Ripen anggurAdalah sukar untuk memaksimumkan kepentingan anggur dalam kehidupan manusia moden dan semua manusia. Beliau menjadi salah satu tanaman pertanian pertama, anggur dan cuka dari zaman purba memainkan peranan penting dalam pembangunan perdagangan dan navigasi. Banyak fakta dan peristiwa sejarah dikaitkan dengan anggur. Tidak mustahil untuk memberitahu segala-galanya tentang anggur, tetapi fakta bahawa tumbuhan dan penanamannya terlibat dalam sains keseluruhan – ampelografi, patut mendapat perhatian dan penghormatan.

Koleksi anggur pada milenium ke 6 SMMenurut karya NI Vavilov tempat kelahiran budaya ini dan pusat perkembangan viticulture adalah rantau Asia dan Timur Tengah. Di sinilah bilangan terbesar spesies liar masih belum banyak dikaji masih berkembang. Di sini, di Georgia, bukti adanya kewujudan winemaking, sejak kembali ke alaf ke-6 sebelum era baru, telah ditemui.

Sejak itu, zon penyebaran budaya penyayang panas telah berkembang dengan ketara. Dan hari ini pokok anggur tidak dapat dipenuhi kecuali di benua Antartika. Secara keseluruhan, lebih daripada 10 juta hektar diperuntukkan untuk wain dan anggur meja. Dengan perkembangan teknologi pemilihan dan industri, varieti anggur semakin penting bukan sahaja untuk winemaking, tetapi juga untuk kegunaan segar, pengeluaran jus dan kismis.

Klasifikasi anggur: spesies dan asal

Jenis anggur teknikalSecara keseluruhan, dalam genus Vitis, menurut klasifikasi yang ada, lebih dari tujuh belas spesies diedarkan dalam tiga kumpulan:

 • Eropah-Asia;
 • Asia Timur;
 • Amerika Utara.

Kumpulan Euro-Asia, sebenarnya, spesies Vitis vinifera, subspesies budaya yang memberikan jumlah terbesar anggur teknis dan meja yang ada saat ini. Mereka dikelaskan mengikut klasifikasi A. M. Negrul ke dalam tiga kumpulan geografi:

 • orientalis-oriental;
 • occidentalis – Eropah Barat;
 • pontica- berasal dari pantai Laut Hitam.

Pelbagai anggur IsabellaDaripada 28 spesies yang membentuk kumpulan Amerika, tiga adalah terkenal dan ditanam. Vitis labrusca bukan sahaja merupakan nenek moyang kebanyakan jenis Amerika, tetapi juga spesies yang keturunannya, kerana kesederhanaan dan hasilnya, adalah yang paling banyak diedarkan di dunia. Berry semacam ini mudah dikenali oleh rasa yang pelik, yang sering dipanggil “musang” atau strawberi. Contoh hibrida semulajadi yang paling biasa dari jenis Eropah dan Amerika adalah varietas anggur teknikal Isabella, yang sejarahnya telah dikira selama hampir dua abad.

Buah anggur AmurKumpulan anggur yang paling banyak di Asia Timur termasuk 44 spesies, yang hanya satu telah dikaji dan digunakan dalam viticulture. Ini adalah Vitis amurensis – anggur Amur.

ladang hari ini, profesional dan amatur ditanam semak, memberi buah bulat dan memanjang semua warna dari hampir hitam dan ungu untuk Amber dan kehijauan.

Dan anggur putih juga hasil kerja pemilihan, tetapi dilakukan oleh alam semulajadi itu sendiri. Semua jenis anggur liar menghasilkan beri gelap, tetapi akibat mutasi spontan, yang jelas terpahat, tumbuh-tumbuhan telah kehilangan keupayaan untuk menghasilkan antosianin buah-buahan pewarna. Jadi anggur putih muncul.

