musim bunga telah datangApril adalah bulan ketika musim bunga mengamuk hampir di seluruh Rusia. Bahagian kedua adalah masa timbul aliran sap aktif, pembengkakan buah pinggang. Tukang kebun sedang menunggu banyak perkara yang perlu dilakukan sebelum permulaan rupa kehijauan.

Menyikat semak dan pokok

pemotongan pokok pada bulan AprilDaripada tumbuh-tumbuhan menanggalkan tempat perlindungan musim sejuk, buang raspberi, beri hitam. Tanah ditenggelamkan, longgar, sambil mengeluarkan cawangan yang kering, lama dan patah. Sehingga tunas bangun, raspberi diikat di atas trellis supaya cabang-cabangnya diterangi dengan baik oleh matahari. Ini sangat memudahkan penjagaan semak dan membolehkan anda untuk mendapatkan panen buah-buahan manis dengan baik dari masa ke masa.

Pokok buah menghilangkan cawangan yang rosak, korteks yang mati dibersihkan dengan teliti. Ia adalah perlu untuk menyembuhkan luka-luka yang ditimbulkan oleh tikus untuk musim sejuk. Dupla dengan berhati-hati membersihkan, bekerja dengan vitriol tembaga cair (50 g setiap 1 liter air), kemudian tutup dengan simen. Untuk luka kanker yang digunakan disediakan dempul dari nigrol, parafin cair, rosin, dicampur dalam nisbah masing-masing 6: 2: 2. Komposisi ini digunakan untuk luka, diperbaiki dengan pembalut kain kasa.

Ruang antara semak dan pokok dibersihkan dari daun, cawangan yang jatuh. Semua sampah disimpan dalam timbunan kompos atau dibakar.

pemangkasan pada AprilSebelum permulaan pergerakan sap diperlukan untuk mempunyai masa untuk memangkas, mengeluarkan cawangan yang rosak, kering dan membentuk mahkota, memendekkan pucuk panjang. Tempat pemotongan, diameternya lebih daripada 8 mm, disalut dengan pinggan mangkuk taman.

Pemangkasan pokok buah-buahan batu (plum, ceri) adalah wajar pada musim luruh. Terima kasih kepada musim bunga yang kuat, mana-mana dempul dibersihkan di bawah tekanan jus.

Apabila pokok renek memotong, pertama keluarkan semua cabang yang terletak di atas tanah. Setiap belukar tertakluk kepada pemeriksaan menyeluruh. Budak yang bengkak, menyerupai tong – tanda tungau di dalamnya. Mereka tertakluk kepada pengalihan mandatori. Putik ini dipetik dan dibakar. Sekiranya seluruh cawangan terkena, ia akan terputus pada asasnya. Dari pucuk yang rosak oleh cendawan serbuk, bekas kaca, seseorang mesti menyingkirkannya.April pemangkasan pokok renek Kilang itu, yang berumur lebih dari 10 tahun, perlu diremajakan dengan mengeluarkan beberapa cawangan lama. Mereka boleh dibezakan dengan kulit yang tebal, kulit bersisik yang lebih gelap daripada yang lain.

Pokok di mana lichens dibentuk harus dirawat dengan 4% sulfat besi. Adalah penting untuk melakukan ini sebelum memerah mekar.

Permohonan baja

permohonan baja pada bulan AprilPada musim bunga, tumbuh-tumbuhan taman memerlukan pembajaan tambahan. Pemilihan baja untuk taman bergantung pada mana yang dibuat pada musim gugur. Jika ia adalah organik, fosforus, potash, maka pada bulan April hanya nitrogen digunakan. Dalam kes jika tiada pemakanan musim luruh, ia perlu untuk memperkenalkan baja yang kompleks – Azofosku, Nitroammofosk. Setelah menentukan norma-norma yang biasanya ditunjukkan pada bungkusan, pelet tersebar secara merata di atas salji.

Related  Kenapa daun anggur menjadi warna hijau muda

Menanam pokok

penanaman benih pada bulan AprilMusim bunga awal adalah masa yang paling sesuai untuk menanam benih. Ini terbaik dilakukan pada bulan April. Mengenai pendaratan dibuat, bergantung pada kadar kelangsungan hidup mereka dan bilangan buah yang dikumpul pada masa akan datang. Sekiranya tindakan itu tidak dilakukan dengan betul, pokok itu boleh mati.

Peraturan pendaratan asas:

  1. Lubang untuk anak benih dimasak selama 2 minggu. Di dalamnya membuat humus atau kompos – 2-3 baldi di setiap.
  2. Di dasar lubang meletakkan pancang, yang melekat pada anak benih.
  3. Akar tidur lebih subur, tanah berkhasiat, dengan teliti menyebarkannya dengan cara yang tidak terbentuk di sekeliling lompang.
  4. Apabila mengisi tanah, ia sedikit ditikam.
  5. Apabila akar 10-15 cm akan ditutup dengan bumi, dua baldi air dicurahkan di bawah sapling dan lubangnya ditutup sepenuhnya.
  6. Selepas penanaman, pasak ditebang ke cawangan bawah pertama di mahkota, supaya mereka tidak rosak oleh angin.

Jangan tidur di bahagian bawah jed pusingan segar! Ia diletakkan hanya di lapisan atas tanah.

Rawatan taman dari perosak dan penyakit

Sebaik sahaja salji turun, taman itu penuh dengan serangga perosak serangga. Menyimpan tumbuhan dari mereka, sebelum mereka membengkak buah pinggang, mereka mesti dirawat dengan racun serangga. Untuk tujuan ini, gunakan penyelesaian nitrafen, mencairkan 300 g dalam 10 liter air. Carbofos, inta-vir dan insektisida lain adalah sama berkesan. Menyemburkan mereka bukan sahaja cabang, tetapi juga tanah di bulatan berhampiran tong. Ditemui di cawangan-cawangan pokok dan semak perisai perosak yang paling kecil, kulitnya disejukkan dengan minyak sayuran. Apabila dipanaskan oleh cahaya matahari, ia menyumbat serangga, menyebabkan ia mati.

Setem mesti diletupkan dengan kapur (3 kg setiap 10 liter air), yang menambah ½ kg tembaga sulfat. Untuk meningkatkan ketahanan, tanah liat atau mullein dicampurkan ke dalam larutan.

Perlindungan terhadap frosts musim bunga

perlindungan terhadap frosts musim bungaDalam tempoh pembentukan ovari berlaku, tunas berkembang, tukang kebun perlu melindungi tumbuh-tumbuhan dari yang masih beku pada masa itu. Salah satu cara yang paling mudah diakses ialah asap. Membuat skrin asap membolehkan anda menyimpan haba yang terkumpul oleh tanah selama sehari. Menyediakan ia boleh menggunakan kayu berhias terlebih dahulu, daun yang jatuh, gambut.

Related  Menanam strawberi sendiri

Kerja yang diperlukan di taman pada bulan April akan membantu melegakan dan mengurangkan tekanan Mei – bulan yang paling sukar untuk tukang kebun.

Kerja bermusim pada bulan April – video