Ketimun ditanam di luar atau di dalam rumah hijau. Semua jenis dibahagikan kepada awal, tengah dan lewat. Jika kita bercakap mengenai penggunaan, maka kita juga boleh membezakan tiga jenis:

 • Salad.
 • Sesuai untuk kosong untuk musim sejuk.
 • Universal.

Anak benih timun biasanya ditanam awal dan di atas tanah tertutup. Cucumber untuk penjerukan dan pengetinan sebaiknya ditanam di luar dan dikumpulkan selepas mencapai saiz sederhana.

Semua jenis timun untuk garam dibezakan oleh kulit yang nipis dan kenyal, daging padat. Selalunya mereka mempunyai jerawat warna hitam.

Biji timun terbaik untuk jeruk

Kualiti benih timun bertahan sehingga 6-8 tahun. Sekiranya anda menggunakan biji anda, anda perlu mempertimbangkan bahawa percambahan terbaik yang mereka ada pada tahun kedua atau ketiga. Untuk memastikan bahawa benih jelas, adalah disyorkan untuk memeriksa ini:

Anda perlu membeli biji terlebih dahulu. Selalunya mereka bersedia untuk menyemai, iaitu, tiada pemprosesan tambahan diperlukan. Pasaran menawarkan sebilangan besar benih budaya ini yang pilihannya boleh mencetuskan masalah yang serius. Apabila membeli adalah wajar untuk membaca teks dengan teliti pada pembungkusan untuk mengetahui apa yang dimaksudkan untuk mereka. Ia juga penting untuk mengetahui perbezaan antara varieti dan hibrid (ditandakan sebagai F1 atau F2). Pelbagai ini dihasilkan selama bertahun-tahun dan stabil, hibrid direka untuk satu tahun. Ini bermakna anda tidak dapat menentukan apa yang akan tumbuh dari benih yang diperoleh daripada hibrid.

Membeli benih adalah yang terbaik di kedai khusus. Sekiranya timun ditanam untuk pengambilan luar, adalah penting bahawa benih dizonkan (ditujukan untuk kawasan tertentu), tahan kepada udara sejuk, kelembapan yang rendah, angin, perubahan suhu. Bermanfaat juga dianggap kualiti seperti ketahanan teduh.

Secara luaran, benih timun mestilah “penuh” dan tidak ditahan di permukaan air masin yang sedikit.

Para petani trak yang berpengalaman sejak sekian lama telah memberi perhatian kepada gred yang namanya rasuk. Mereka membentuk banyak ovari, buah-buahan kecil, lazat dan sesuai untuk pengetinan.

Cucumber untuk garam dan pengetinan

Klasik untuk penjerukan dan pengetinan adalah jenis seperti:

 • “Anggun”;
 • Nezhinsky;
 • “Muromsky”;
 • “Movir”;
 • “Cascade”;
 • “Spring”;
 • “Hebat”;
 • “Pesaing”;
 • “Erofei”.

“Pesaing” merujuk kepada varieti awal, buah-buahan berkembang hingga 12 cm. “Erofei” adalah pelbagai sejagat dengan jenis bunga berbunga, buah-buahan kecil (6-7 cm), taberculosis.

Para petani trak yang berpengalaman percaya bahawa Nezhinsky adalah varieti terbaik. Ia tahan terhadap penyakit dan tidak menuntut penjagaan, didebung oleh serangga.

Variasi lain dan dinasti “Nezhin” berbeza dengan kualiti yang sama:

 • “Nezhinka”;
 • “Era”;
 • “Peringkat”;
 • “Nosovsky.”

Dalam penampilan, timun mana-mana jenis ini mempunyai semua sifat “asin”: saiz sederhana, kulit nipis dan pulpa yang agak padat, iaitu jenis garam timun seperti dalam gambar di bawah:

Dalam bentuk marinated dan masin, timun ini kuat dan renyah. Satu kelebihan tambahan ialah peluang untuk mendapatkan biji yang berkualiti.

Cucumbers untuk tanah terbuka adalah didebarkan diri untuk jeruk: Zozulya, Zador, Orpheus, Alliance. Pencinta timun kalengan yang sangat kecil dapat tumbuh “Cornish Paris” atau “Lilliput”. Mereka sangat berbuah, dengan kualiti rasa yang sangat baik.

Bagi mereka yang kawasannya kurang diterangi oleh matahari, macam-macam timun untuk penjerukan dapat: “Muromsky 36” atau hibrida “Rahsia syarikat F1” dan “Podmoskovnye pm F1”.

“Muromsky 36” – timun hijau kecil kecil (panjang 6-8 cm), tahan terhadap penurunan suhu udara yang pendek.

“Rahsia syarikat F1” dan “Podmoskovnye pm F1” – jenis universal dengan buah-buahan yang sederhana.

Bagaimana untuk menanam timun untuk penjerukan dan memelihara di rumah?

Mereka yang tidak mempunyai taman boleh tumbuh timun di loggia atau balkoni, dengan syarat varieti dipilih dengan betul. Ketimun mestilah menjadi penyerbuk sendiri, kuat dan dengan buah-buahan kecil. Ciri-ciri ini adalah timun kornea.
Tuangkan timun untuk balkoni yang anda perlukan pada bulan Februari. Untuk pengasinan dan pengetinan sesuai “Balkon” dan “Timun laut”. Scourge mereka agak padat, dan buah-buahan dari sinus akan tumbuh dalam berkas. Jenis ini dibezakan oleh saiz buahnya yang kecil, rasa yang sangat baik dan aroma, dan keupayaan untuk dimasukkan ke dalam tin untuk musim sejuk.

Anak benih ditanam di rumah. Selepas mendarat di balkoni, setiap tumbuhan terikat dengan dawai yang terletak pada ketinggian 1.5-1.7 m di atas kotak. Secara berkala, anda perlu mengeluarkan antena dan melonggarkan tanah. Taburkan timun di balkoni 2 atau 3 kali seminggu dengan air pada suhu bilik. Ia juga wajar untuk menyembur batang. Apabila timun tumbuh ke dawai, puncaknya dipetik.

Dua jenis sesuai untuk berkembang di tingkap: “Rusia” dan “Rytov”, cambuk yang tumbuh hingga 2 meter.

Anda boleh menyemai mereka pada bulan Februari, April, Ogos dan Oktober. Terdapat 2 kaedah pembenihan: pada anak benih dan segera di tempat yang tetap. Jika anak benih ditanam, timun dipindahkan hanya selepas 3 atau 4 daun nyata telah muncul.

Tanah harus subur: 4 ember tanah taman, ¼ baldi kompos, setengah liter abu dan pasir kasar. Tuang timun perlu air suam, suhu di dalam bilik tidak boleh di bawah 25oDengan hari dan 17 tahunoBersama malam.

Terlepas dari kaedah penanaman, setiap tumbuhan dipetik di atas daun kelima. Kira-kira 20 hari kemudian, 2 sebatan mula tumbuh dari sinus, yang mesti diikat atau dihantar ke “tangga” yang diperbuat daripada kayu atau logam.

Kali kedua batang dipetik apabila tumbuh 4-5 daun sebenar. Dari bulu mata sinus akan tumbuh semula. Pertama akan ada wap (bunga seorang lelaki), maka – dengan ovari (wanita). Pendebaran dilakukan secara manual – bunga lelaki digunakan pada wanita. Sejurus selepas pendebungaan mula mengembangkan timun. Dengan penjagaan yang betul dari satu tumbuhan, anda boleh mengambil sehingga empat puluh buah buah.

Hibrid timun untuk pengetinan – video