petuniaPetunia, mungkin, salah satu tumbuhan hiasan yang paling disukai di kedai bunga. Bunga-bunga cerahnya, seperti penyebaran batu-batu berharga, boleh menghiasi mana-mana katil bunga. Petunia juga digunakan sebagai tembikar untuk hiasan balkoni, teres terbuka dan loggias.

Terdapat beberapa jenis petunias, yang berbeza dengan saiz dan bentuk bunga.

Tetapi kecantikan, seperti yang diketahui, memerlukan pengorbanan. Oleh itu, untuk menikmati bunga berbunga dan warna-warna yang gembira dari kelopak, adalah perlu untuk melakukan banyak usaha. Hakikatnya adalah bahawa bibit petunia yang tumbuh adalah seni yang sebenar, tidak menguasai yang sukar untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Mari kita pertimbangkan bersama dengan anda cara menanam petunia pada anak benih sedemikian rupa agar setiap tahun anda mendapat hasil yang diinginkan, tidak mengecewakan.

Masa penanaman petunias untuk benih

spesies petuniaMana-mana penjual bunga yang memutuskan untuk menanam petunia pada anak benih harus terlebih dahulu menentukan jenis bunga dan jenis benih. Jika bekas bergantung sepenuhnya pada pilihan peribadi dan ciri-ciri katil bunga atau kotak loket masa depan, yang kedua adalah terhad kepada dua bentuk jualan biji yang paling biasa:

  • longgar;
  • dalam butiran.

Kelebihan bentuk placer adalah harga mereka dan peluang untuk menilai kualiti bahan benih oleh mata, dan tambahnya granul adalah kemudahan dalam penanaman dan percambahan sedikit lebih baik, tetapi mereka lebih mahal.

Selepas varieti dipilih dan benih dibeli, ia tetap hanya untuk menentukan masa untuk menanam petunia pada anak benih. Ini adalah perkara yang sangat penting, tentang mana pemula-pemula-pelukis lupa. Secara purata, dari saat menyemai benih di rumah kaca, kira-kira 2 bulan berlalu sebelum bunga pertama mula muncul. Oleh itu, jika anda ingin menikmati warna-warna terang petunias sudah dari musim bunga, maka anda perlu menjaga ini terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, pucuk bunga ini sensitif kepada frosts musim bunga, jadi terlalu awal penanaman di tanah terbuka boleh membawa kepada kematian tumbuhan.

Related  Pupuk Mineral

Ada terma yang disyorkan untuk menyemai petunias untuk benih:

  • jika ada peluang untuk mengatur siang hari untuk rumah hijau mini anda, penanaman benih harus dijalankan pada akhir bulan Februari;
  • jika sukar dilakukan secara teknikal, tetapkan lebih baik untuk ditangguhkan hingga pertengahan bulan Mac. Hakikatnya adalah bahawa pucuk petunia sangat menyukai siang hari dengan panjang gelombang khusus yang kurang pada bulan Februari.

Agar bibit petunia berkembang menjadi sihat dan kuat di rumah, perlu mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap pemilihan kotak dan tanah untuk menyemai benih. Oleh kerana percambahan mereka adalah yang paling bermanfaat untuk kesan rumah hijau, adalah lebih baik untuk memilih kotak dengan penutup yang membolehkan siang menjadi cukup luas untuk tanah. Anda boleh menggunakan bekas plastik untuk menyimpan produk dengan penutup telus.

Pucuk yang mesra adalah penting untuk memantau kualiti campuran bumi. Ia boleh dibungkus tanah untuk tumbuhan dalaman, yang dijual di kedai bunga, atau tablet gambut.

Di bahagian bawah kotak atau bekas, adalah perlu untuk mencurahkan lapisan bata yang patah, tanah liat atau kerikil yang diperluas, ini akan memastikan akses udara yang baik ke akar dan mencegah penebangan air.

Agrotechnics

Sebaik sahaja benih dipilih, kotak dengan tanah disediakan dan masa apabila menyemai petunia pada anak benih, anda boleh terus terus menanam.

Benih bunga ini sangat kecil – tidak lebih daripada 0.5 mm, jadi ia boleh menjadi sukar untuk menanamnya pada jarak tertentu dari satu sama lain. Adalah lebih baik untuk menangani biji-bijian bentuk biji-bijian ini, mereka boleh diambil dengan pinset untuk memetik kening dan menanam dengan tegas dalam baris. Kaedah sedemikian akan memberikan syarat yang sama untuk semua anak benih dan memudahkan lagi pembiakan benih.

Oleh kerana ukurannya, biji petunia tidak dibenamkan di dalam tanah, tetapi ditaburkan di atas permukaan dan ditaburi dengan lapisan bumi 1-2 mm di atas.

