Bilik BegoniaTerutama cantik dan terkenal adalah tumbuhan yang bersahaja – bilik begonia. Sangat sedikit orang bunga ini boleh meninggalkan acuh tak acuh. Bagaimana untuk membesar dan menjaga begonia dalaman, apakah jenis begonia bilik yang popular, cara menyediakan tanah dan permulaan begonia yang betul, anda boleh belajar dengan membaca teks ini.

Keluarga Begoniev termasuk lebih daripada 800 spesies tumbuhan, rumah ke Asia Tenggara, Brazil, Afrika dan pulau Madagascar. Secara semula jadi, saiz tumbuhan begonia berbeza dari 5 cm hingga 3 meter.

Pelbagai bentuk dan jenis bunga ini mengagumkan dengan pelbagainya. Penanam bunga tahu bahawa bunga ini diketahui bukan sahaja untuk pelbagai jenis dan spesies, tetapi juga untuk keadaan yang semakin meningkat. Begonia ditanam di jalanan dan di rumah. Di premis tertutup, sebagai peraturan, jenis begonia bilik kebersihan ditanam.

Jenis begonia bilik ialah:

  1. hiasan-mekar, menarik mata dengan keindahan bunga yang tidak dapat ditarik;
  2. hiasan dekoratif, mempunyai pelbagai bentuk dan warna daun.

Jenis-jenis bunga dari begonia hiasan dan berbunga bilik

Begoni begini:

  • Karang begonia – tumbuhan besar dengan daun hiasan 10-15 cm panjang, dengan bintik putih dan bunga merah jambu yang terang;
  • Bilik Begonia berwarna merah terang – tumbuhan yang cukup besar dengan daun berkilat, daun bentuk ovoid. Bunga-bunga bunga merah berair mempunyai bentuk panicle.
  • Begonia bilik malar hijau – tumbuhan yang rendah dengan daun hijau muda bulat, 5-6 cm panjang. Bunga selama hampir setahun bunga-bunga itu berwarna putih, merah dan merah jambu.

Begonias dalaman: karang dan merah terang

bilik malar hijau

Beger begonias:

  • Begonia Elathior adalah tumbuhan yang tinggi, yang mempunyai bentuk semak sehingga 35 cm tinggi, daun hijau bergerigi hiasan dan bunga pelbagai warna mencapai diameter 4-5 cm. Ia sangat mekar dan mekar panjang.
  • Begonia Lorrain – ketinggian tanaman mencapai 50 cm. Eksotik, bulat, daun hijau gelap, sehingga 8 cm panjang. Bunga berwarna merah jambu, merah dan putih.

Foto bilik begonia Elathior dan Lorrain

Spesies tumbuhan yang popular di bilik begonia deciduous

  • begonia diraja – mempunyai pewarna yang luar biasa hiasan daun dengan lancar berubah dari merah ke coklat gelap. Panjang daun mencapai 30 cm. Salah satu begonias hiasan dekoratif yang paling popular;
  • harimau begonia – sehingga 25 cm tinggi, berbentuk semak. Leaflets agak kecil, hijau gelap, dengan warna-warna teduh cahaya.

Begonia Diraja dan Harimau Dalaman

Bagaimana untuk menjaga begonias bilik?

Penjagaan begonia bilik tidak sukar. Tumbuhan ini tidak keluar dari keadaan aneh, tetapi tetap memerlukan perhatian.

Begonia merujuk kepada tumbuhan photophilous, tetapi pendedahan langsung kepada cahaya matahari adalah kontraindikasi untuknya, kerana ia membawa kepada pembakaran daun.

Begonia sepatutnya terletak berhampiran dengan tingkap, dan jika ini tidak mungkin, maka nyatakan dengan naungan.

Suhu maksimum yang maksimum untuk begonias pada waktu musim panas tidak boleh melebihi 22-25o C, dan pada musim sejuk – 15-18oC.

