Memeriksa katil untuk perosakPenjagaan tanaman hortikultur termasuk langkah-langkah untuk mengawal perosak. Dalam keadaan yang sempit, walaupun putaran tanaman tidak menyimpan. Oleh itu, perosak tumbuhan cruciferous serentak membahayakan kuda. Dibangunkan pada semak buah, serangga menjajah daun bit, jika tidak diproses pada waktunya. Tahu perosak bit dan langkah-langkah untuk memerangi mereka adalah perlu bagi setiap trucker.

Langkah-langkah pencegahan

Ungkapan tikusSebelum menyemai bit, tanah disediakan. Jika laman web ini dihadiri oleh tikus atau tahi lalat dan tahi lalat, mereka menjadi ancaman kepada mana-mana kehijauan. Oleh itu, semua langkah perjuangan adalah bertujuan untuk menghilangkan tetamu yang tidak diundang dari laman web ini. Lebih baik jika pengasingan berlaku sebelum benih disemai. Untuk tujuan ini, perangkap dan penggalian lubang beruang digunakan, umpan beracun, banjir saluran yang dilakukan oleh tahi lalat dan serigala.

Jika laman web ini hidup tetikus terbang, maka persoalan siapa yang menggigit bit dalam taman, diputuskan dengan tegas. Ia perlu mempunyai kucing, dan tikus akan pergi.

Di samping itu, para pemburu membesar dengan puncak manis dan akar yang cukup muda. Tetapi jika dari musim luruh tapak dibersihkan daripada residu tumbuhan, tiada rizab yang boleh dimakan oleh tikus pada musim sejuk, maka ada lebih banyak jaminan bahawa tikus-tikus itu tidak menetap untuk tinggal. Mengurangkan bilangan perosak lain di bumi boleh:

  • penggalian tanah dalam musim gugur dan musim bunga;
  • perangkap dan umpan yang disintegrasikan untuk medvedok dan wirworm;
  • pucuk bit dan pucuk bit dengan abu, habuk tembakau, ancaman yang menakutkan;
  • penyelenggaraan katil bit yang bersih dari rumput dan dalam keadaan lembap lapisan tanah yang cetek.

Dredging tanah menghancurkan perosak. Pada masa yang sama, cacing gantung dikumpulkan. Sangat baik untuk menjalankan penggalian pada musim luruh sebelum pembekuan, untuk menghancurkan perosak di lapisan subur atas.

Ash adalah baja untuk bit dalam semua peringkat pertumbuhannya, tetapi ia tidak akan membenarkan kutu bit dan slug bit di atas katil. Rumput adalah tempat pembiakan untuk perkembangan utama serangga, yang kemudiannya dipindahkan ke tumbuhan yang ditanam.

Perosak dan luka bit

Kumbang hijau gelapUntuk melawan anda perlu mengenali musuh secara peribadi. Daripada banyak serangga dan penyakit dapat dikenal pasti paling berbahaya dan biasa. Foto penyakit dan serangga bit akan membantu menentukan penyakit.

Related  Jenis begonias dengan foto dan nama

Kumbang

Dari awal perkembangan tumbuh-tumbuhan muda, kumbang dewasa membahayakan, yang memakan daun dan titik pertumbuhan. Kumbang adalah hijau gelap, dengan kilauan mutiara. Ia kecil, kira-kira dua milimeter, larva kecil yang sama. Berjuang dengan bantuan serbuk abu dan Inta-Vira.

Medvedka

MedvedkaPerosak berbahaya adalah kanser beruang atau bumi. Kumbang ini panjang 50 mm. Dia tinggal di bumi, hibernates dalam lapisan tanpa pembekuan dalam. Medvedka mengatur sarang dan bertelur. Larva tidak membahayakan, menggigit akar tumbuh-tumbuhan. Hakikat bahawa perosak ini telah muncul di taman sayur-sayuran boleh diadili di jalan dari tumbuhan dan burrows di tanah.

Nematode

Nematod dan sistaPerosak rahsia lain adalah nematoda, cacing yang hidup di tanah dan menyebabkan kemudaratan yang besar, makan akar, dan meletakkan kista pada tanaman akar. Apabila nematoda menetap, tumbuhan ini tersasar di dalam pertumbuhan dan mati. Adalah mungkin untuk memerangi perosak ini dengan cara menanam musim luruh dari siderates – mustard, rogol. Dalam kes ini, nematoda merangkak ke tumbuh-tumbuhan, yang kemudiannya dipotong dan tanah sangat dinaikkan. Begitu banyak hama dimusnahkan.

Fly beetroot

Fly beetrootSalah satu perosak yang paling biasa. Sekiranya daun bit daun layu, anda perlu melihat dengan teliti di dalamnya, larva itu telus dan kelihatan seperti ulat. Menyingkirkan perosak boleh diklasifikasikan sebagai daun perosak, dan dirawat dengan penanaman racun serangga. Bumi perlu dilonggarkan dan ditumpahkan dengan larutan abu. Lalat hidup di rumput rumput dan bergerak ke tumbuhan yang ditanam.

Bug Beetroot

Bug BeetrootSerangga ini banyak membahayakan tumbuhan. Kecil, hanya bug 3-5 mm makan sehari lima kali beratnya. Ia melipatgandakan dengan pantas dan daun yang dijangkiti dengan bug mendapat melepuh. Jika anda tidak melawan perosak, tumbuhan akan mati. Sekali lagi, akar penyebab penyebaran serangga adalah rumput tumbuhan, di mana ia dibiakkan.

Related  Biji timun mana yang terbaik untuk tanah terbuka: rahsia berkebun yang berjaya

Pelombong

PelombongRama-rama kecil yang kecil, mengalir di antara tumbuhan, tidak menyebabkan rasa takut pada penduduk musim panas. Tetapi pembongkar yang jahat ini, miniruyuschaya rama-rama. Dia membuat telur meletakkan pada keratan daun bit, dan ulat muda menembusi jauh ke dalam janin dan menggerogotinya. Perosak ini merosakkan semua jenis bit. Dia mati. Jika rumpai penambang muncul, maka selepas menuai ia perlu mengeluarkan garpu dan merawat tanah dengan racun serangga.

Fomoz dan cercosporosis tanaman akar

Tanaman akar yang terjejas oleh phomosisPenyakit bit mempunyai penyakit berjangkit dan fisiologi. Perubahan fisiologi termasuk perubahan dalam tumbuhan disebabkan kekurangan nutrien atau ketidakseimbangan mereka. Penyakit seperti itu boleh menjadi fomosis tanaman akar dan daun dengan kekurangan boron di dalam tanah. Ini menimbulkan ketaksempurnaan tanaman akar.

Tanda pertama dari phomosis akan menjadi perubahan dalam bilah daun. Ia adalah tempat yang jelas dengan titik-titik gelap di tengah-tengah.

Cercosporosis bitCercosporesis daun bit bermula perkembangannya pada kelembapan yang tinggi atau hujan yang panjang.

Di samping itu, bit akan dipengaruhi oleh pelbagai reput, serbuk cendawan dan bit jagung. Kesemua mereka timbul daripada penjagaan tumbuhan yang tidak betul.

Video tentang serangga bit – nematod