Apabila penanaman petunia untuk anak benih selesai, kotak ditutup dengan penutup dan diletakkan di dalam bilik dengan suhu udara 20-22 C⁰. Adalah penting untuk memastikan bahawa tanah sentiasa lembap, tetapi tidak menjadi rawa. Kondensat, yang terkumpul di atas tudung perlu disapu setiap hari, dan kotak dengan anak benih harus diudarakan selama 10 minit.

Related  Ash sebagai baja adalah hasil yang sangat baik tanpa kos

Jika agrotechnics diperhatikan dengan betul, maka pucuk pertama muncul kira-kira seminggu kemudian.

Tadika: menjaga kecambah petunia

benih petuniaSelepas kita belajar cara menanam petunia pada anak benih, sudah tiba masanya untuk pergi ke peringkat seterusnya – menjaga kecambah.

Selepas penampilan pucuk penanam bunga, ada kemungkinan untuk mengucapkan tahniah, kerana tahap yang paling sukar dan menarik ditinggalkan. Sekarang terserah kepada alam semula jadi, yang bernilai sedikit bantuan.

Ia perlu untuk menjalankan pengerasan anak benih. Untuk ini, sebaik sahaja daun cotyledon pertama bunga muncul dari tanah, penyaringan perlu ditingkatkan. Dalam kes ini, anda perlu bermula dari 5-10 minit beberapa kali sehari. Selepas penampilan daun sebenar yang paling banyak daripada pucuk, tudung kotak dikeluarkan sepenuhnya.

Apabila pucuk mencapai pertumbuhan 4-5 cm, mereka harus menyelam. Prosedurnya adalah seperti berikut: dengan bantuan pisau taman nipis, setiap pemilik tanah menyelam ke kedalaman 3-4 cm, dengan arah pisau berada pada sudut 45 ° ke permukaan tanah. Oleh itu, hujung akar root dipotong dan rangsangan diberikan untuk membentuk sistem akar bercabang.

Tanaman pikirovannye yang dipindahkan di “tadika”:

  • dalam bekas yang berasingan (yang lebih baik);
  • dalam bekas biasa, tetapi saiznya besar.

Untuk mendapatkan benih yang sihat yang kuat, anak benih apabila ditanam sedikit lebih dalam, meninggalkan tanah di atas batang pokok tidak lebih daripada 3.5 cm. Oleh itu, tumbuhan itu terhalang daripada peregangan dan penginapan.

petunia pettingLebih baik jika pemilihan dilakukan dalam bekas individu, kerana ia memudahkan pendaratan di tanah terbuka dan tidak memberi tekanan tambahan kepada tumbuhan, kerana sistem akarnya tetap utuh.

Selalunya, cawan plastik boleh guna digunakan untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk membuat lubang saliran di bahagian bawahnya dan tuang lapisan tanah liat yang diperluas ke bahagian bawah untuk meningkatkan akses udara dan aliran keluar kelembapan berlebihan.

Related  Strawberry diperbaiki: menanam dan merawatnya

petunia dalam gelasSelepas pemilihan dan penampilan daun baru, tumbuh-tumbuhan ini menjadi keras. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah untuk mengalihkan bilik. Berhati-hati bahawa bekas dengan anak benih tidak berdiri terus di atas tingkap, ini boleh menyebabkan radang daun kering. Mulailah dengan 10 minit pengudaraan setiap hari, secara beransur-ansur membawa sehingga setengah jam.

Selepas penampilan 3-4 daun utama, anak benih diberi makan. Adalah penting untuk diingat bahawa penyuburan pertama tidak perlu radikal. Adalah lebih baik untuk menyemburkan tumbuhan dengan baja yang direka khas. Pengaruh yang baik terhadap pengukuhan batang dan daun stimulator pertumbuhan, mereka membolehkan anda untuk mendapatkan tanaman yang kuat pada masa pendaratan di tanah.

Pemindahan petunia ke tempat tetap

Anak benih Petunia ditanam di tanah terbuka setelah musim semi beku telah surut. Jarak antara tumbuh-tumbuhan bergantung kepada pelbagai. Untuk varieti berwarna kecil, ia adalah 10-15 cm, dan untuk varieti terry dengan bunga besar – 20-25 cm.

Kepada petunias senang dengan warna yang ganas, anda perlu mencubit pucuk yang terlalu lama dan merobek bunga meleleh.

Pada kira-kira pertengahan bulan Julai, tumbuhan mesti dipotong, meninggalkan batang 10-12 cm di atas tanah. Ini merangsang pertumbuhan pucuk sisi dan memastikan pembungaan tumbuhan sehingga musim gugur.

Florikultur memerlukan banyak kesabaran dan kecintaan terhadap tumbuh-tumbuhan. Ini terutamanya terpakai kepada keindahan seperti muram seperti petunia. Tetapi mengetahui cara menanam petunia pada anak benih pasti akan membantu anda menjinakkan gelisah ini dan mendapatkan hasil yang diinginkan.

Video: tumbuh bibit petunia