Anggur putih - hasil kerja pembiakanWalau bagaimanapun, anggur bukan sahaja tumbuhan yang memberikan beri berair, tetapi juga liana hiasan yang hebat. Oleh itu, beberapa spesies, contohnya, Amur dan anggur girlish, serta Isabella secara aktif digunakan dalam reka bentuk landskap dan berkebun. Terdapat juga anggur dalaman. Ini adalah saudara jauh dari wakil kultur genus Vitis – cicis, dalam bentuk daun dan rupa semak yang mengingatkan saudara-saudara mereka yang berbuah.Anggur Girlish dalam reka bentuk landskap

Related  Pokok jeruk dari tulang di rumah

Jenis anggur moden dan pemilihan varieti baru

Jika kita bercakap mengenai jenis anggur yang sedia ada beri yang untuk masa yang lama dan menjadi sebahagian daripada kehidupan seseorang, suatu tempat di dunia terdapat lebih daripada 20,000, majoriti – adalah kacukan, dalam genotip yang mempunyai anggur budaya Eropah, labruska spesies Amerika dan Siberia.

Pelbagai anggur awalSetiap spesies ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya, jadi penternak secara aktif bekerja untuk mengenal pasti ciri-ciri terbaik dan mendapatkan pelbagai jenis meja dan teknis anggur:

 • dengan ketabahan musim sejuk yang tinggi;
 • dengan buah beri besar, manis atau tidak berbiji;
 • dengan tempoh kematangan yang lebih awal;
 • dengan hasil panen yang banyak;
 • dengan rintangan yang baik terhadap penyakit dan perosak.

Walaupun di pertengahan abad yang lalu Michurin berjaya mendapatkan stabil ketabahan kacukan musim sejuk dan bersahaja jenis anggur Amur Amerika, banyak digunakan dan masih jenis awal anggur, yang telah banyak berkembang sempadan vitikultur di Kesatuan Soviet.

Lebih separuh daripada kawasan di mana anggur ditanam di Rusia dirujuk kepada zon dengan iklim kontinental yang tajam.

Ini bermakna pokok itu mesti bertahan:

 • musim sejuk yang teruk;
 • frosts tidak dapat dielakkan pada musim bunga dan musim luruh;
 • kekurangan kelembapan pada bulan musim bunga dan musim panas;
 • tempoh awal hujan, yang berlaku pada waktu masak atau menuai.

Berdasarkan jenis dihasilkan pada tahun-tahun Soviet, ia tidak mudah terdedah kepada penyakit ditarik balik, jenis tahan sejuk anggur sebagai Codreanca, Delight, Original sendiri telah menjadi “ibu bapa” untuk beberapa generasi menghasilkan kacukan.

Syarat pematangan anggur

Masalah yang paling penting ialah masalah mendapatkan varieti anggur wain dan pencuci mulut, dengan tempoh tumbuh-tumbuhan yang pendek.

Anggur anggur pencuci mulut awalTerdapat pendapat bahawa keupayaan tumbuhan untuk menghasilkan tanaman dengan cepat bergantung pada banyak faktor, yang utama adalah kecenderungan genetik. Walau bagaimanapun, dalam keadaan iklim dan cuaca yang berbeza, anggur pelbagai yang sama boleh menghasilkan tanaman dengan perbezaan masa 1-2 minggu.

Di samping itu, terdapat perbezaan yang signifikan dalam fenotip antara jenis asal utara dan selatan. Sebagai contoh, pelbagai anggur awal dari utara tidak hanya dalam masa yang singkat memberikan buah beri manis, tetapi juga mempunyai masa untuk mempersiapkan musim sejuk. Semasa musim menuai, pokok anggurnya masak. Varieti selatan dengan tempoh matang yang sama tidak boleh bermegah seperti harta benda, pokok anggur mereka matang selepas menuai anggur. Dan dalam buah masak sering dilihat benih yang tidak berbentuk.

Tempoh dari masa apabila tunas pecah, sehingga kematangan buah beri dalam pelbagai tarikh kematangan yang berbeza adalah:

 • pematangan sangat awal 105-115 hari;
 • matang matang 115-125 hari;
 • pematangan purata 125-130 hari;
 • pematangan pertengahan lewat 130-140 hari;
 • Kematangan lewat 140-145 hari;
 • pematangan sangat lewat lebih daripada 145 hari.

