petuniasKegemaran penanam bunga mempunyai pelbagai warna: dari putih hingga arang batu, dari warna merah jambu lembut hingga lemon-hijau, dari langit biru hingga dakwat. Pakar dan amatur akan berminat untuk mengetahui tentang produk baru, serta jenis petunias yang paling terkenal.

Kilang itu mempunyai bunga yang menakjubkan dalam kecantikan mereka, pelbagai bentuk dan warna. Penternak menghasilkan pelbagai petunias yang indah untuk periuk dan pot bunga, katil bunga dan sampingan. Unpretentiousness dan persepsi baik syarat-syarat baru selepas pemindahan darling berpindah ke tempat pertama dalam senarai bunga tahunan untuk taman depan. Kondisi iklim untuk berkembang boleh sangat berbeza: tanaman menahan cuaca basah dan cerah dengan parameter sehingga 35-40Dengan, dan dengan kesejukan biasanya. Walau bagaimanapun, medium budaya sangat mempengaruhi penampilan dan tempoh berbunga.

Apakah jenis petunias yang lebih baik?

Kecantikan aromatik termasuk jenis seperti:

 • kumpulan;
 • ampelnye;
 • cascading;
 • calibrahoa;
 • floribunda.

Juga, tumbuhan berbeza dalam bentuk bunga. Mereka adalah sepenuhnya terry dan terry kelebihan, besar, kecil dan kecil, satu warna, dua warna dan fantasi. Pada masa yang sama, jenis petunias apa yang lebih baik, adalah mustahil untuk menjawab. Setiap kedai bunga memilih keinginan anda

Shrub Petunia

Banyak jenis kepunyaan spesies:

 • milliflora – spesies yang popular dengan bunga kecil 2-4 cm di lilitan;
 • multiflora – petunia tumbuhan yang rendah, yang jenisnya mempunyai bunga diameter 5-7 cm kecil;
 • Grandiflora adalah spesies yang luas yang menyatukan tanaman dengan gramophon besar.

Siri Milliflora dicirikan oleh kekompakan, menahan pemendakan yang berpanjangan. Semen ditanam dengan bunga menyentuh kecil.

Petunia multiflora

Grandiflora menggabungkan jenis petunia yang paling indah. Bunga mencapai diameter 16 cm Perhatian dibayar kepada spesies Frillytunia. Brightness brightness dilengkapi dengan kelebihan menarik kelopak kelopak. Pelbagai Fimbriata juga mempunyai kelebihan tepi yang indah, di kelas Superbissima, sebagai tambahan kepada pinggiran ikal, ia mengalir meluas luas.

siri campuran

Jenis-jenis petunia yang mengagumkan dan lain-lain berbunga besar. Di taman depan, hibrid siri peringkat rendah Dreams menduduki tempat yang layak. Mereka mempunyai palet warna yang luas. Juga dikenali di kalangan pakar adalah semak kecil Ultra, Titan. Blossom awal pada musim bunga hibrid Polaris. Tumbuhan tahan ribut tahan angin dan hujan.

jenis petunia

Ia tidak sukar untuk menjaga spesies yang lembap, kerana ia terbentuk dengan sendirinya. Tetapi anda boleh membetulkan penampilan, mencapai penyebaran dan keindahan tumbuhan yang lebih besar, memotong hujung di atas interstis. Anda juga boleh mencubit tepi pucuk muda. Dari titik pertumbuhan yang baru, pertumbuhan muda akan mula cawangan, di mana tunas akan muncul.

Cascade petunias

Untuk mencipta hiasan bunga di loggia, dalam gazebo, pada jenis lekapan baldu petunia paling sesuai. Spesies ini mampu menanam pucuk-pucuk yang cukup besar, yang indah ditenggelamkan, dan cenderung ke atas dan ke sisi. Belukar yang terlalu banyak memakan banyak ruang, yang mewakili semak-semak yang indah.

