lichens pada pokok buah-buahanDi dalam sebuah taman yang terbiar, anda dapat melihat lichens pada pokok buah-buahan, cara untuk mengawalnya tersedia untuk setiap tukang kebun. Tetapi lebih baik tidak bertarung, tetapi tidak membenarkan rupa kesatuan kulat dan alga pada kulit pohon. Sama ada cendawan, atau alga, hidup di atas kulit pohon, tidak parasit. Tetapi proses pertukaran udara korteks dilanggar, serangga perosak dapat mencari perlindungan di kelopak bergelombang. Dalam spora persekitaran yang sentiasa lembap penyakit kulat akan tumbuh. Kemunculan lichens pada pokok menandakan kelemahan imuniti dan kebun itu terletak di kawasan yang bersih secara ekologi.

Jenis lichens

spesies lichenLichens sentiasa tumbuh dalam kumpulan, tetapi yang pertama di sebelah utara, di atas kulit pohon itu muncul bintik-bintik lembab dengan alga mikroskopis kehijauan. Kulatnya dipenuhi oleh alga, melindunginya dari cahaya matahari, menyuburkan garam, dan ia dibahagikan dengan gula yang disintesis. Kulit pohon adalah substrat di mana dunia selari berkembang, tetapi pokok itu mati dari neoplasma pengikut.

Lichens di dunia terdapat lebih daripada 25 ribu spesies. Kesemua mereka dibahagikan kepada kumpulan:

  • sampah atau kortikal, lampirkan kepada mana-mana objek pepejal, batu atau pokok;
  • daun, flounces menggantung dan merentang luas;
  • lebat – daun nipis seperti belukar yang tumbuh, tidak kira, naik atau turun plat.

Pada pokok buah-buahan terdapat lichens, nama-nama dan gambar-gambar di bawah ini:lichen dan nama mereka

Lichens merayap di sepanjang batang dengan bintik-bintik berbilang warna, merebut kawasan baru, dan buahnya berkurang, tumbuhan itu mempunyai penampilan yang tertindas.

Tanda-tanda yang menunjukkan penampilan awal lichens dan langkah-langkah pencegahan

Sekiranya taman buahnya gelap dan lembap, anda perlu mencari kesan alga dari sebelah utara pada kulit kayu. Untuk mengelakkan penampilan lichens pada pokok buah-buahan, cara pertama untuk bertarung adalah penipisan. Potong memerlukan cawangan yang menghasilkan rendah dan untuk memastikan mahkota ditiup, kawasan basah pada kulit tidak muncul.

Ia adalah perlu untuk mencari sebab mengapa pokok tidak melawan pencinta:

  1. Sebab pertama untuk epal dan pir adalah merendam akar, apabila air bawah tanah lebih daripada satu setengah meter dari permukaan.
  2. Sebab lain mungkin retak di korteks, dari mana jus mengalir, mewujudkan kelembapan.
  3. Kebanyakannya menyiram kebun boleh menyebabkan hasil yang serupa.

Mengakui penampilan lichen tidak seharusnya, kerana dalam persekitaran mereka menyelesaikan patogen yang memberi makan pada sap pokok dan memusnahkannya.

Bagaimana untuk menangani lichens

mengawal lichens pada pokok buah-buahanUntuk memilih cara perjuangan pada terjadinya lichens pada pokok buah-buahan adalah mungkin, setelah menganalisis keadaan dan tahap lesi. Lichen tidak boleh dilampirkan, jika sel-sel kortikal tumbuh, bergerak. Hanya jika pertumbuhan telah melambatkan atau berhenti, lichen tumbuh dengan pesat.

Diingati, di atas pokok dengan lichen tidak pernah kanser hitam diselesaikan – penyakit buah-buahan yang dahsyat.

Sekiranya pertumbuhan dilihat pada permulaan pembangunan, ia boleh dikeluarkan secara mekanikal – dikikis dari cawangan pada substrat dan dibakar. Tetapi pengikis mesti kayu atau plastik, supaya tidak merosakkan kulit kayu. Perjuangan menentang lichen pada pokok buah-buahan bermula dari bawah, dari lingkaran dekat tong. Setelah membebaskan kulit pohon dari makhluk asing, perlu melakukan perawatan batang dengan larutan sulfat besi. Selepas melakukan whitewash pokok buah-buahan.

Menyingkirkan lichen pada pokok buah-buahan, seperti yang anda lihat, mudah jika taman tidak berlari. Pemangkasan cawangan tebal, penyemburan pencegahan dengan tembaga sulfat, batang kapur adalah langkah perlindungan yang terbaik. Tetapi jika batang dan cawangan menjadi satu permaidani berkerut, maka pokok itu mati.kerosakan teruk kepada pokok oleh lichens

Agar tidak mewujudkan tumpuan bahaya untuk seluruh taman, pokok itu perlu dikeluarkan. Pada masa yang sama berhati-hati membina binaan dan membakarnya.

Jika pokok itu masih boleh diselamatkan, ada kemungkinan untuk menyediakan ubat pembunuh, yang mana tidak ada makhluk perosak.

Penyelesaiannya berbahaya bagi manusia, jadi perlu menggunakan peralatan perlindungan semasa memasak dan ketika memproses taman.

Ambil 0.5 liter air mendidih, 600 g adunan kapur yang dicincang dan api perlahan dengan mengaduk untuk menipiskan jisim. Masukkan larutan secara beransur-ansur 400 g serbuk belerang, tambah lagi 1.5 liter air dan masak selama 15 minit, tutup tudung. Merebus warna merah harus sejuk hingga 37 C. Tuangkan kandungan ke dalam bekas kaca dengan tudung.

Untuk merawat lichen pada pokok buah-buahan, ambil 100 ml pekat, cair 5 liter air dan taburkan pokok-pokok, jangan lupa keselamatan anda sendiri. Dalam penyelesaian yang tertumpu, tambah minyak enjin di atas filem untuk mengelakkan pengoksidaan.rawatan pokok buah-buahan terhadap lichens

Perhatian pokok-pokok buah-buahan yang prihatin dan tepat pada masanya adalah jaminan kesejahteraan taman. Adalah sangat penting untuk memilih tempat dengan kedudukan rendah air bawah tanah dan tidak menebal penanaman. Pencegahan penyakit tepat pada masanya, penggunaan ubat-ubatan yang disyorkan akan membantu mengekalkan kesihatan haiwan kesayangan.

Video tentang kawalan lichens pada pokok buah-buahan