Pilih aprikot untuk rantau Moscow – jenis terbaik pemilihan tempatan

penuaian aprikot di pinggir bandarBanyak kerja yang perlu dilakukan oleh penternak untuk menyesuaikan aprikot ke iklim di bahagian tengah Rusia. Sekarang aprikot untuk pinggir bandar, yang jenisnya yang terbaik akan dipertimbangkan, telah menjadi pokok buah biasa. Sesetengah pokok telah menetap jauh ke timur dan ditanam di zon iklim kontinental yang tajam.

Kriteria untuk memilih pelbagai

pelbagai aprikot AvalancheCuaca di pinggir bandar dicirikan oleh ketidakstabilan. Peha dan frosts, musim sejuk yang panjang, musim bunga yang tidak stabil, dengan frosts berulang – yang Moscow biasa iklim. Oleh itu, varieti terbaik aprikot untuk rantau Moscow adalah mereka yang cuaca cuaca bencana dan memberikan buah-buahan yang manis.

Apricot yang tahan sejuk untuk pinggir bandar adalah salah satu yang melayan semua cuaca cuaca. Tanda-tanda kekerasan musim sejuk termasuk:

 • rintangan fros – mengekalkan penurunan secara beransur-ansur dalam suhu udara ambien kepada -30 C;
 • mengurangkan sensitiviti tunas buah kepada perubahan suhu;
 • penunjuk seberapa cepat cair mencetuskan permulaan kebangkitan;
 • kerosakan sedikit pada tunas bunga semasa frosts yang berpanjangan.

zon aprikot untuk wilayah MoscowWilayah Moscow adalah rantau yang besar. Perkebunan buah-buahan adalah mungkin di selatan dan selatan-timur rantau ini, di lereng selatan dan selatan yang lembut. Kawasan itu harus terbuka untuk matahari, tetapi dilindungi dari angin utara. Jenis-jenis aprikot yang terbaik untuk wilayah Moscow dizonkan, ditanam di dalam keadaan di rantau ini.

Apabila memilih tempat penanaman pokok aprikot, lihatlah. Sekiranya berhampiran tumbuh pir, abu, maple holly – tanah dan iklim sesuai untuk penanaman aprikot.

Anak pokok itu harus dicantumkan pada ketinggian 1.2 m ke mesin pencincang – saliran varieti tempatan dengan ketabahan musim sejuk yang tinggi. Silap mata ini akan menyelamatkan kulit pohon dari menimbun – kebun aprikot aprikot Moscow.

Kesuburan diri adalah sifat penting dari pelbagai. Kesuburan adalah pendebungaan bunga dengan debunga mereka sendiri atau dari pokok jiran yang sama. Walau bagaimanapun, jika sekurang-kurangnya satu aprikot pelbagai lain muncul dalam array, panen akan lebih banyak. Kesuburan adalah kualiti yang membolehkan anda mendapatkan ovari walaupun tanpa pendebunga, dalam cuaca buruk. Jenis-jenis aprikot yang terbaik untuk rantau Moscow adalah bersertifikat sendiri.

Aprikot varieti boleh didapati hanya dengan cantuman. Tiada cara lain untuk penghasilan semula. Keratan kayu dan hijau tidak menghasilkan aprikot. Tuai yang dijamin mungkin dari varieti yang ditanam di tapak semaian di rantau Moscow dan Kaluga.

Gred yang disyorkan untuk penanaman di pinggir bandar

Pertimbangkan jenis aprikot terbaik untuk rantau Moscow, menggabungkan tanda-tanda musim sejuk ketabahan dan kesuburan diri. Tahan kepada penyakit, menghasilkan dan mempunyai pelbagai rasa yang sangat baik: Iceberg, Alyosha, Suslov yang tahan hujan, Velvet hitam. Terdapat banyak jenis, setiap kekasih akan mendapati pokoknya sendiri. Tetapi secara umumnya diiktiraf, Lel aprikot di pinggir bandar adalah yang terbaik.

Apricot Lel

gred apricot LelPada tahun 1986, pelbagai pembiakan Rusia telah diwujudkan, yang dihasilkan oleh penternak Alexei Skvortsov dan Larisa Kramarenko. Perbezaan utama pokok adalah kekompakan dan hasil yang tinggi. Pelbagai musim sejuk tahan lasak, samoplodnye dengan buah-buahan yang bulat-bujur seberat ’20 Apricot Lel di Moscow tumbuh sehingga 3 m tinggi – keadaan yang baik untuk tempat tinggal semasa kedatangan fros. pelbagai adalah cepat matang, sesuai untuk berkembang di tengah Rusia.

Susunan Snegirek

Tuai SnegirekPokok yang terasa tidak hanya di pinggir bandar tetapi lebih jauh di Utara. Pokoknya tidak menuntut komposisi tanah. Ketinggian 1.5 m membolehkan anda membuat perlindungan di dalam keadaan yang melampau. Buah-buahan yang elastik, boleh menahan pengangkutan, mereka bertahan selama beberapa bulan. Pokok ini mempunyai ketinggian musim sejuk tertinggi semua kultivar di pinggir bandar Moscow, bersendirian. Kelemahan – ketahanan terhadap moniliasis, memerlukan rawatan musim bunga dengan racun kulat.

Kejayaan Utara

jenis aprikot Utara kemenanganPelbagai ini dizonkan untuk Wilayah Chernozem Tengah di Voronezh, tetapi telah disesuaikan dengan keadaan yang menguntungkan di sebelah selatan rantau Moscow. Pokoknya luas, kuat. kemenangan Apricot North memberikan buah yang besar dengan berat sehingga ’55 Fruits pubescent, di bawah naungan mempunyai kesan hitam kehijauan, daging oren dan rasa yang menyenangkan.

Kelebihan pelbagai:

 • produktiviti yang tinggi;
 • kualiti rasa yang sangat baik dari buah-buahan;
 • batu kecil;
 • Toleransi kepada penyakit ciri aprikot.

Memupuk anak benih, perlu diingat bahawa pokok ini memerlukan kawasan yang tidak dilindungi yang besar, perlindungan dari angin dan fros.

 Aprikot merah cheeked

Apricot Red-cheekedApricot Krasnoshcheky di pinggir bandar adalah gergasi di antara pokok buah-buahan. Batang yang tinggi, mahkota yang luas. Aprikot mempunyai bentuk bulat yang sedikit rata. Berat buah-buahan ialah 40-50 g. Berry adalah pubescent, oren ringan. Rasanya sangat baik, terdapat rasa masam di aftertaste. Buahnya padat, pepejal mengandungi 13.7 mg / 100 g, gula 9.7%, asid buah 1.37%. Pokok menghasilkan setiap tahun, bermula dari 3-4 tahun penanaman. Buah masak pada akhir bulan Julai. Tumbuh aprikot Krasnoshcheky bukan sahaja di pinggir bandar, tetapi juga di kawasan lain di Rusia.

Rasa buah bergantung kepada penjagaan yang betul. Pokok kelaparan akan memberi buah yang kecil dan tidak enak. Tanpa agrotechnics yang sewajarnya, pokok itu akan menjadi tempat pembiakan penyakit dan perosak.

Pelbagai adalah berbeza:

 • sifat keras musim sejuk yang terbaik, pokok buah-buahan yang diperhatikan di rantau Moscow;
 • kesuburan diri;
 • hasil yang besar dan tinggi;
 • kualiti rasa yang tinggi buah-buahan;
 • penentangan terhadap penyakit.

Rusia

pelbagai musim sejuk tahan RusiaBerbagai tahan musim sejuk dengan hasil yang tinggi, Rusia, tidak tumbuh ke atas, tetapi mempunyai mahkota yang tersebar. Ini mewujudkan persekitaran yang selesa untuk mengumpul buah beratnya 50 g. Daging madu wangi ini mempunyai rasa yang kaya dan rasa harmoni. Pelbagai boleh menahan frosts sehingga 30 darjah, tahan terhadap penyakit.

Minat dengan tukang kebun dan menggunakan jenis seperti:

 • Madu boleh menahan 35 darjah di bawah sifar;
 • Hardy – ketabahan musim sejuk pelbagai juga memberi kesan kepada tunas bunga, ia memasuki buah-buahan selama 5-6 tahun.

Pokok aprikot di daerah sangat bersahaja dengan keadaan cuaca, tetapi mereka mempunyai buah-buahan yang kecil tetapi lazat. Pengarang pelbagai bentuk aprikot profesor AK. Skvortsov.

Pelbagai jenis aprikot untuk bahagian tengah Rusia – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector