Wortel tanpa penipisanSukar untuk membayangkan taman sayuran tanpa wortel, kerana sayuran ini berguna dan termasuk dalam resipi pelbagai hidangan. Ogorodniki ingat bahawa lobak yang semakin meningkat menyusahkan, kerana ia memerlukan penjagaan yang berhati-hati, berdasarkan penipisan, penyiraman dan penyiaran biasa. Walau bagaimanapun, para petani yang berpengalaman tahu cara menanam sayuran ini agar hasil panen yang baik dapat diperoleh tanpa banyak kesulitan.

Menanam lobak tanpa penipisan adalah mungkin, perkara utama adalah untuk memilih sendiri kaedah penyemai benih yang mudah. Sow lobak ryadochkami tidak diingini, kerana ia akan berkecambah terlalu tebal. Tidak ada gunanya membeli biji mahal dan butiran khas, kerana ini tidak menjamin hasil yang baik.

Menanam lobak tanpa penipisan dengan secubit

Vintage dari satu katilKaedah ini mudah dan biasa kepada nenek kami. Ia terpaksa, apabila tidak terdapat varian moden penanaman wortel tanpa penipisan. Beberapa biji sayuran diambil dalam secubit dan disemai, seperti lobak, memerhatikan jurang di antara setiap lubang (kira-kira 10 sentimeter).

Lobak strok akan menjadi bungkusan. Kaedah penanaman ini memberi lebih banyak jaminan daripada yang lain. Walaupun benih sudah tua, ada lebih banyak kemungkinan bahawa sekurang-kurangnya satu akar akan tumbuh. Biji-bijian yang berkualiti memberikan lebih banyak buah, tetapi walaupun itu tidak perlu belajar cara menyemai wortel, bukan untuk mengecil, mencari video dan maklumat lain. Ia cukup untuk merobek lobak yang lebih besar apabila mereka membesar, meninggalkan ruang untuk tanaman akar yang tinggal. Sayuran yang koyak boleh dimakan atau digunakan untuk salad hijau. Buah-buahan yang tinggal terus berkembang, tidak mengganggu satu sama lain. Kerana ketiadaan penipisan, akar mereka kekal utuh dan tidak rosak.

Kaedah menyemai memerlukan banyak ruang di atas katil, kerana belukar ternyata agak besar dan menyebar. Untuk padat yang lebih besar, ia boleh terikat.

Cara menanam lobak pada pita

Menanam benih pada pitaFaedah-faedah tamadun dapat memudahkan kehidupan petani trak. Menanam lobak pada pita adalah cara terbaik untuk menanam sayuran ini tanpa banyak masalah. Di kedai-kedai pita pembiakan khas dijual, di mana benih lobak merah sudah terpaku. Teknologi penanaman adalah sangat mudah: pita yang dibeli diregangkan di sepanjang tudung yang disediakan, dan kemudiannya ditaburkan dengan bumi. Ini adalah semua yang anda perlukan untuk mengetahui cara menanam lobak pada pita. Ia hanya menunggu untuk menunaikan pucuk-pucuk pertama dan kerap memakannya dan menyiramnya.

Anda boleh membuat pita yang sama sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan kertas yang longgar dalam tekstur. Selalunya, kertas tandas dipilih, ia sudah mempunyai bentuk seperti pita dan boleh digunakan untuk alur apa-apa panjang. Dalam soal bagaimana untuk menanam lobak di atas kertas tandas, tidak ada masalah khusus. Kami memerlukan jenis benih yang sesuai, kertas tandas dan tampal. Kertas hendaklah dipotong oleh jalur, dua sentimeter lebar. Pekat disediakan dari segelas air dan satu sudu kanji. Sekiranya kertas itu berlapis dua, ia boleh berstrata dan biji boleh diletakkan di dalam tanpa menggunakan pes.

Menyediakan benih untuk penanamanTugas penanaman wortel pada reben tidak begitu sukar, walaupun susah payah. Titisan tampal hendaklah diletakkan di atas kertas dengan selang 2.5 cm. Setitik benih diletakkan di atas setitik. Apabila pita penanaman siap, ia boleh dihantar ke taman. Penduduk musim panas yang berpengalaman tahu cara menanam lobak di atas kertas tandas supaya ia menghasilkan panen yang besar. Untuk ini, baja mineral ditambah ke air yang mana pes dibuat. Ia disediakan terlebih dahulu: dalam satu liter air mencairkan satu sudu baja, dan kemudian mengambil jumlah yang tepat untuk menyediakan pes itu. Untuk menjimatkan masa, kertas tandas tidak boleh dipotong menjadi jalur, tetapi meletakkan tetesan pada kedua belah pihak.

Varieti benih lobak merah sangat penting bagi kejayaan kaedah penanaman ini. Ia perlu memberi keutamaan kepada varieti varieti berkualiti tinggi, tetapi ia adalah yang terbaik. Varietas terakhir adalah benih, diletakkan di dalam nutrien khusus. Mereka juga boleh digunakan untuk penanaman biasa wortel, hanya dengan meletakkan pil dalam lubang dua sentimeter dalam. Lubang-lubang boleh dibentuk menggunakan batang dengan ujung runcing, diameter satu setengah sentimeter. Ini juga merupakan pilihan yang baik, bagaimana untuk menyemai wortel tanpa penipisan, video itu boleh didapati di Internet.

Katil tanpa penipisanMenanam lobak pada pita adalah bermanfaat, kerana kaedah mempunyai banyak kelebihan:

 • persediaan untuk penanaman berlaku di rumah, dan tidak di lapangan, dan ini sangat memudahkan proses penaburan;
 • disebabkan oleh fakta bahawa biji lobak disusun di atas kertas pada jarak seragam antara satu sama lain, di dalam tanah mereka juga ditanam secara merata;
 • kerana semua benih terpaku pada satu pita, di tanah mereka berada pada kedalaman yang sama;
 • Berbeza dengan cara penabur yang biasa, benih dikonsumsi sebanyak 20 kali lebih sedikit, sementara hasilnya jauh lebih tinggi;
 • terima kasih kepada bahan penutup, wortel itu dilindungi dari lalat wortel, yang merosakkan buah.

Penanam dan penuai untuk wortel

Seeder untuk wortelPeranti ini digunakan untuk menyemai biji benih. Seeder untuk wortel adalah reka bentuk dengan dua roda dan satu bekas untuk benih. Ia juga bagus untuk menanam bawang dan bit.

Latihan benih berfungsi seperti berikut:

 • di roda depan ada duri, kadang-kadang bilah yang membentuk alur kedalaman yang sesuai;
 • di bahagian bawah tangki benih terdapat lubang di mana jumlah penanaman yang diperlukan memasuki alur;
 • Dengan bantuan roda yang licin, katilnya diratakan dan sedikit dipijak.

Pembudidaya untuk wortel dan sayur-sayuran lain boleh berbeza, bergantung pada fungsi:

 • dikira untuk bilangan baris yang lebih besar;
 • Mereka mempunyai pengawal selia dan lebar alur;
 • dilengkapi dengan bekas tambahan untuk baja.

Fitter CarrotPenanam lobak merah adalah pembinaan yang lebih primitif. Ini adalah bekas plastik bentuk silinder, di mana benih tertidur. Bahagian bawah penanam mempunyai lubang dengan pengawal selia, di mana benih itu dihantar ke tanah. Di atas peranti adalah omboh pada musim bunga. Menekan omboh, pembukaan dibuka, dan benih jatuh. Bahawa mereka tidak berselerak, bekas harus disimpan lima sentimeter dari tanah.

Daripada menanam lobak, anda boleh mengambil picagari biasa, tetapi ia tidak selalu memberikan pukulan seragam, kerana tidak mungkin untuk menekan omboh dengan kekuatan yang sama.

Melabur wortel dengan telur

Dulang telur untuk wortelKaedah menyemai ini boleh dipanggil paling mudah, kerana ia tidak memerlukan penyediaan dan penyesuaian serius. Penyebaran wortel dengan bantuan sel telur dilakukan seperti berikut:

 1. Ambil dua sel kertas dari bawah telur, direka untuk tiga dozen.
 2. Letakkan satu ke yang lain untuk membuat struktur lebih kuat.
 3. Tekan di tanah, membentuk corak-corak kelabu, di mana benih diletakkan.

Terima kasih kepada penyebaran wortel dengan bantuan sel telur, adalah mungkin untuk mencapai jarak yang optimum antara benih dan penipisan tidak diperlukan.

Cara yang mudah dan asli menyemai wortel akan menjadi mencari sebenar untuk setiap penduduk musim panas. Tetapi untuk membuat penuaian yang baik, tumbuhan itu harus disenyawakan secara rutin, disapu dan disiram.

Pembenihan wortel dengan benih – video