Penyiraman sangat penting untuk begonia dalaman. Tumbuhan ini tidak sesuai dengan tanah kering, dan terlalu basah. Sebagai contoh, pada musim bunga dan musim panas, begonia rumah perlu disiram sekerap yang mungkin, tetapi tanpa membanjirinya untuk mengelakkan genangan air. Tentukan masa penyiraman tidak sukar. Ia berlaku apabila tanah kering hingga kedalaman 1-2 cm. Selain itu, penyiraman perlu dilakukan dengan air berdiri.

Faktor penting untuk begonia rumah adalah kelembapan udara. Sejak tanah asli tumbuhan ini adalah tropika dan subtropik, ia menyukai kelembapan yang tinggi. Jika tumbuh-tumbuhan lain dapat menyediakan iklim sedemikian dengan menyembur, maka bagi begonia, ia adalah kontraindikasi.

Jika sprat ditaburkan, daunnya akan ditutup dengan bintik-bintik. Tetapi ada jalan keluar. Ia cukup untuk meletakkan periuk bunga di lumut, gambut basah atau dimasukkan ke dalam bekas cetek air.

Jangan lupa membenamkan tanaman. Begonia perlu diberi makan 1-2 kali sebulan. Baja yang mengandungi nitrogen hanya digunakan untuk dedaunan hiasan, kerana nitrogen mempromosikan pertumbuhan daun, tetapi melambatkan berbunga. Tetapi untuk perhiasan berbunga, baja dengan kandungan fosforus sesuai.

Perlu ditambah bahawa begonia bilik lebih suka udara segar, oleh itu bilik di mana ia tumbuh secara beransur-ansur. Pada masa yang sama, kita tidak boleh lupa bahawa begonia takut draf yang boleh menyebabkan kematiannya.

Dari mekar begonia tidak boleh merobek mata. Dia mengucapkan terima kasih kerana menjaga dia. Blossoms begonia dalaman untuk waktu yang lama, tetapi tidak selama-lamanya. Masa berlalu, bunga layu dan runtuh, daun pudar dan kering. Ada masa rehat dan tidur. Sekarang penyiraman begonia kurang berkemungkinan, dan suhu udara lebih sejuk – sehingga 14-16oC. Potong semua bahagian kering tumbuhan dan sediakan untuk transplantasi.

Bagaimana dengan betul untuk memindahkan begonia bilik?

Tanah untuk begonia boleh disiapkan secara bebas. Tumbuhan ini lebih suka substrat cahaya. Ia disediakan dari campuran tanah berdaun dan soddy, ditumbuhi dengan humus, pasir dan gambut. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa tanah daun harus sedikit lebih daripada separuh dari jumlah keseluruhan periuk.

Begonia dalaman tidak memerlukan transplantasi yang kerap, tetapi jika akarnya sudah sesak, maka transplantasi diperlukan. Biasanya begonias dipindahkan pada bulan Mac.

Berhati-hati mengeluarkan bunga dari periuk, bersihkan akar tanah lama dan letakkannya seketika dalam larutan kalium permanganat. Mangan membantu melindungi akar dari penyakit kulat, di mana begonia dalaman terdedah. Selanjutnya, semua akar yang rosak dipotong dan diletakkan di dalam bekas baru dengan bumi.

Semasa pemindahan tumbuhan, jangan tuangkan periuk ke atas. Tanah itu ditambah kemudian, apabila akar tumbuh kembali. Selepas transplantasi, begonia bilik memerlukan perhatian dan penjagaan yang meningkat. Pada bulan pertama anda perlu terlibat dalam penyiraman dan berhati-hati menjaga cahaya matahari langsung.

Penyakit dan perosak begonia dalaman

Rumah kilang begonia tidak tahan terhadap penyakit kulat. Menyedari bahawa kilang mula jatuh sakit, perlu menghapuskan kawasan yang terjejas. Begonia boleh dipengaruhi oleh perosak. Musuhnya adalah aphids dan labah-labah labah-labah. Pada peringkat awal penyakit, disyorkan untuk membilas kilang dalam penyelesaian sabun. Dan untuk rawatan yang serius ia akan cukup untuk merawatnya dengan ubat fungisida, mengikut cara yang ditunjukkan dalam arahan untuk digunakan.

Video: rahsia penjagaan begonia