Ciri-ciri gandum musim sejuk yang semakin meningkat

bidang gandum musim sejukGandum musim sejuk adalah tanaman bijirin, yang dinilai kerana hasilnya yang tinggi dan tidak bersahaja. Gandumnya digunakan untuk membuat bijirin, pasta dan penaik, dan dedak gandum pergi untuk memberi makan haiwan pertanian. Jerami dari pelbagai ini juga mewakili nilai pemakanan yang besar. Di samping itu, ia ditambah dalam pengeluaran kertas dan sampah untuk haiwan.

Ciri-ciri budaya dan peringkat perkembangannya

fasa pembangunan gandum musim sejukGandum ini dipanggil gandum musim sejuk kerana biji-bijian disemai dengan segera selepas menuai tuaian sebelumnya. Apabila budaya memasuki bumi, ia melangkah maju dalam beberapa tahap. Keamatan pertumbuhan bergantung kepada iklim, komposisi tanah dan keadaan lain. Pakar membezakan 6 fasa pembangunan gandum musim sejuk:

  1. Anak benih adalah percambahan benih yang berlaku selepas menyemai. Tempoh keseluruhan tempoh adalah dari 15 hingga 25, maka tumbuh-tumbuhan memasuki musim sejuk. Jika kita menanam mereka lewat, pucuk terus di musim bunga selepas pemanasan.
  2. Pemakan adalah proses pembentukan proses-proses lateral pada batang dan akar. Tillering tumbuhan boleh memberi kesan kepada jumlah benih yang telah ditanam di dalam tanah, dan kedalaman kegemaran mereka.
  3. Keluar ke tiub adalah tempoh yang bermula apabila nod pertama muncul di batang utama. Proses ini berlaku pada musim bunga, kira-kira sebulan selepas pembaharuan tumbuh-tumbuhan.
  4. Berani – rupa spikelet pada pucuk.
  5. Pembungaan bermula 4-5 hari selepas penampilan spikelet dan bertahan kira-kira seminggu. Dalam telinga yang berasingan, bunga muncul terlebih dahulu pada bahagian bawah, dan kemudian pada bahagian sisi dan atas.
  6. Maturasi adalah peringkat yang panjang di mana biji-bijian membentuk di spikelet dan secara beransur-ansur hilang kelembapan. Dalam masa 2 minggu, biji kelembapan susu muncul (kelembapan 40-60%). Kemudian datang fasa lilin kematangan, peratusan air dalam bijirin adalah dari 20 hingga 40%. Kematangan penuh adalah tahap apabila gandum 15-20% terdiri daripada air dan menjadi pepejal.

musim bunga pembaharuan tumbuh-tumbuhan gandum musim sejukTempoh tumbuhan gandum musim sejuk boleh dari 275 hingga 350 hari, termasuk tempoh musim sejuk. Tempoh ini bergantung pada masa penanaman benih dalam keadaan tanah dan iklim. Pada musim bunga, proses akan disambung semula apabila suhu mencapai 5 ° C.

Teknologi penanaman dan penjagaan

pemprosesan padang gandum musim sejukTeknologi penanaman gandum musim sejuk adalah proses yang panjang. Hasil meningkat dengan ketara pada tanah yang subur dengan kehadiran hujan malar semasa musim panas, dan juga ketiadaan frosts kuat.

Keperluan untuk keadaan tanah dan iklim

gandum musim sejuk di bawah saljiGandum akan menghasilkan penuaian yang baik pada tanah subur, keasaman yang berada dalam lingkungan 6 dari 7.5. Chernozem yang dibasahi dengan mencukupi atau jenis tanah lain yang mengandungi banyak nutrien yang sesuai untuknya. Jumlah tuaian bergantung pada bantuan. Di kawasan paya yang rendah, tumbuhan tumbuh dan berkembang dengan baik.

Jenis moden gandum musim sejuk dicirikan oleh rintangan fros yang tinggi. Dengan kehadiran lapisan salju yang baik, tumbuhan ini dapat menahan penurunan suhu -20-30 ° C. Walau bagaimanapun, jika tiada salji, tumbuhan boleh mati walaupun pada -15 ° C.

Bagi gandum ini, variasi suhu pada musim bunga adalah sangat berbahaya. Sekiranya pembekuan telah berlaku selepas proses tumbuh-tumbuhan semula, mereka boleh memusnahkan tanaman.

Baja

bidang gandum musim sejuk pada musim sejukPelbagai jenis gandum musim sejuk adalah penting dalam masa dan betul disenyawakan, jika tidak, hasilnya akan sedikit. Terdapat dua cara utama untuk memohon baja: pembajaan akar (di dalam tanah) dan daun, atau daun. Budaya ini boleh diberi makan beberapa kali bergantung kepada fasa tumbuhannya:

  • semasa penanaman – baja, fosforik, baja organik;
  • bahan tambahan nitrogen – pada musim bunga, kerana ia cepat dicuci daripada tanah.

Salah satu cara utama untuk meningkatkan mutu tanaman dengan menambahkan baja adalah berpakaian atas foliar.

Gula musim bunga atas gandum musim sejuk pada musim bunga dengan karbamida membolehkan mendapatkan bijirin berat yang besar dan meningkatkan jumlah mereka. Tidak seperti baja ammonia lain (air ammonia dan saltpeter), bahan ini tidak membakar tumbuhan.

Rawatan penyakit dan tumbuhan rumpai

gandum selepas rawatan terhadap penyakit dan perosakSemasa musim percambahan, gandum berkembang dengan buruk jika ia terhalang oleh rumpai. Racun herba untuk gandum musim sejuk adalah penyelesaian kimia yang melawan rumpai. Biasanya mereka diperkenalkan ke dalam tanah pada bulan April dan Mei, apabila aktiviti tumbuhan yang tidak diingini meningkat. Ada yang menggabungkan penggunaan baja nitrogen dengan rawatan dengan herbisida.

Penyakit Winter Wheat – kemusnahan bakteria lain (hitam, kuning, bacteriosis basal) proses yg menyebabkan perbusukan dalam akar, kulat (Fusarium) dan lain-lain. Dari setiap penyakit terdapat persediaan khas yang diperkenalkan ke dalam tanah atau ditaburi dengan jisim hijau.

Gandum musim sejuk ditanam dalam iklim yang sederhana. Ini adalah tanaman yang menghasilkan tinggi, biji-bijian dan batangnya digunakan dalam industri makanan dan pertanian. Walau bagaimanapun, hasil tidak akan tinggi melainkan semua peraturan untuk memupuk gandum diperhatikan. Ia akan tumbuh dengan baik hanya pada jenis tanah tertentu dengan rejim khas pemupukan dan penyiraman.

Rawatan gandum terhadap rumpai dan perosak – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector