Anthurium mekarApabila anthurium sihat, dedaunannya mempunyai permukaan yang walaupun, ciri warna pelbagai, tanpa jejak warna kuning atau bintik kering. Daun cepat dikemas kini, dan baru muncul tanpa kesukaran dan kerosakan terungkap. Ini dapat dicapai dengan mewujudkan syarat-syarat yang diperlukan untuk pertumbuhan anthurium dan menyediakannya dengan penjagaan biasa yang kompeten.

Kemungkinan penyebab pengeringan dan pewarnaan pada daun anthurium

Kedai bunga, yang tahu keanehan bunga, pertimbangkan anthurium untuk menjadi houseplant yang sangat bersahaja dan bersyukur. Namun, pencinta budaya ini kadang-kadang perlu menghadapi beberapa masalah, yang paling kerap berkaitan:

  • dengan kesilapan dalam organisasi pengairan;
  • dengan pelanggaran jadual pembalut tambahan;
  • dengan kekeringan yang berlebihan;
  • dengan lampu tumbuhan yang tidak betul.

Sedikit kurang kerap daun anthurium dan dia sendiri mengalami perubahan suhu mendadak dan kandungan bunga di dalam bilik sejuk.

Daun Anthurium bertindak balas dengan cepat ke suhu yang rendahSebagai akibat daripada pelanggaran syarat-syarat penyelenggaraan dan penjagaan yang berpanjangan, tumbuh-tumbuhan terdedah kepada risiko kerosakan kepada penyakit reput dan kulat, mengancam, jika tidak mengambil langkah segera, kematian budaya periuk.

Anthurium boleh diserang oleh serangga berbahaya, merosakkan sistem akar kebudayaan dan bahagian bawah tanahnya.

Jadi kenapa daunnya menjadi kuning? Dan untuk sebab apa timbul bintik coklat di atas daun?

Daun penuaan

Anthurium meninggalkan usia dengan usiaSeperti tumbuh-tumbuhan lain, daun anthurium boleh berubah menjadi kuning kerana alasan yang semulajadi, kerana usia tua. Dalam kes sedemikian, proses yang tidak dapat dielakkan, di tempat pertama, menjejaskan dedaunan yang terletak lebih dekat ke tanah.

Kekuningan, bermula dari tepi plat lembaran secara beransur-ansur meliputi sepenuhnya, lembaran kehilangan keanjalan dan juiciness, dan kemudian bertukar perang. Jika ia tidak dikeluarkan, daun anthurium sedemikian kering dan jatuh sendiri. Jika kilang itu terkandung di dalam keadaan yang betul tetapi pengguguran daun tua Anthurium tidak merosakkan, kerana pada masa yang sama pada bahagian atas batang ada daun sihat aktif baru.

Oleh kerana prosesnya adalah semulajadi dan tidak dapat dielakkan, ia tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, penanam bunga sering mempunyai soalan: “Adakah saya perlu mengeluarkan daun kuning atau kering anthurium itu?”

Jelas sekali, fungsi daun mereka tidak lagi dilakukan oleh fungsi utamanya, tetapi tumbuhan membelanjakan beberapa daya tertentu untuk mengekalkannya. Oleh itu, lebih baik untuk memotong daun usang, menjadikan kehidupan lebih mudah untuk keseluruhan tumbuhan dan menjadikannya lebih menarik.

Dengan penjagaan yang tidak wajar, daun anthurium kering, Memotong alat, sama ada ia adalah sepasang gunting atau pisau untuk memotong tidak menjadi tempat jangkitan, ia adalah berguna untuk merawat alkohol dan tisu rosak di Anthurium taburkan dengan arang dihancurkan.

Sekiranya daun masih berair, jangan pecahnya dengan tangan, kerana anda serius boleh mencederakan batangnya.

Sebagai tambahan kepada punca semula jadi, mengapa bintik-bintik berwarna atau daun anthurium kering, penanam bunga harus menghadapi akibat kesalahan yang dilakukan oleh mereka ketika merawat tanaman dalam.

Noda pada daun anthurium disebabkan oleh kelebihan atau kekurangan cahaya

Dari cahaya yang berlebihan, daun anthurium terbakarKeadaan tumbuhan sangat dipengaruhi oleh lokasinya. Walaupun di kawasan tropika, di mana alam semula jadi biasa menghuni anthurium, tidak ada kekurangan cahaya matahari, tanaman lebih selesa berada di penumbra.

Kemunculan bintik-bintik pada daun anthurium, penjual bunga mungkin diperlukan untuk mengarahkan cahaya matahari, menyentuh pinggan daun. Jangan elakkan kemerosotan penampilan haiwan hijau, jika anthurium berada di tempat yang agak gelap dan mengalami pencahayaan yang tidak mencukupi.

Sekiranya tumbuhan telah berhenti tumbuh, sedikit dan tidak keruan mekar, mungkin ia tidak mempunyai cukup cahaya. Terutama amat kuat dari anthurium ini dengan bilah daun hijau gelap padat. Dalam keadaan cahaya yang pendek atau, sentiasa berada di tempat teduh, keratan berhampiran daun anthurium dipanjangkan, plat daun kecil dan terasa pucat. Dengan menata semula kilang pada jendela yang sangat terang, anda dapat melihat bagaimana ia memperoleh keindahan bekasnya, perkembangan kesayangan dan bintik-bintik pada daun anthurium terhenti.

Perkara utama, cuba memberi kilang itu dengan pencahayaan yang diperlukan, jangan keterlaluan dan mengelakkan selaran matahari.

Apabila periuk berada di bawah sinaran langsung matahari, penanam bunga tertarik dengan apa yang perlu dilakukan, kerana daun anturium kuning atau mendapatkan gang “tan”.

Kesan yang baik adalah mewarnai gelas dengan filem khas yang mencerminkan sebahagian daripada sinaran matahari. Jika tidak ada kemungkinan untuk melengkapkan tetingkap itu, tumbuhan boleh dipindahkan dari kaca, atau dalam jam, aktiviti matahari yang paling besar adalah untuk meletakkan di sekitar anthurium apa-apa skrin improvisasi.

Sekiranya langkah-langkah segera diambil, matahari berlebihan tidak hanya muncul pada pewarna dedaunan, tetapi juga pada kesihatannya. Ini adalah bintik coklat yang muncul di hujung daun anturium, dan kehilangan dedaunan yang terjejas.

Kekeringan udara yang berlebihan – punca daun kering anthurium

Dalam ruangan terlalu keringGejala serupa dapat dilihat dalam anthurium, yang terletak di dalam bilik dengan udara kering. Selalunya sebab ini menjadikannya dirasakan pada permulaan musim pemanasan, apabila keadaan kebiasaan untuk tumbuhan berubah, dan akar dan dedaunan udara tidak lagi dapat memperoleh kelembapan yang diperlukan dari udara.

Kenapa anthurium mempunyai daun kuning dalam kes ini? Mereka hanya tidak mempunyai makanan yang mencukupi. Merpati itu meluas dari tepi bilah daun ke pusat, kemudian kain pada ujung dan tepi daun anthurium kering. Daun muda yang terbentuk di udara kering sering tidak dapat berputar dengan betul, mereka cacat atau rosak.

Tompok coklat pada daun - pelanggaran terhadap keadaan cahaya dan suhuTanpa pelembapan tambahan udara tidak boleh dilakukan, dan mencapai kelembapan yang diperlukan kira-kira 70-85% anthurium dapat, menggunakan pelembap isi rumah, serta sarana improvisasi. Kilang itu bertindak balas dengan baik jika palet dipenuhi dengan claydite halus dan diisi dengan air. Periuk diletakkan di atas pengisi supaya akar tidak mempunyai sentuhan dengan kelembapan.

Jangan lupa bahawa mengubah suhu dan rejim cahaya semestinya membawa kepada fakta bahawa tanah mengeringkan lebih cepat atau lebih perlahan, dan rejim penggunaan kelembapan berubah di kilang.

Jadi, kita perlu mengubah jadual penyiraman. Ia adalah pelembapan tanah yang tidak betul di bawah kilang dalaman yang paling sering menimbulkan pembentukan bintik coklat, patch kering dan menguning pada daun anthurium.

Noda Anthurium daun kering – menyebabkan penyiraman

Hasil penyiraman tidak wajarUntuk anthurium, kedua-dua penyiraman yang tidak mencukupi dan kelembapan berlebihan adalah berbahaya. Terutamanya sensitif terhadap air berlebihan adalah akar tebal tumbuhan, yang mudah rosak. Tanah yang kering dan tahan lama adalah persekitaran yang menarik bagi bakteria, acuan dan parasit putrefaktif pada tumbuhan kulat.

Yang pertama untuk melanggar penyiraman dan masalah yang timbul ialah daun. Sekiranya yang Anthurium pada daun bintik coklat, ini boleh disebabkan oleh kelembapan pada plat daun. Di bawah matahari, titisan seperti bertindak seperti kanta dan secara harfiah membakar tisu hidup.

Dedaunan sedih mesti dikeluarkanLebih buruk lagi, jika tumbuhan telah lama berpengalaman dalam persekitaran lembap. Dalam kes ini, tisu nekrosis tidak berkembang dengan bintik-bintik pada daun anturium, tetapi bermula dari tepi, meluas ke seluruh platinum daun. Tanah di dalam periuk seperti anturium harus diusahakan kering, dan dengan peningkatan ketumpatannya, yang menimbulkan akumulasi kelembapan, mengubah seluruh tanah.

