Papan papan foto yang hangatCucumbers suka panas, jadi untuk penanaman mereka adalah terbaik untuk mengunyah katil untuk timun. Sebelum memulakan peranti mereka, lebih baik membuat pelan untuk taman dan di atasnya untuk menentukan di mana timun itu akan ditempatkan. Di atas katil rata katil harus berorientasi dari selatan ke utara. Sekiranya terdapat penyelewengan, teras mendatar mesti dibina dan katil di dalam kotak perlu disusun.

Pelbagai tempat tidur hangat

Katil timun hangat boleh terdiri daripada tiga jenis:

 1. dengan penanda buku yang mendalam;
 2. di permukaan tanah;
 3. di atas permukaan bumi.

Pada gambar penanda tempat tidur habuk habuk dan tumbuh-tumbuhanUntuk membuat katil dengan penanda buku, anda perlu menggali parit mendalam kepada dua penyodok, meletakkannya dengan cawangan merentasi dan tutup dengan habuk papan. Lebih cawangan dan katil habuk papan lapisan jerami, sisa taman, daun musim luruh, nedoprevshego kompos atau surat khabar (kadbod) dengan ketebalan 5-7-cm. Semua ini dipenuhi dengan air suam, kemudian dituangkan campuran taman bumi dan kompos.

Taman semacam itu boleh bertahan hingga 5 tahun. Pada tahun kedua, lapisan atas tidak perlu ditambah dengan kompos – ia dihasilkan oleh taman itu sendiri.

Kelebihan katil timun dengan penanda buku:

 • mudah untuk air;
 • air tidak bertakung;
 • Pada musim bunga, tiada penggalian diperlukan (hanya melonggarkan);
 • Timun boleh ditanam jauh lebih awal daripada di atas katil yang sederhana.

Bagaimana untuk membuat katil hangat untuk timun di permukaan tanah?

Lebih mudah daripada dengan penanda buku. Anda perlu untuk menggali katil bunga, semasa membuang rumpai, meletakkan campuran baja, kompos dan tanah taman, tuangkan air suam dan tutup dengan foil (sebaik-baiknya hitam). Filem ini boleh diperbaiki dengan batu atau batu bata. Reka bentuk ini sesuai untuk menanam benih timun.

Taman yang hangat untuk timun yang diperbuat daripada papan - fotoApakah cara terbaik untuk membuat katil panas untuk timun di atas permukaan tanah (bekas sayur)?
Struktur ini lebih rumit, kerana mereka memerlukan pembinaan kotak papan, batu tulis dan batu bata. Pasir jatuh ke bawah bekas ini, kemudian limbah kayu yang ditutup dengan lapisan sisa organik (daun, kulit buah dan sayuran, kulit telur). Lapisan seterusnya adalah jerami. Setiap lapisan mestilah ditapis dan disiram dengan kotoran cair. Semua ini ditutup dengan campuran tanah dan kompos taman.

Related  Apakah tanda-tanda penyakit pir?

Kebaikan dan keburukan katil timun panas di atas permukaan tanah:

 • anda boleh membuat beberapa katil dengan saiz yang sama;
 • Reka bentuk ini mudah untuk pengairan dan penyiangan;
 • mengambil sedikit ruang;
 • tidak ada kekacauan atau kotoran;
 • menghasilkan hampir dua kali ganda.

Cucumbers perlu ditanam di sepanjang tepi kotak dalam dua baris, yang membolehkan untuk meningkatkan pencahayaan tumbuhan.

Jika anda menanam timun di tempat tidur hangat pada musim bunga awal, anda boleh menutupnya dengan rumah hijau yang diperbuat daripada arka plastik dan polietilena. Ini meningkatkan kesan katil timun panas dan membolehkan anda mendapatkan tanaman awal dari budaya ini, tidak bergantung kepada cuaca.

Apakah cara terbaik untuk membuat katil hangat untuk timun di kawasan yang sangat kecil?

Sekiranya terdapat tanah yang sangat sedikit, mungkin untuk membuat katil menegak. Versi paling mudah ialah tayar lama. Pertama anda perlu menggali lubang saiz yang sesuai, meletakkan cawangan, jerami, sisa organik, pasang ban dan isi dengan campuran tanah dan humus. Untuk menjimatkan ruangan membolehkan kisi, tidak membenarkan timun berkembang luas.

Tayar dengan mudah boleh menggantikan bulatan bahan lain – teknologi berkembang tidak berubah dari ini.

