Vineyards of RussiaTerima kasih kepada kemunculan varieti baru anggur dan penambahbaikan berterusan kualiti geografi lama penanaman budaya ini di negara ini berkembang setiap tahun. Hari ini, penanam wain boleh memilih dari beratus-ratus jenis keperluan teknikal dan tempat makan, walaupun dalam keadaan yang sukar di Rusia, menghasilkan hasil yang baik dari buah beri manis yang dapat menahan frosts yang teruk dan perubahan iklim yang lain.

Victoria Grapes

Victoria GrapesHibrida anggur Eropah dan Amur, pelbagai meja Victoria diterima dari nenek moyang ketabahan musim sejuk yang tinggi dan hasil, tidak menonjolkan dan menentang penyakit kultur. Vine juga musim sejuk pada suhu ke -27 ° C. Untuk tumbuh-tumbuhan dan pematangan buah-buahan, tumbuhan yang agak lemah diperlukan dari 115 hingga 120 hari.

Anggur Victoria dicirikan oleh pembentukan ovari yang banyak, jadi kadang-kadang catuan catuan diperlukan. Pada semak dewasa, ia disyorkan untuk meninggalkan 25 hingga 30 mata, untuk memotong pucuk yang mungkin seperti pada 5-8 buah ginjal, dan lebih pendek – pada 2-4 mata.

Dalam beberapa tahun terdapat kerikil. Untuk pembentukan berus yang lebih harmoni, adalah wajar untuk mempunyai pembiakan pendebunga pada masa yang sama dengan Victoria.

Kelompok konical, sederhana padat terdiri daripada besar, berat sehingga 7.5 gram buah beri, dan mempunyai berat purata 500-700 gram. Bentuk berry berwarna merah jambu yang indah adalah bujur atau ovate. Apabila matang manis, dengan sedikit keasidan, buah anggur Victoria memperoleh nota pala tambahan.

Anggur Lydia

Anggur LydiaSalah satu jenis anggur lama mempunyai kehidupan baru di kalangan pencinta wain Rusia, amatir sabuk tengah, di mana ia telah menubuhkan dirinya sebagai pembekal bebas masalah berry manis wangi. Sejarah varieti bermula pada tahun enam puluhan abad yang lalu. Pada masa ini, Lydia memperoleh populariti yang luas di kawasan penjanaan wain tradisional, dan kini anggur hasil tinggi, menghasilkan sehingga 40 kg buah dari semak, boleh dilihat di kawasan Chernozem Tengah dan Moscow.

Anggur Lydia, yang mempunyai kematangan sederhana, ketabahan musim sejuk yang tinggi, digunakan untuk sayur-sayuran meja dan jenis teknikal. Nenek moyang langsung dari pelbagai anggur terdapat labrusca spesies Amerika, yang menerangkan aroma terang Lydia yang spesifik, mukus beri meningkat dan “rasa licin” mereka.

Pada semak tinggi, berus silinder bersaiz sederhana dibentuk. Beri bulat dengan kulit yang padat dan mempunyai warna merah jambu merah atau merah gelap dan salutan waxy kelabu yang jelas. Rasanya harmoni. Dalam tahun-tahun yang baik anggur Lydia berkumpul gula dengan baik.

Oleh kerana tidak bersahaja, jika keadaan iklim membenarkan, varieti boleh ditanam tanpa perlindungan dan digunakan untuk landskap plot peribadi, gerbang dan arbours. Sebagai pelbagai teknik, anggur Lydia adalah baik untuk membuat jus, serta pencuci mulut wangi dan wain yang diperkaya.

Senator Anggur

Senator AnggurSatu bentuk hibrid diperolehi EG Pavlovskim menyebabkan coklat dan pengacukan anggur Sekarang Zaporozhye berbeza masak awal, kadar pertumbuhan yang tinggi dan rintangan kepada penyakit dan perosak dikenali anggur. Buah anggur membawa beku ke -23 ° C.

Sudah pada akhir bulan Ogos atau pada bulan September, senator memancarkan berus besar pertengahan padat di semak anggur, rata-rata seberat 600-750 gram. Bunch terdiri daripada buah beri yang licin dan bujur, dengan berat lebih daripada 11 gram. Warna merah gelap buah itu tersembunyi di bawah lapisan lilin biru. Pulpa konsistensi yang menyenangkan, tidak cair, harum, dengan nota muscat dalam rasa. Buah-buahan dari pelbagai anggur ini dipelihara dengan baik dan boleh diangkut tanpa kehilangan.