Benar, sudah ada varieti anggur yang sangat awal, di bawah keadaan pertumbuhan yang baik yang bersedia untuk menuai musim menuai dalam 90-95 atau lebih 85 hari.

Related  Bagaimana untuk menghilangkan aphids yang merana pada ceri?

Rintangan beku anggur

Variasi anggur tahan tahan FrostWalaupun pertumbuhan variasi dengan tempoh yang singkat tumbuh-tumbuhan mustahil untuk mendapat apa-apa hasil tuaian yang besar, jika tumbuhan tidak berlaku telah diperlukan ketabahan dan tidak dapat untuk terus hidup dalam fros bermusim dan sejuk musim sejuk. jenis Frost-tahan anggur sangat diperlukan dalam keadaan Rusia dengan iklim benua, di mana, bersama-sama dengan musim panas yang panas dan musim sejuk di kawasan selatan yang agak keras.

Mengikut klasifikasi yang diterima, varieti dibahagikan kepada empat kumpulan:

 • Sering tahan, musim sejuk pada suhu dari -15 hingga -17 ° C;
 • tahan sederhana, membawa selesema dari -18 hingga -22 ° C;
 • dengan peningkatan rintangan, yang masih hidup pada fros dari -23 hingga -27 ° C;
 • sangat tahan beku, tahan suhu dari -28 hingga -35 ° C

Adalah menarik bahawa dalam tempoh satu tahun keupayaan anggur untuk menahan sejuk boleh berubah.

Dalam tempoh pertumbuhan intensif, penyejukan secara tiba-tiba kepada -3 ° C boleh merosakkan sepenuhnya semak varieti anggur yang tahan fros yang praktikal akan kehilangan harta ini semasa musim panas. Tembak pada masa ini mabuk dengan jus, lignifikasi tidak penting, dan tiada bahan perlindungan dan rizab di kilang. Menjelang musim luruh musim sejuk kekerasan tumbuh dan mencapai maksimum pada bulan Januari. Dalam kes ini, kayu jangka panjang lebih dilindungi daripada pucuk-satu tahun. Dan sensitiviti yang paling besar adalah tempat pertumbuhan skuad dan stok.

Pengambilan anggurApabila menanam jenis anggur yang tidak menentu, perlu diingat bahawa buah pinggang di atas belukar juga mempunyai tahap perlindungan yang berbeza daripada sejuk:

 • Tidur buah pinggang lebih selamat.
 • Di tempat kedua ialah penggantian, tunas sisi.
 • Ginjal pusat paling kerap menderita fros dan sejuk musim sejuk.

Rintangan fros varietas anggur tidak hanya bergantung kepada keadaan meteorologi, tetapi juga pada lokasi pokok anggur pada plot tertentu, umurnya, tahap kesediaan untuk musim sejuk, kerosakan oleh penyakit dan perosak.

Jenis anggur meja

Pelbagai anggur mejaKerja pemilihan yang paling aktif adalah ke arah mendapatkan varieti baru, beri yang digunakan segar. Ia adalah anggur meja hari ini yang tergolong tempat pertama yang popular di kalangan tukang kebun amatur dan penanam wain profesional.

Daripada jumlah berat anggur varieti meja, mudah dibezakan pada beberapa ciri:

 • saiz dan bentuk menarik berus besar;
 • pewarna yang indah, bentuk dan saiz buah beri;
 • rasa aroma dan rasa buah masak.

Apabila pembiakan jenis ini banyak perhatian diberikan untuk mengurangkan keasaman beri, hasil dan mendapatkan buah-buahan yang besar dan berus penuh. Ini juga bertujuan untuk beberapa langkah agroteknikal yang tidak dilakukan pada varieti anggur destinasi wain. Antara teknik seperti:

 • pencemaran tiruan;
 • normalisasi berus dan perbungaan;
 • penipisan beri pada tandan;
 • penyingkiran daun teduhan.

Hasil dan kualiti buah beri anggur meja juga bergantung kepada iklim, topografi dan tanah di mana tumbuh-tumbuhan tumbuh.

Anggur anggur jangka hayat yang panjangJika sebelum panen anggur meja tidak dapat dipelihara, hari ini terdapat jenis, baik untuk penggunaan tempatan, dan menampung pengangkutan dan penyimpanan yang sangat lama.

Related  Penanaman kentang lewat: bagaimana untuk mendapatkan tanaman penuh

Anggur tanpa buah

Anggur tanpa benihPenanam anggur yang semakin popular adalah jenis anggur yang tidak berbiji, yang beri sama ada sama sekali tanpa tulang, atau hanya mempunyai asas mereka. Beri semacam itu menuntut permintaan bukan sahaja dalam bentuk segar, menjadikan anggur dari anggur, terutama kismis tanpa biji yang berharga. Ketiadaan biji benih merupakan faktor yang serius dalam menarik pengguna, sehingga baru-baru ini sekelompok kecil berkembang dengan pesat, menambah dengan hibrida dan jenis anggur merah jambu, hitam dan putih dari masa pematangan dan destinasi yang berbeza.

Secara amnya percaya bahawa anggur tanpa biji diwakili oleh dua jenis:

 • kishmish, milik kumpulan timur anggur;
 • gorila milik kumpulan lembangan Laut Hitam.

Ia adalah Kishmish yang dianggap sebagai salah satu yang paling popular di dunia. Tetapi jika di kedai-kedai kedai lebih kerap masih ada anggur dengan buah beri yang agak kecil tetapi sangat manis, hari ini para penternak sudah menawarkan jenis anggur awal tanpa tulang dengan buah-buahan yang besar hitam, putih dan merah jambu.

Jenis anggur teknikal

Penanaman jenis teknis anggurOleh kerana anggur varieti teknikal dimaksudkan untuk pemprosesan, ciri utama yang membezakannya adalah kandungan jus. Kuantiti teknis atau wain jus anggur yang diperolehi daripada beri boleh mencapai 75-85%. Penunjuk penting kedua ialah nisbah jisim sikat dan berat beri pada berus. Yang lebih padat berus dan berat badan yang lebih kecil jatuh pada sikat, lebih berharga daripada bahan mentah.

Dalam kes ini, kemunculan kluster, keharmonian warna dan saiz buah tidak begitu penting. Banyak perhatian diberikan kepada komposisi mekanikal dan kimia buah beri, kandungan gula dan keasidan, di mana jenis dan kualiti produk akan bergantung. Mendapatkan hasil yang baik pada anggur gred teknikal bergantung bukan sahaja pada ciri genetik dan biologi tumbuhan, tetapi juga pada keadaan yang semakin meningkat. Tidak hairanlah terdapat kebun-kebun anggur, yang sudah mempunyai beberapa abad sejarah dan terkenal dengan wainnya yang sangat baik.

Pakar menyedari bahawa lokasi anggur tertentu mempengaruhi kualiti wain dan sejambak, kecuali aspek geografi dan iklim. Sebagai contoh, tepu warna buah beri anggur jenis anggur secara langsung bergantung kepada pencahayaan, arah baris dan geometri cerun di mana semak tumbuh. Terima kasih kepada ciri unik varieti individu, sebagai contoh, rasa citarasa seperti Cabernet, atau rasa, seperti jenis dan hibrida Muscat yang sedia ada, pembuat anggur berjaya menarik, tidak seperti anggur dan minuman lain.

Perladangan anggurSekiranya jenis anggur meja biasanya tidak diikat ke kawasan spesifik, maka untuk jenis teknis, pembahagian ke varieti asli dan yang diperkenalkan adalah sebenarnya. Lebih-lebih lagi, varieti anggur teknis tempatan sangat dihargai dan merupakan bahan mentah untuk pengeluaran jenama kadang kala unik anggur, yang pengeluarannya di kawasan lain hanya mustahil.

Video tentang varieti anggur yang berpotensi