Hasil daripada penyiraman taman yang betulKentang sangat sensitif terhadap kekurangan kelembapan di dalam tanah. Pada tidak terlalu luas, mencapai kedalaman 30 cm, sistem akar budaya ini mempunyai beban yang signifikan. Dalam tempoh tumbuh-tumbuhan yang pendek, kilang ini bukan sahaja tumbuh dalam jumlah yang banyak kehijauan, tetapi ia juga harus memberi apa yang ditanam untuk – ubi.

Bagaimana untuk memilih masa yang optimum untuk pengairan, berapa kerap untuk air kentang di tanah terbuka, supaya tanaman tidak akan mengecewakan kuantiti mahupun kualiti? Dengan kekurangan kelembapan, menunggu penuaian yang baik kentang tidak berbaloi. Tetapi kandungan air yang berlebihan di dalam tanah juga tidak mendatangkan manfaat.

Bilakah air kentang selepas ditanam di tanah?

Masa penyiraman kentangWalaupun daun pertama tidak kelihatan di atas tanah, kentang tidak perlu terlalu banyak penyiraman. Sekiranya pendaratan di tanah basah, maka pada awalnya tumbuhan cukup mencukupi kelembapan ini. Tetapi dengan perkembangan tumbuhan, dan terutamanya dengan permulaan pembentukan tunas, permintaan semakin meningkat secara dramatik.

Masa apabila menyiram kentang selepas penanaman hanya diperlukan, datang:

 • apabila tumbuh-tumbuhan kentang 5-10 cm naik di atas paras tanah, iaitu, 2 minggu selepas menanam pucuk;
 • apabila tumbuh-tumbuhan menetapkan tunas, yang bermaksud permulaan pembentukan ubi;
 • apabila mengikat berat tubers, yang di tengah band jatuh pada separuh pertama bulan Ogos.

Apabila menggunakan bahan penanaman berkualiti tinggi dan memerhatikan peraturan teknologi pertanian, kentang boleh menghasilkan sehingga satu setengah tan ubi dari seratus.

Masa dan jumlah penyiraman dalam cuaca panas

Menyiram dalam cuaca panasPada petani kentang yang sama dengan pengalaman soalan: “Adakah saya perlu kentang air?” Mereka menjawab bahawa penyiraman adalah perlu. Lagipun, hujan pada bulan-bulan musim panas sangat tidak teratur, dan petani trak tidak dapat memastikan akar tanaman itu tidak kekurangan kelembapan. Dan di beberapa kawasan, haba disertai oleh angin kencang, kondusif untuk penyejatan kelembapan dari tanah. Bagaimanakah, dalam kes ini, menukar terma, berapa kerap untuk menghidupkan kentang di luar dalam cuaca cerah?

 • Dalam kentang cuaca semacam itu memerlukan air yang banyak sekali setiap 4-5 hari.
 • Jika suhu udara sederhana, anda boleh menanam penanaman lebih kerap daripada sekali setiap 8-10 hari.

Related  Cara Pinch Petunia – Tips Berguna

PenuaianWalaupun tenaga solar dan haba diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan, kekurangan kelembapan atau penyiraman tak berjadual yang tidak teratur boleh memberi kesan negatif kepada bilangan ubi dan kualiti mereka:

 • Apabila menyiram kentang selepas menanam untuk kali pertama, ini akan memastikan pertumbuhan bahagian atas tanah kilang.
 • Air memasuki tanah pada bulan Jun dan Julai, apabila tumbuhan bersiap untuk mekar, mengalikan jumlah ubi.
 • Penyiraman kemudian meletakkan asas untuk mendapatkan kentang yang besar dan penuh lemak.

Ciri-ciri dan masa penyiraman kentang awal

Menuai berkualiti tinggiSemak belukar air, sudah pada awal tumbuh-tumbuhan, bentuk tidak cukup stolon, di mana ubi boleh muncul. Akibatnya, bukannya beberapa puluh kentang di belukar adalah dari 5 hingga 12 keping. Oleh itu, terutamanya untuk jenis pematangan awal, penyiraman musim bunga musim panas sangat penting.

Bagaimana dengan betul untuk air kentang untuk tuaian awal? Penyiraman pertama dilakukan di tengah-tengah belukar, apabila pucuk naik 5-10 cm. Pada masa yang sama, setiap semak harus mempunyai sekurang-kurangnya tiga liter kelembapan. Menerima pada masa ini jumlah kelembapan yang mencukupi, semak berkembang bukan sahaja bahagian atas tanah, tetapi juga memberikan stolon yang tersebar.

Berbanding dengan kentang musim luruh musim luruh, varieti awal menggunakan kurang air, tetapi mereka melakukannya lebih intensif. Oleh itu, tidak boleh diterima bahawa tanah di bawah tumbuh-tumbuhan kering.

Pematuhan rejim airJika tangan tenggelam dalam kedalaman jari-jari tetap kering di tanah, sekiranya kentang disiram? Ya, ini adalah tanda pasti bahawa tumbuhan “dahaga”.