Grapes Cardinal

Grapes CardinalSalah satu jenis anggur yang paling terkenal pemilihan American, yang muncul disebabkan oleh “pasangan ibu bapa” Alphonse Lavallée, Cardinal dan Ratu ladang anggur mendapat pengedaran yang paling luas di Perancis, Balkan, Itali dan lain-lain secara tradisional wain berkembang kawasan selatan.

Di satu pihak, anggur Cardinal menarik beri bulat yang sangat besar dengan alur ciri dan berus sehingga 30 cm panjang, masak pada pertengahan bulan Ogos. Tandan mudah disimpan sehingga tiga bulan dan diangkut. Berry mengumpul banyak gula dan secara tradisinya mendapat markah tinggi pakar. Pelbagai ini sangat baik untuk berkembang di kawasan pinggir bandar.

Related  Pengeluaran semula petunia oleh keratan – peraturan dan nasihat

Di sisi lain, pelbagai jenis anggur meja yang mengagumkan, yang menyukai pulpa berisi buah beri wangi ungu, sangat menuntut dan menghasilkan hasil yang stabil hanya di tanah yang subur dan banyak haba. Di bawah keadaan yang buruk, ovari atau bunga dibasahkan, buah beri tidak mendapat pembangunan yang betul dan masak dalam peringkat “kacang”.

Pada masa yang sama, anggur Kardinal sering dipengaruhi oleh kulat berbahaya dan reput kelabu, tidak memintas semak bersaiz sederhana dan banyak perosak.

Melalui kerja-kerja penternak Rusia dan Ukraine yang tidak mahu meletakkan dengan anggur halus kelemahan muncul pelbagai Cardinal dikekalkan pelopor kesedapan dan mudah dikenali dalam bentuk beri, tetapi lebih tahan lasak dan tahan penyakit.

Grapes Cardinal stabil

Anggur Cardinal SteadyAnggur Cardinal dikekalkan berkat penyebaran anggur Moldovan Criuleni dan Kardinal Amerika yang terkenal. Akibatnya, varieti itu menerima kematangan awal, dari 115 hingga 120 hari, mengekalkan saiz besar berus yang terdapat di Cardinal, dan saiz beri merah muda atau beri ungu.

Pada masa yang sama, pucuk-pucuk yang sempurna dapat bertahan hidup pada frosts hingga -22 ° C, tetapi di musim luruh yang keras ia memerlukan perlindungan. Pucuk pelbagai anggur Kardinal ini berkembang dengan baik, risiko bunga dan kacang-kacangan diturunkan dengan ketara. Semakin tinggi rintangan pokok anggur itu rosak dan cendawan.

Dalam keadaan Crimea, Wilayah Kuban dan Krasnodar, tumbuh-tumbuhan pelbagai anggur ini diberi berus berukuran 500 hingga 900 gram. Beri mencapai berat sehingga 9 gram, mempunyai konsistensi padat yang padat dan rasa muscat yang layak.

Grapes Cardinal Azot

Grapes Cardinal AzotDi Anapa peternak Rusia menerima Kardinal mereka sendiri, yang memerlukan 120 – 125 hari untuk matang. Memiliki ketabahan musim sejuk yang semakin meningkat dan tahan terhadap kulat perosak. Anggur Cardinal AZOS membentuk semak yang kuat dengan pucuk yang baik untuk musim luruh.

Seperti jenis American anggur, Rusia Cardinal berus sangat besar, yang boleh mencapai berat lebih daripada sekilogram, serta beri merah-biru manis rangup, gula perang dan gula untuk berkesan mengumpul sebelumnya.

Anggur Rochefort

Anggur RochefortAnggur Cardinal menimbulkan ke seluruh keluarga jenis dan kacangan yang menarik. Anggur Rochefort muncul sebagai hasil daripada persimpangan E.G. Anak benih Pavlovsky dari Kardinal dengan Talisman buah anggur.

