Herbisida untuk kentang dari rumpaiDengan tidak sengaja menyerang, ketika bidang kentang musim gugur menyerupai padang gurun, dengan angsa lemak dan menabur, menunggangi kemenangan atas semak belukar kentang. Nasib baik untuk petani trak, membangunkan ubat baru – Lapis lazuli dari rumpai ke atas kentang. Ulasan tentangnya di kalangan petani trak adalah yang terbaik.

Lazurite Properties

Memproses bidang kentang sebelum menanamHerbicide baru tindakan selektif bertujuan untuk melindungi kentang dan tomato dari rumpai. Bahan aktif lapis lazuli adalah metribuzin. Tindakannya sebagai herbisida untuk kentang bertujuan untuk menindas pertumbuhan rumput rumput melalui pendedahan kepada akar, dedaunan dan bahkan perkembangan anak benih. Ia menindas fotosintesis rumpai, menghalang mereka tenaga solar dan merosakkan mempengaruhi sistem akar. Jenis-jenis utama rumpai mudah terdedah kepada kesan-kesan berbahaya, termasuk rumpai saka malignan.

Untuk semua aktivitinya, Lazurite tidak bertindak sedih pada tumbuhan kentang dan tomato. Hal ini memungkinkan untuk menggunakan racun herba dari rumput di kentang tanpa menyebabkan kerosakan pada tanaman utama.

Pada masa yang sama, adalah penting untuk memohon Lazurite pada tarikh yang ditunjukkan dalam arahan, iaitu untuk kemunculan kentang dan apabila mereka naik tidak lebih daripada 5 cm dari permukaan bumi. Ia bukan ubat yang bertindak selektif, tetapi kentang dan tomato tahan terhadap tindakannya pada peringkat awal pembangunan. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan pemprosesan tepat pada waktunya.

Tindakan herbisida untuk kentang bermula selepas pengenalan ke dalam tanah. Adalah penting bahawa selepas menyembur dalam dos yang ditetapkan, tanah tidak diserahkan. Terjun kecil yang lepas akan membantu dengan cepat menembusi zarah-zarah tanah, tetapi hujan lebat membasuhnya di lapisan bawah, di mana Lazurite tidak berkesan. Tempoh kering juga mengurangkan aktiviti metribuzin.

Related  Tangki kaset untuk menanam benih tumbuhan sayur-sayuran dan bunga

Penting:

 • Gunakan lapis lazuli mengikut syarat-syarat permohonan yang dinyatakan dalam arahan;
 • Jangan membatalkan tanah yang dirawat;
 • pemprosesan perlu dilakukan dengan menjangkakan hujan;
 • Jangan ubah dos herbisida yang disyorkan untuk kentang.

Arahan untuk menggunakan Lazurite

Kawalan rumpaiAgar tidak kekal tanpa tanaman, menggunakan lapis lazuli, adalah perlu untuk memahami bahawa ubat ini membantu truk untuk menghilangkan rumpai yang mengambil makanan dari kentang dan menindas pertumbuhan dan perkembangannya. Walau bagaimanapun, ia bukan baja. Jika tidak ada nutrien yang mencukupi di dalam tanah, maka hasil panen tidak akan menyenangkan walaupun tanpa rumput. Mengolah kentang dari rumpai bukan baja. Pada tanah berpasir berpasir penyediaan ini tidak memberi kesan yang nyata.

Untuk menggunakan racun herba yang betul dan berkesan dari rumpai ke kentang, untuk mempunyai bidang yang bersih, adalah penting untuk mengikut arahan untuk menggunakan ubat. Dari manual untuk digunakan, ia menjadi jelas:

 • masa pemprosesan;
 • kepekatan ubat yang digunakan;
 • penggunaan dadah untuk rawatan tunggal dan berganda;
 • masa menunggu ubat;
 • langkah-langkah keselamatan ketika bekerja dengan bahan kimia dan kelas bahayanya.

Medan kentang tanpa rumputPersoalan bagaimana untuk menyingkirkan rumpai di ladang kentang diselesaikan. Herbisida, yang diperkenalkan ke dalam tanah pada waktunya, memusnahkan bukan sahaja rumput pertama, tetapi juga mengekalkan kesucian medan ke gelombang kedua, menekan perkembangannya. Pada masa akan datang, bahagian atas katil kentang akan digabungkan, dan rumpai tahunan tidak akan mempunyai masa untuk berkembang. Dosis minimum untuk penanaman kentang dari rumpai disyorkan untuk varieti awal tanaman akar. Kebanyakan penggunaannya harus di tanah liat padat apabila memajukan kentang lewat.

Pengiraan penggunaan bahan cair yang digunakan oleh kaedah penyemburan adalah:

 • pada kentang 200 – 300 liter sehektar;
 • pada anak benih tomato – 500 l / ha;
 • pada tomato dari biji – 300 – 400 l \ ha.

Related  Apa kerja musim bunga di taman sedang menunggu penduduk musim panas?

Tidak diperlukan pencairan minuman keras ibu. Penyediaan diperolehi dengan nanopartikel, ia larut dengan sempurna di dalam air dengan pengadukan intensif. Satu penyelesaian digunakan, seperti semua herbisid dari rumpai ke atas kentang, dalam bentuk yang baru disediakan. Lazurite adalah satu-satunya racun herba yang dibenarkan untuk digunakan di ladang-ladang subsidiari dan untuk penduduk musim panas.

Kepekatan maksimum penyelesaian kerja tidak boleh melebihi 0.5% penyelesaian mengikut bahan aktif.

Kentang dahsyat kentangHasil daripada penggunaan lapis lazuli, tanah dibebaskan dari rumput untuk tempoh yang lama. Walau bagaimanapun, ini bukan salah satu daripada tindakan yang berguna. Dengan ketiadaan quinoa sebagai hasil daripada pemprosesan kentang dari rumpai, pada penyejukan, semak kentang kurang terdedah kepada penyakit dengan larutan hama, yang dengan ketara mengurangkan hasil dan memperburuk penyimpanan tanaman akar. Penyakit ini mula berkembang pada rumpai.

Tempoh memasuki ladang untuk kerja pertanian tidak lebih awal daripada 3 hari.

Phytotoxicity dan langkah keselamatan Lazurite

Bekerja dengan lapis lazuliLazurit ubat adalah toksik kepada lebah. Di kawasan pemprosesan, pengumpul ini tidak boleh tinggal selama 3-4 jam. Dalam kes ini, sarang dari tapak pemprosesan harus berada pada jarak 2-3 km. Oleh sebab penyebaran racun itu, tidak mungkin untuk menjalankan rawatan medan dengan angin lebih daripada 5 m / s, sementara pekerja sendiri mesti mematuhi langkah berjaga-jaga:

 • memakai pakaian pelindung semasa bekerja;
 • berada dalam gelas dan pernafasan;
 • jangan merokok dan jangan makan hingga akhir kerja.

Walaupun kelas herbisida untuk kentang telah diberikan kelas ketiga, perlu mematuhi langkah-langkah keselamatan.

Maklum balas daripada pengguna yang bersyukur

Irina dari Serpukhov menulis bahawa dia tidak tahu bagaimana untuk menghilangkan rumput pada kentang sehingga dia secara tidak sengaja mendengar tentang Lazurite. Dia tidak percaya dan pada tahun pertama dengan ketat mengikut arahan dia memproses hanya satu katil. Untuk memastikan keselamatan ubi diperolehi, pada musim luruh dia memberikan sampel untuk analisis ke makmal. Dalam tanaman yang diperoleh tidak ada bahan berbahaya, pengeluarannya adalah selamat. Rasa kentang juga tidak berbeza dari yang belum diproses. Tetapi tiada rumpai di taman. Selama dua tahun Irina telah menggunakan herbisida untuk kentang dan terima kasih kepada pemaju. Kentang pada katil bersih dengan cepat berkembang, sihat dan juga musuh abadi wireworms menjadi terasa kurang.

Related  Kami mengkaji pelbagai pens Severyanka dari foto dan keterangan

Video “Menggunakan Lazurite”