan. Penyebaran awal pada tanah yang disediakan dilakukan apabila tanah dicairkan oleh 2-3 cm. Jika beku pagi di atas tanah lebih kuat dari tiga darjah, tumbuhan disiram dan dipertaruhkan sebelum sinar matahari menyentuh tumbuhan. Radish bertumbuh dengan cepat jika ia mempunyai kelembapan dan cahaya matahari yang mencukupi. Sampel tanaman akar dihasilkan secara beransur-ansur, kerana ia masak.Pengumpulan radishes awal

Menanam lobak semasa musim panas

Selalunya, penanaman varieti awal digunakan dalam beberapa segi, setiap bulan musim panas. Bagaimana untuk menanam lobak pada ketinggian musim panas, apabila hari cahaya lebih panjang daripada 12 jam? Lobak perlu masuk ke dalam penembak pada ketinggian musim panas dengan tepat kerana cara pencahayaan. Oleh itu, pada musim panas, secara buatannya memendekkan hari, meliputi katil taman dengan geotekstil gelap lobak di sepanjang lengkok. Tidak mungkin untuk menutup filem, kerana matahari akan menghasilkan haba yang tidak tertahankan di bawah penutup. Ia perlu menyalakan katil selama 10-12 jam, hanya maka anda boleh mendapatkan tanaman akar, bukan anak panah dengan biji.

Related  Cina meningkat – tumbuh keadaan dan omens bunga

Grid untuk teduhan radish pada musim panasHaba musim panas menghalang menuang, mengeringkan bumi, menyumbang kepada rupa-rupanya perosak yang memakan daun, mengikis tanaman akar.

Pada musim panas, katil perlu lembap, longgar dan sentiasa ditaburi dengan abu kayu atau debu tembakau. Tiada insektisida boleh digunakan pada budaya matang awal.

Apabila lobak ditanam untuk kali kedua bergantung kepada kesediaan para pemilik untuk menahan rejim cahaya untuknya setiap hari. Jika terdapat peluang untuk memastikan air penyiraman dan cahaya, pada ketinggian musim panas, tanaman akar dapat ditanam dengan menggunakan jenis yang tidak mengalir. Tetapi pada hari-hari panas, pengaliran lemah. Di tempat teduh, lobak akan melepaskan banyak tanaman hijau dengan menjejaskan saiz kepala. Pembenihan benih lobak pada bulan Jun adalah tidak rasional.

Menanam lobak pada bulan Julai adalah lebih sejajar dengan biologinya. Pada separuh kedua bulan, haba sudah jatuh, lebih pendek daripada hari yang cerah dan lebih sejuk daripada malam. Oleh itu, pada bulan Ogos mereka menerima gelombang baru sayuran akar yang lazat. Menanam dan menyihatkan lobak di tanah terbuka berakhir pada akhir bulan September, apabila akar-akar yang banyak ditanam untuk musim sejuk.

Radish ditanam pada musim panasUntuk menerima lobak pada September, penanaman lobak perlu dilakukan pada awal bulan Ogos. Katil-katil, yang dibebaskan daripada bawang pada lobak, tidak boleh menjadi lebih baik. Mereka berpengalaman dengan baja, longgar dan masa sebelum permulaan cuaca sejuk sudah cukup untuk mendapatkan radish komersial. Lobak pendaratan pada bulan Ogos dan awal bulan September diamalkan di kawasan-kawasan yang mempunyai iklim yang hangat. Terdapat perkembangan tanaman akar yang baik walaupun pada awal bulan Oktober. Rantau Trans-Ural mesti menamatkan tumbuh-tumbuhan pada separuh pertama bulan September. Dari keadaan cuaca ini, perancangan masa pembenihan benih lobak untuk penyimpanan.

Related  Tumbuh Brussels – tumbuh dan dandanan

Penanaman lobak hijau

Lobak di rumah hijauIklim Siberia tidak membenarkan membuat tanaman pertama sebelum bulan Mei. Oleh itu, kaedah rumah hijau penanaman musim bunga lobak di kawasan ini adalah perkara biasa. Radish adalah pelopor tomato dan lada dalam rumah hijau pegun. Penanaman dilakukan pada bulan April untuk mendapatkan tanaman akar pertama pada pertengahan bulan Mei.

Apabila menanam lobak di rumah hijau, penting:

  • pilih jenis hothouse yang betul-betul tidak meradang kepada cahaya;
  • untuk memberi tanaman dengan pencahayaan;
  • pada masanya untuk menanggalkan anak buah lobak;
  • penyiraman, penyiraman, melonggarkan adalah wajib.

Jika anda tidak mematuhi syarat penanaman dan penjagaan lobak, banyak tanaman hijau akan bertambah merosakkan tanaman akar, tetapi daun lobak hijau adalah lembut dan sesuai untuk salad.

Di Jepun, daun lobak dianggap sebagai sayur-sayuran vitamin yang paling berharga dan dimakan oleh mereka.

Mendapatkan biji lobak

Kotak dengan biji lobakLobak adalah budaya tahunan, jadi anda boleh mendapatkan biji itu sendiri. Untuk ini, testis ditanam melalui anak benih. Ujian yang ditanam dalam bekas dipindahkan ke tanah terbuka jarang, selepas 30 cm dan di antara baris di 70. Tumbuhan disuplai dengan baja fosforus-potassium dan melindungi dari perosak serangga.

Jagung yang diperolehi di belukar menjadi kuning pada bulan September. Batang sedemikian terputus, dosazarivayut dan dikeringkan selama dua minggu dan digoreng. Di Siberia, testis itu ditanam di dalam bekas, pada bulan September dibawa ke rumah hijau dan tumbuh di tempat tertutup. Biji-bijian diturap dikalibrasi, hanya meninggalkan yang besar.

Video mengenai silap mata apabila menanam lobak