Pilihan lain ialah laras logam atau plastik dengan kelantangan 150-200 liter. Pada musim gugur atau awal musim bunga, separuh dipenuhi dengan dahan pokok, habuk papan, rumput kering.
Sebelum menanam, tuangkan campuran tanah taman dengan baja atau kompos yang terlalu banyak, tuangkan air panas dan tutup dengan filem hitam (untuk menjaga tanah yang hangat). Agar timun tumbuh, tong diletakkan di dalam tanah di sekitar sisi dengan ketinggian separuh kira-kira satu meter. Di tengah-tengah bekas itu perlu memasukkan pasak kayu, yang batangnya akan terikat. Anak benih timun ditanam dalam lubang dipotong dalam filem.
Jika tidak ada tong, ia boleh dibuat dari beberapa tayar, meletakkannya di atas yang lain.

Related  Menolak penggunaan kimia di taman dan taman sayur-sayuran anda

Kebaikan dan keburukan katil timun panas dalam laras:

 • menjimatkan ruang;
 • Penguraian organik memanaskan sistem akar, yang membolehkan anda untuk mendapatkan tanaman lebih awal;
 • kerana lokasi di atas tanah, tanaman tidak takut fros;
 • katil tidak perlu digali;
 • tiada pembenihan tambahan diperlukan;
 • mudah untuk menjaga dan mengumpul timun;
 • Cucumber adalah bersih.

Kelemahan termasuk keperluan untuk membeli tong (mencari tayar) dan mempunyai jumlah sisa organik yang besar.

Prinsip yang sama dengan katil timun hangat menegak digunakan apabila mengembangkan budaya ini dalam beg atau beg polietilen (jumlah kira-kira 100-120 liter). Sebagai tambahan kepada beg (pakej), anda memerlukan kayu yang diperbuat daripada kayu (kira-kira 2 m panjangnya), tiga tiub dengan seksyen 30 mm, kord (30 m), 20 pasak.

Pada satu hujung tongkat itu diperlukan untuk mengetuk beberapa kuku – kord akan dipasang pada mereka. Pada tiub, ia perlu untuk menggerudi keseluruhan lubang. Kemudian anda boleh mengisi beg (beg) seperti setong. Di tengah-tengah, kayu kayu didorong masuk, di sekelilingnya adalah paip yang menghasilkan sistem penyiraman. Benih (benih) ditanam hanya di bahagian atas (seperti dalam laras). Untuk menanam lebih banyak sayuran, lakukan lubang yang sama di sisi. Kelebihan kaedah ini adalah sama seperti apabila menggunakan setong.

Katil-katil menegak yang lebih kompleks boleh dilihat dalam imej di bawah:

Struktur katil menegak yang lebih rumit - foto

Mereka memerlukan kemahiran tertentu untuk peranti mereka, tetapi mereka juga menjimatkan ruang. Anda boleh mendapatkan panen awal, jika setiap kotak dilapisi dengan filem polietilena tebal dan membuat patch hangat dalam miniatur.

Katil menggantung juga boleh dikaitkan dengan kategori menegak, kerana ia juga terdiri daripada kotak, tetapi tempat praktikal tidak memerlukan – mereka dipasang di dinding. Berbeza dengan patch panas yang hangat untuk timun dalam kotak, tanah mesti diubah setiap tahun.

Related  Varieti patissons, jenis mereka, penerangan dan gambar

Cara membuat katil hangat untuk timun di dalam rumah hijau

Prinsip ini adalah hampir sama seperti dalam peralatan tempat tidur dengan meletakkan yang mendalam: menggali parit yang dalam 40-50 cm, meludah di bahagian bawah sisa kayu, jerami, rumput. Setiap lapisan dicurahkan dengan campuran pasir dan gambut dan disiram dengan air suam. Lapisan paling atas adalah tanah dengan kotoran atau humus. Katil ini ditutup dengan polietilena atau lutrapsil. Timun boleh ditanam dalam beberapa hari. Lapisan bawah taman hangat untuk timun berkhidmat beberapa tahun, setiap musim bunga hanya campuran tanah dengan humus atau baja.

Sesetengah tukang kebun tidak menggunakan sisa kayu, dan seluruh lapisan bawah dibuat daripada jerami, rumput dan daun. Untuk mempercepat proses pembusukan, anda boleh menggunakan ubat-ubatan yang mempromosikan penguraian.

Di rumah hijau, anda juga boleh membuat katil di permukaan tanah (jangan menggali parit), tetapi anda memerlukan bingkai papan. Dalam kes ini, keseluruhan kandungan rangka kerja berubah setiap tahun.

Untuk meningkatkan kesan katil hangat, di rumah hijau besar mengaturkan sistem pemanasan yang membolehkan anda menanam timun di akhir musim sejuk. Sistem pemanasan terdiri daripada paip polipropilena yang dikebumikan di antara lapisan bawah dan atas. Melalui mereka air panas dibiarkan melalui, tidak membenarkan tanah membeku. Dalam melengkapkan katil hangat di rumah hijau, baru-baru ini juga menggunakan barang baru, bekerja di elektrik.

Video – katil hangat untuk timun