Pada gambar brussel sproutsA berasal dari Brussels pucuk dari Belgium, dari mana tumbuhan ini merebak ke Belanda, Jerman dan Perancis, serta di negara-negara lain di Eropah Barat.

Jenis kubis kaya dengan nutrien dan rasa yang baik. Kepala kecil tumbuk Brussels yang tebal digunakan dalam penyediaan hidangan pertama dan kedua, dan mereka boleh diasinkan untuk musim sejuk.

Varieti tumbuhan Brussels

Semua jenis pucuk Brussels dibahagikan kepada awal, matang dan matang.

Jenis-jenis pucuk kecambah dari Brussels:

  • Rosella – hasil yang baik (dari satu batang mengumpul sehingga 50 kochanchikov);
  • Cassio – dicirikan oleh hasil yang tinggi (sehingga 60 kochanchikov).

Pelbagai jenis matang:

  • Hercules 1342 – tahan penyakit, adalah yang paling biasa, tahan fros;
  • Dallik – dicirikan oleh rintangan yang tinggi terhadap keel;
  • Curl – sejenis pemilihan domestik, tahan fros.

Variasi matang matang:

  • Franklin F1 adalah tempoh pematangan 130 hari;
  • Dolmik F1 adalah pelbagai yang terbaik, dengan mengambil kira keunikan tumbuh-tumbuhan Brussels yang semakin berkembang di Siberia dan Ural.

Batang kubis mencapai 40-60 cm, bergantung kepada kepelbagaiannya. Kambing kecambah Brussels berwarna kuning-hijau, boleh mencapai jisim sehingga 20 gram, dan dari satu spesimen mengumpul sehingga 0.5 kg (hasilnya bergantung kepada pelbagai).

Keistimewaan penanaman pucuk Brussels

Untuk mendapatkan tanaman kochanchikov yang baik, penanaman pucuk Brussels perlu dilakukan dengan mengambil kira budaya yang menuntut di tanah dan tempat pertumbuhan. Bibit kubis ditanam di dalam tanah yang subur dengan pH keasidan yang neutral atau rendah. Untuk penanaman pucuk Brussels, tempat yang sangat terang diambil, kerana kerana kekurangan cahaya, kepala di batang tidak akan mempunyai masa untuk membentuk dan mendapatkan massa.

Jenis kubis perlu ditanam selepas sayur-sayuran, kacang, tomato awal dan tanaman labu. Untuk mengelakkan banyak penyakit dan terutamanya kyla, pucuk Brussels tidak digalakkan untuk ditanam selepas kubis cruciferous.

Keistimewaan tumbuh kecambah Brussels di Siberia dan Ural

Tempoh tumbuhan untuk pucuk Brussels berlangsung 160-180 hari, jadi di latitud tengah budaya ini ditanam hanya pada anak benih.

Untuk percambahan biji, cukup 3 darjah haba, dan dengan meningkatkannya hingga 20 darjah pucuk muncul pada hari ke-4.

Dalam anak benih, campuran tanah yang terdiri daripada tanah gambut dan sod ditambah, dengan penambahan abu kayu dan baja mineral kompleks. Tanah hortikultur untuk pucuk tumbuk Brussels tidak digunakan untuk meminimumkan risiko jangkitan oleh perosak dan ikan paus. Biji-bijian diletakkan dalam lubang ke kedalaman 2 cm. Kubis boleh disemai pada anak benih dari dekad kedua bulan April. Sekiranya tidak ada tempat di rumah hijau, benih untuk benih boleh disemai di bawah filem di tempat yang dipanaskan oleh matahari.

Taburkan pucuk pucuk Brussels apabila tanah kering di dalam kotak. Adalah penting untuk tidak menuangkan, sebaliknya benih akan hilang. Apabila tumbuhan menghasilkan 4-7 daun yang benar, anak benih sudah siap untuk dipindahkan ke tanah terbuka.

Kemusnahan pucuk pucuk Brussels dilakukan dengan mengambil kira keadaan cuaca (dari 15 Mei), dan untuk wilayah Siberia dan Ural, masa telah dipindahkan ke awal bulan Jun.

Ideal untuk penanaman pucuk Brussels akan menjadi rabung, yang tahun lepas tumbuh timun, tomato atau budaya keluarga kacang. Semasa pemindahan anak benih kubis ke dalam lubang, baja tidak perlu ditambah, sejak rabung telah disediakan sejak musim luruh. Sekiranya tidak ada pengisian semula musim luruh, 2 minggu sebelum penyisihan, baldi humus, setengah liter kapur atau abu, 100 gr. nitrofoski. Tanah dengan baja digali, diratakan dan ditumpahkan tambahan dengan larutan kalium permanganat (1.5 g bahan diambil ke dalam baldi air). Ini adalah pencegahan yang baik terhadap karies dan penyakit-penyakit lain.

Gambar menunjukkan betapa betul untuk memindahkan pucuk pucuk BrusselsPucuk pucuk Brussels ditanggalkan dengan teliti dari kotak, memelihara gumpalan bumi.

Penanaman dijalankan dalam baris, memelihara antara tumbuhan dengan jarak 60 cm. Tanah di sekitar batang dipadatkan supaya angin tidak memiringkan tanaman. Buah-buahan kubis yang ditanam oleh kaset atau tembikar adalah yang paling sesuai, kerana semasa transshipment, clod bumi mengekalkan bentuknya.

Oleh kerana pucuk Brussels berkembang cukup lama (hampir setengah tahun), katil dengan budaya ini boleh digunakan dengan lebih rasional, menanam timun, tomato awal, salad dan sayur-sayuran dan herba lain di antara barisan.

Penjagaan

dalam jarak foto antara pucuk BrusselsSelepas menanam benih, anda perlu memastikan penjagaan yang betul untuk tumbuhan Brussels. Hal ini sama seperti kembang kol, hanya tidak perlu tanah itu.

Penyiraman. Sepanjang tempoh penanaman, pucuk Brussels disiram 10 kali, memakan 400 liter air setiap 10 meter persegi penanaman, sehingga tunas kepala dibentuk pada batang, dan 450 liter – dalam tempoh pertumbuhan mereka.

Pembajaan tambahan. Sepanjang musim, anak benih dua kali diberi makan dengan baja mineral. Makanan organik tidak digunakan untuk kubis seperti ini.

  1. Kali pertama Brussels pucuk diberi makan seminggu selepas mendarat di kawasan terbuka. Di 2 lubang menghabiskan satu sudu teh nitroammophoski.
  2. Pembajaan kedua dilakukan tumbuhan yang sudah tumbuh, ketika batang mulai muncul dasar polisi. Sebagai penyelesaian atas pakaian digunakan: dalam 10 liter air, 25 gram nitroammophoska, potassium sulfate dan superphosphate dibubarkan. Sebelum berpakaian atas, tanah ditumpahkan dengan air, dan kemudian pembajaan tambahan digunakan. Untuk pemakanan kedua, anda boleh menggunakan komposisi baja berikut: 30 gram kalium klorida, 40 gram super fosfat, 2 gram urea.

Prishchip. Pada bulan September, apabila penuaian berlangsung selama 3-4 minggu, pucuk Brussels menembusi bahagian atas, memotong daun roset. Ini adalah kaedah pemusnahan, yang menyumbang kepada pertumbuhan kochanchikov.

Penuaian. Fakta bahawa tunas kubis kubis Brussels sedia untuk pengumpulan akan diminta oleh pewaran daun pertama di kubis. Mereka menjadi kekuningan, kemudian runtuh. Buah itu sendiri mempunyai sifat kilauan berlilin.

Growing Brussels Sprouts – video