Siri yang paling biasa spesis ini ialah Cherry, Ramblin, Typhoon dan Rose. Walaupun dalam iklim benua sederhana dan sederhana siri ini banyak gembira bunga di lata Paluan.

petunia remblin burgundy

Ampellar petunias

Tumbuhan spesies ini membentuk pucuk, melihat ke bawah. Dengan bantuan mereka, tukang kebun boleh membuat langsir hiasan, air terjun jatuh dan angka pelik lain. Pemandangan yang sangat berwarna di dalam periuk petunia, jenis yang banyak digabungkan, misalnya, monophonic dan berbentuk bintang. Tumbuhan ini kadang-kadang dihiasi dengan pokok-pokok yang terbantut, bentuk floristik, arbors.

Petunia hitam corduroy

Biasanya, spesies ampel ditanam dalam kotak, periuk atau bekas. Tetapi ada kemungkinan untuk mendarat di tanah. Dalam kes ini, mereka meliputi kawasan yang baik, menutup tanduk botak pada bunga yang dikelilingi. Bukit-bukit Alpine, dihiasi dengan mereka, atau pantai kolam tiruan memperoleh penampilan yang hebat.

Sekiranya bunga boleh mencipta keadaan yang hangat, mereka akan berkembang dengan berlimpah dari musim bunga hingga musim luruh. Sangat baik menjejaskan pertumbuhan dan pewarna baja, yang dibuat tidak lebih kerap daripada dua kali sebulan.

Petunia Easy Wave Violet dan Explorer Lavender

Antara petunias, varieti terbaik diwakili oleh Surfini. Subspesies ampel warna ini menerima penarafan tertinggi penanam bunga untuk berbunga di barisan hadapan, sejumlah besar warna, tumbuh-tumbuhan dipercepatkan, tahan terhadap cuaca buruk.

Ia adalah penting untuk menyerlahkan siri ini:

 • Gelombang cahaya;
 • Air Terjun;
 • Pelayaran mutiara dan lilac.

Mudah Pete Mystic Pink dan Surfinia Table Yellow

Jenis baru petunia

Baru-baru ini, penternak melakukan pekerjaan pembiakan yang hebat yang tahan cuaca hujan atau panas, angin. Banyak usaha diarahkan untuk mendapatkan warna-warna eksotik yang cerah. Para saintis menggunakan pengalaman kejuruteraan genetik untuk menghasilkan jenis tumbuh-tumbuhan kuning oren tepu yang terang dan terang.

Black Velvet – ini adalah pelbagai jenama baru petunia grandiflora, dibiak baru-baru ini oleh ahli botani Britain. Loceng besar tidak dicat dengan warna ungu gelap atau merah, iaitu dalam nada hitam. Ia luar biasa.

Petunias Calibraho Orange dan Velvet Hitam

The Table Yellow jenis baru – salah satu petikan paling ampelnyh Surfinniy. Keindahan bunga lemon yang luar biasa dengan urat kuning terang menarik perhatian. Variasi berbeza dengan saiz kecil tunas dan sesuai dengan ampel lain.

jenis petunia Table Yellow

Terry jenis petunias dengan foto

Jenis-jenis baru petunias juga di kalangan hibrid terry. Mereka diisi semula dengan salinan moden hampir setiap tahun. Varieti ini terdapat dalam spesies yang berbeza: grandiflora, milliflora, multiflora. Mereka juga boleh menjadi ampel dan cascaded. Terry inflorescences adalah sedikit lebih menuntut penjagaan dan penjagaan daripada spesies lain. Bunga berat tidak dapat menahan angin, jadi mereka memilih tempat yang paling dilindungi untuk ditanam.

Campuran Campuran Double Cascade dan Campuran Mulia

Di antara banyak variasi reka bentuk floristik, yang paling biasa adalah: menghias jalan pintas, taman depan, menanam balkoni di dalam laci, menghias slaid alpine, menanam dalam periuk. Dan petunias, jenis baru yang lebih terang dan lebih megah setiap tahun, terdapat dalam hampir semua varian. Jangan takut untuk menjaga pembiakannya dan hasilnya akan menggembirakan anda.

Video: petunias – jenis dan penjagaan