Semasa pemindahan, sistem akar tumbuhan mesti diperiksa dan semua akar terdedah kepada membusuk dikeluarkan.

Untuk tumbuhan yang tinggal di sebuah bilik sejuk, pelanggaran rejim pengairan mengancam dan penyakit kulat.

Tompok kering pada daun anthurium adalah hasil dari kulat

Tumbuhan ini memerlukan bantuanSeperti reput akar, penyebaran kulat berbahaya tidak dapat dielakkan membawa kepada fakta bahawa daun anthurium kering oleh kesan. Pada peringkat awal penyakit pada plat daun, anda dapat melihat bintik-bintik kuning kecil dari bulat atau bentuk tidak teratur, yang secara beransur-ansur berkembang, menjadi coklat di pusat dan mula kering. Tisu di tempat kotor adalah nekrotik dan boleh dicelup, dan lingkaran hitam sepusat menjadi ketara di sekelilingnya.

Tompok coklat pada daun anthurium bukan satu-satunya gejala penyakitnya. Kerosakan utama kulat dan mikroorganisma putrefaktif digunakan pada sistem akar.

Oleh itu, apabila tempat yang sama muncul Anthurium mesti ditanggalkan dengan teliti dari periuk dan memeriksa akarnya. Jika akar tumbuh-tumbuhan telah berubah warna krim putih atau cahaya kepada warna coklat atau hitam, tisu mereka menjadi lembut dan berlendir – tanda jelas reput akar. Tanaman sedemikian memerlukan:

  • keluarkan sisa substrat;
  • untuk memotong daun anthurium yang rosak dan kering;
  • Potong semua akar yang rosak kepada tisu putih yang sihat;
  • untuk memproses irisan dengan arang batu ditumbuk;
  • dan seluruh racun tumbuhan.

Selepas itu anthurium ditransplantasikan ke dalam tanah baru, terlebih dahulu, serta periuk yang telah dibasmi kuman.

Untuk mengelakkan daun daripada mencederakan, anthurium dituangkan dengan air suamSubstrat baru harus longgar supaya semua air yang berlebihan dengan mudah meninggalkan tanah dan tidak membahayakan akar. Selepas membasahi tanah, cecair mesti dikeluarkan dari palet, dan sehingga penyiraman seterusnya akan menunggu sehingga permukaan tanah di bawah tumbuhan kering.

Adalah penting untuk diingat bahawa untuk pengairan anthurium hanya air suam suhu bilik diambil.

Kurang dan lebihan makanan anthurium

Dedaunan anthurium yang sihatJika tumbuhan telah melambatkan pertumbuhan, dan daun mudanya lebih kecil daripada yang terdahulu, kemungkinan anthurium mengalami kekurangan nutrisi. Kekurangan elemen asas, contohnya, nitrogen, fosforus atau kalium, menyebabkan daun anturium menjadi coklat. Kesan yang sama boleh dijangkakan jika substrat tidak mempunyai kalsium atau magnesium.

Untuk anthurium berpakaian, produk siap cair digunakan, yang digunakan setiap minggu untuk memulihkan tumbuhan yang rosak, memohon kepekatan 25 peratus daripada yang disyorkan oleh pengeluar. Apabila kekuatan gajinya meningkat, menyuburkannya setiap dua minggu.

Kadang-kadang bukan sahaja kekurangan, tetapi juga kelebihan baja menyebabkan perkembangan bintik kuning dan coklat pada daun anthurium. Apabila berpakaian overdosage terbaik adalah terbaik untuk memindahkan tanaman di tanah baru, sebelum mencuci sistem akar.

Perosak pada daun anthurium

Perisai, semua jenis tungau, aphids dan mealybugs adalah serangga yang paling sering merosakkan anthurium dalaman.

Daun anthurium didiami oleh perosakDan bertanya mengapa daun menjadi kuning, penanam bunga harus memeriksa dengan teliti batang tanaman itu, memperhatikan kawasan berhampiran tanah, peti daun daun, plat daun dan sinusnya.

Pada tanda-tanda pertama serangga, anthurium dirawat dengan racun serangga kompleks atau penyelesaian sabun, di mana 1 gram nikotin sulfat ditambah setiap liter air. Oleh kerana cara untuk melawan serangga adalah toksik, sehari selepas rawatan, mereka mencuci tumbuhan dengan air bersih, melindungi tanah daripada kelembapan berlebihan.

Bagaimana untuk menjaga anturium – video