 • Apabila belukar tumbuh, jumlah kelembapan yang digunakan tumbuh hingga 6 liter sehari.
 • Sekiranya kita mengambil kira bahagian air yang menguap dari tanah, maka sekurang-kurangnya 12 liter kelembapan harus jatuh di bawah setiap tumbuhan dalam cuaca panas yang panas.

Related  Pilih varieti terbaik Dill

Peraturan ini juga terpakai apabila menanam jenis menengah yang matang.

Penyiraman semasa kemunculan dan pertumbuhan ubi

Penuaian yang baik adalah hasil penjagaan yang betulIa amat penting untuk melembapkan tanah semasa pembentukan ubi, sepadan dengan selang masa antara penampilan tunas pertama dan berbunga besar kentang. Anda tidak boleh menunggu tunas muncul secara besar-besaran, walaupun peduncle tunggal – ini adalah tanda awal permulaan, yang tidak akan melambatkan untuk menjejaskan peningkatan hasil sebanyak 15-30%.

Satu lagi tempoh kritikal apabila menyiram kentang selepas penanaman adalah sangat penting dikaitkan dengan pertumbuhan ubi:

 • Permulaan masa ini bertepatan dengan akhir berbunga.
 • Penuaian tuaian masa depan berakhir dengan kematian puncak.
 • Untuk satu tumbuhan pengairan harus menerima kira-kira 20 liter air, ini adalah jumlah yang sepenuhnya boleh meremukkan lapisan arable.

Untuk mengelakkan perkembangan hama lewat, airlah kentang supaya pada waktu malam, apabila suhu udara jatuh, dedaunannya kering.

Bagaimana dengan betul untuk menghidangkan kentang untuk mengelakkan kudung, retakan dan keburukan pada ubi?

Pengairan titisan kentangApabila kentang besar, tetapi hodoh ditemui semasa menggali ubi, ini membingungkan bagi banyak tukang kebun. Malah, ubi yang tidak rata bentuk tidak teratur adalah hasil penyiraman yang tidak teratur, di mana tumbuhan itu tinggal lama dalam keadaan defisit kelembapan.

Dalam musim kemarau, pertumbuhan kentang dihalang, dan pelembab tanah sekali lagi mencetuskan proses ini. Hasilnya, titik pertumbuhan berkembang tidak sekata, dan umbi mendapat bentuk yang pelik. Sekiranya masa penyiraman kentang dihormati dan tanah tetap lembab semasa pembentukan dan pertumbuhan ubi, kentang menjadi lebih teruk, mereka tidak terjejas oleh kudung, dan retak tidak muncul di permukaan mereka.

Mewujudkan keadaan yang selesa untuk kentang

Penyiraman dengan penyiramanBagaimana dengan betul menghidangkan kentang dan mengira masa ketika penyiraman benar-benar diperlukan?

 • Masa terbaik untuk menyiram dalam musim panas adalah waktu petang. Penyiraman pagi yang sering digunakan adalah berbahaya kerana matahari yang semakin meningkat membakar puncak basah.
 • Jumlah minimum air setiap belukar adalah 3 liter. Jumlah kelembapan tertentu ditentukan berdasarkan keadaan cuaca, seperti variasi tanah dan kentang. Cahaya, tanah longgar memerlukan lebih banyak air daripada loam dan chernozem.

Related  Mengapa dan dengan apa yang anda tidak boleh makan melon?

Terdapat pelbagai pendapat tentang bagaimana untuk betul menghidangkan kentang:

 • Sesetengah tukang kebun menganggap penyiraman menjadi keutamaan.
 • Orang lain lebih suka melembapkan penanaman di sepanjang gergasi.
 • Semasa ketiadaan hujan yang panjang pada kentang awal, pengairan adalah baik, selepas itu tanah dilonggarkan untuk menahan kelembapan.

Penyiraman kering dan mulsa – tambahan yang berkesan untuk menyiram

Mulut kentangTidak hairanlah kaedah ini dipanggil “pengairan kering.” Teknik ini bukan sahaja berjaya mengatasi air di dalam tanah. Loosening menggantikan pengairan dan dengan kelembapan yang mencukupi. Kentang bertindak balas dengan buruk kepada tanah yang terlalu padat. Tanah longgar mudah telap untuk nutrien dan udara. Walau bagaimanapun, kerja sedemikian hanya boleh dilakukan dengan kemunculan anak benih.

Simpan air pengairan dan meregangkan masa pengairan kentang sedikit, anda boleh menggunakan secara aktif di atas katil mulsa dari sownates mown, habuk habuk dan bahan organik lain. Pada permulaan musim panas, mulsa menyediakan tumbuh-tumbuhan dengan kesejukan yang selesa, mengeringkan kelembapan dari udara dan, sebagai pereprevanya menjadi baja.

Penyiraman kentang – video