Buah-buahan yang dihasilkan, untuk masak buah-buahan yang memerlukan 105-110 hari, dirujuk sebagai matang awal atau jenis awal. Bushes anggur Rochefort mempunyai kekuatan pertumbuhan yang tinggi, pematangan pucuk tahunan yang baik. Dari 4-6 meter dari kawasan itu boleh memakan hingga 24 pucuk, sementara dianjurkan untuk menggunakan pemangkasan untuk 6-8 buah ginjal.

pemindahan Vine sejuk untuk -23 ° C, mengalami sedikit daripada pencerobohan oc, rintangan purata ke cendawan, sedikit lebih kecil dalam cendawan dan terhadap phylloxera anggur serius memerlukan perlindungan khas.

Beri merah atau ungu yang dikumpul dalam jisim berasid sehingga 900 gram, boleh memperoleh warna hampir hitam dan berat sehingga 12 gram. Beri mempunyai pulpa berisi dengan rasa pala yang tidak mengganggu dan padat, tetapi tidak mengganggu penggunaan buah-buahan dalam bentuk segar. Anggur Rochefort dibezakan oleh pasaran dan rasa yang tinggi.

Ruslan Grapes

Ruslan GrapesHarvest bentuk hibrid meja anggur pembiakan peminat yang terkenal dari Ukraine, V.V. Zagorulko, diperoleh hasil daripada persimpangan Kuban dan Hadiah Zaporozhye. Anggur Ruslan yang dihasilkan mempunyai tempoh matang awal, ketabahan musim sejuk dalam lingkungan -24 ° C dan peratusan tinggi pucuk matang – seorang anak berusia setahun.

Ubi dari pelbagai anggur ini tumbuh pesat, telah menimbulkan ketahanan terhadap oidium dan cendawan, dan sudah pada pertengahan bulan Ogos memberikan ketumpatan rata-rata, kluster besar, rata-rata seberat kira-kira 700 gram. Dalam anggur Ruslan, beri besar berwajah berwarna biru tua kerana lapisan lilin beri yang mempunyai berat lebih daripada 12 gram. Konsistensi buahnya padat, manis. Berus baik disimpan, beri tidak kehilangan juiciness mereka dan penampilan.

Anggur asal

Anggur asalAnggur meja yang menarik pemilihan Ukraine diperoleh terima kasih kepada persimpangan Datie de Sainte Valle dan Damaskus Rose. Untuk pematangan anggur Asli diperlukan dari 135 hingga 145 hari, manakala tumbuh-tumbuhan membentuk semak yang kuat, tahan terhadap phylloxera dan penyakit yang disebabkan oleh kulat.

Related  Semak comel dengan berry yang sihat – igra

anggur boleh menahan beban sehingga 60 buah pinggang, kilang itu bertindak balas dengan baik untuk persenyawaan dan penjagaan, tetapi ia adalah sangat sensitif kepada keadaan cuaca yang buruk, menyebabkan goroshenie dan hasil purata. Dalam beberapa tahun, pucuk anggur meja tidak masak dengan cukup baik, yang boleh dicegah dengan menormalkan berus dan menjalankan langkah-langkah kaki.

Kelompok sederhana atau padat jenis ini berat 400-600 gram. Beri yang sangat besar mempunyai warna merah jambu yang menarik dan bentuk puting yang memanjang dengan hujung yang menonjol. Kerana tidak cukup penetapan buah beri untuk pedicels dan pulpa tender berair untuk menyimpan dan mengangkut berus anggur asal tidak digalakkan.

Anggur Asli Baru

Anggur Asli BaruAnggur asal Baru atau Zagrava adalah hibrida yang diperolehi dengan melintasi hibrida Asal dan Kobzar yang sudah terkenal, untuk pematangan buah beri yang diperlukan dari 135 hingga 145 hari. Sebagai perbandingan dengan gred asal Noviy Original berbeza dengan ketiadaan kacang polong, buah beri yang lebih cerah dengan pulpa padat tanpa kelembutan yang berlebihan dan kulit yang lebih kurus.

Berbagai anggur berbentuk sangat besar, dengan berat lebih dari satu kilogram berus, yang terdiri daripada putih-merah jambu, yang terkenal dengan bentuk dan beri warna.

Untuk mendapatkan buah beri yang sangat berwarna pada Zagrava, disyorkan untuk menghilangkan daun-daun di dekat berus dan tidak membenarkan bunga-bunga pucuk yang berlebihan. Dalam anggur, Vine Asli tidak rosak pada suhu turun hingga -22 ° C, dan hibrid ini dicirikan oleh peningkatan ketahanan terhadap penyakit anggur biasa. Wasps juga tidak menyebabkan kerosakan serius kepada tanaman.

Grapes Valek

Grapes ValekDari persimpangan Rizamata, Kesha 1 dan anggur NP pemilih amat bersemangat bintang. Vyshnevetsky mendapat anggur Valek yang matang selama hanya 105 hari. Kilang ini mempunyai kadar pertumbuhan yang tinggi, hasil yang sangat baik dan kematangan pertumbuhan setahun. Musim sejuk dengan suhu sekurang-kurangnya -24 ° C pemindahan anggur tanpa kehilangan yang ketara, jarang terdedah kepada jangkitan oleh kulat patogen dan reput.

Varieti anggur dibezakan oleh pembentukan ovari yang mesra walaupun dalam tahun-tahun dengan keadaan cuaca yang tidak menyenangkan. Dalam kes ini di semak dibentuk berus besar, kadang-kadang mencapai berat sehingga 2.5 kg dan mempunyai penampilan yang sangat menarik bagi pengguna.

Berry dengan berat kira-kira 15 gram mempunyai konsistensi yang gemuk, warna kuning yang menarik dan rasa pir yang luar biasa. Dalam rasa manis buah beri Valek, warna muscat kelihatan jelas. Anggur tanpa kemudaratan kepada buah beri boleh diangkut dan disimpan.

Anggur yang ditunggu-tunggu

Anggur yang ditunggu-tungguAnggur VN yang ditunggu-tunggu lama. Krainov dari sepasang varieti meja yang terbukti: Kishmish Radiant dan Talisman. Bentuk hibrid ini wujud dalam kematangan awal. Di Kuban dan Crimea, berus pertama dapat dikeluarkan seawal awal bulan Ogos. Dalam kes ini, semak setiap tahun memberikan kenaikan yang tinggi dan matang, tahan penyakit biasa dan frosts hingga -25 ° C.

Terdiri daripada berry puting yang memanjang dengan warna putih atau kekuningan buah tandan berukuran 500-800 gram dan mempunyai bentuk konik yang indah. Purata berat buah beri adalah 8-9 gram. Pulpa untuk anggur Lama ditunggu-tunggu berisi berair dengan rasa yang harmoni, persepsi yang tidak mengganggu ketebalan kulit.

Anggur Jupiter

Anggur JupiterAnggur Jupiter diperolehi oleh penternak Amerika dan dikaitkan dengan jenis anggur tanpa biji. Dari jenis berwarna gelap jenis ini yang ada di pasaran, Musytari dibezakan oleh rintangan beku yang tinggi, turun hingga -27 ° C, dan imuniti yang baik terhadap penyakit yang disebabkan oleh kulat dan perosak biasa. Ia adalah sifat-sifat yang menjadikan pelbagai anggur popular di kalangan penanam wain Rusia.

Sebagai perbandingan dengan jenis yang dinyatakan di atas, Musytari memberikan berus kecil, dengan berat sehingga 250 gram. Beri-Nya juga tidak boleh dipanggil rekod. Berat mereka bervariasi dari 4-6 gram, buah-buahan mempunyai ungu atau warna biru yang kaya. Pelbagai anggur dengan cepat mengumpul gula, buah-buahan tidak retak, dan dalam pulpa berisi berair, asas-asas kecil jarang ditemui.

Related  Di mana dan bagaimana persimmon tumbuh: ciri-ciri budaya dan penanamannya

Talisman Anggur

Talisman AnggurGred anggur putih Talisman mempunyai pelantikan meja dan telah mendapat populariti yang luas kerana ketahanannya yang layak untuk penyakit umum budaya, rintangan fros dan buah beri besar dengan rasa yang baik.

Kematangan anggur yang diperoleh dari persimpangan Delight dan Frumoas Albe adalah 125-135 hari. Dengan kekuatan pertumbuhan anggur yang tinggi, pucuk hingga musim luruh sangat matang dan menyediakan penuaian yang banyak untuk tahun depan.

Buah anggur Talisman tidak terlalu padat, bentuk kon, boleh menimbang lebih daripada 1200 gram. Dalam kes ini, beri bujur dari pelbagai ini juga patut diberi perhatian. Mereka sangat besar, menimbang dari 12 hingga 16 gram dan mempunyai konsistensi yang baik dan rasa yang menyenangkan, di mana, selepas pematangan, buah pala muncul.

Nizino Grapes

Nizino GrapesPengarang bentuk anggur hibrid ini ialah V.N. Krainov. Terima kasih kepada penyebaran jenis Tomai dan Talisman, anggur Nizin disemai selama 125-130 hari dan diklasifikasikan sebagai gred sederhana. Suhu minimum yang dibawa oleh pucuk ialah -23 ° C

Gumpalan silinder tidak sangat padat anggur Nisin mempunyai jisim 600-700 gram, dalam sesetengah kes berus membesar hingga satu setengah kilogram. Beri merah jambu yang menarik merah jambu mempunyai rasa harmoni, gemuk dengan kandungan jus yang mencukupi dan berat sehingga 14 gram.

Anggur Kristal

Anggur KristalAnggur Kristal pembiakan Hungary diperoleh daripada penyebaran kompleks Amur dan jenis anggur tempatan dengan anggur Villar Blanc yang terkenal. Buah-buahan menghasilkan pelbagai pematangan selama 110-120 hari adalah bahan mentah yang sangat baik untuk membuat wain meja dan sherry putih kering.

Pelbagai anggur ini mempunyai kadar pertumbuhan purata, ketabahan musim sejuk yang sangat baik, yang membolehkan untuk menanam pokok anggur di kawasan di mana frosts tidak biasa kepada -29 ° C pada musim sejuk. Bush tidak rosak oleh reput, tetapi penentangan terhadap jangkitan kulat sangat sederhana. Apabila tumbuh pelbagai ini adalah penting untuk tidak membenarkan kepadatan berlebihan belukar, yang membawa kepada penurunan ovari dan penurunan hasil. Kandungan gula dan keasidan anggur Kristal sangat terjejas oleh keadaan cuaca semasa masak.

Anggur dengan jisim 170-200 gram, yang terdiri daripada buah beri berwarna kuning atau hijau bulat yang berukuran sehingga 2.5 gram, adalah tipikal untuk varieti tersebut. Konsistensi buahnya berair, rasa itu harmonis, disampaikan oleh minuman yang dihasilkan dari buah anggur.

Anggur Rusbol

Anggur RusbolVillar blanc, yang dipasangkan dengan anggur Super tanpa biji, memberi penanam anggur satu lagi jenis anggur yang menarik. Ini adalah anggur Rusbol, menghasilkan 115 – 125 hari selepas tunas pulih. Pelbagai meja mula membentuk perbungaan sudah selama 2-3 tahun selepas menanam, dan apabila semak semakin tua, kekuatan pertumbuhan mereka meningkat dengan ketara, dan pertumbuhannya semakin matang.

Anggur Rusball mentolerir fros pada susunan -25 ° C, baik menentang serangan hama dan patogen. Ciri khas dari Rusbol adalah beban berlebihan berus, oleh sebab itu pasynkovanie dan catuan panen adalah prosedur wajib untuk varietas anggur ini.

Untuk ini, merujuk kepada kelas VI kebusukan anggur, ia adalah ciri untuk membentuk berus bercabang yang sangat besar, dari 400 gram hingga 1.5 kg berat badan. Beri adalah bujur, berwarna kehijauan-kuning, sangat manis dengan asas-asas benih lembut dalam pulpa berair.

Anggur Rusbol berhak untuk menghapuskan penanam wain dan penternak, jadi beberapa jenis yang menarik telah dicipta berdasarkan pada hari ini. Contohnya ialah Ruslan Better dan Ruslan Muscat. Varieti ini mengekalkan semua ciri-ciri positif tanaman induk, tetapi juga memperoleh manfaat mereka sendiri. Anggur Ruslan membaikpulih dengan buah beri yang lebih besar dan biji kurang bijih. Dan nama Rusbola Muscatine sepenuhnya mencerminkan kualiti terbaiknya – aroma Muscat yang halus dari buah masak.

Video mengenai jenis anggur yang jarang dan terbaik