Buah apel MelbaMelba adalah salah satu jenis yang paling tua di dunia, diperoleh kembali pada abad ke-XIX dan masih tetap menyenangkan para tukang kebun dengan buah-buahan yang lazat. Tarikh kelahiran pokok apel Melba dianggap 1898. Sudah epal pertama yang memberi benih dari jenis pendebungaan terbuka seperti McIntosh sebagai penternak Kanada di Ottawa yang pelbagai itu telah didaftarkan dan dinamakan sebagai penghormatan kepada popular pada tahun-tahun penyanyi Nellie Melba. Beberapa tahun kemudian, benih pelbagai jenis tarikh matang lewat bersahaja muncul di Eropah dan di Rusia.

Semasa Kesatuan Soviet, pokok apel Melba, yang terkenal dengan foto-foto kepada tukang kebun semasa, telah ditambahkan ke Daftar Negeri dan menyusun wilayah di banyak kawasan di negara ini. Disebabkan oleh rintangan fros biasa pelbagai dan risiko pembekuan benih, penanaman epal tidak disyorkan di utara Rusia, termasuk bahagian Siberia dan Eropah di negara ini, dan juga di Timur Jauh.

Penerangan mengenai pokok apel Melba dan buahnya

Bunga epal mahkotaSaiz rata-rata pokok dari varietas ini adalah bulat atau sedikit kon, di dalam tumbuhan muda, bentuk mahkota. Semakin tua pokok itu, semakin mahkota mahkota menjadi dan semakin kuat batangnya. Tetapi tumbuhan tahunan Melba adalah praktikal lurus, ditutup dengan dedaunan hijau yang besar dan kulit merah licin.

Dan cawangan-cengkerang rangka yang berlapis-lapis, dan batang dewasa tumbuh-tumbuhan sendiri diliputi oleh kerak coklat yang agak gelap dengan warna kemerahan atau oren. Apple apel pucuk Melba:

 • mempunyai panjang purata;
 • sedikit pubescent;
 • ditutup dengan daun bujur yang besar melengkung;
 • dengan sejumlah besar ovari sangat kuat.

Pembungaan dalam varieti bermula agak awal dan diiringi dengan kemunculan melbas, tipikal untuk pokok epal, seperti dalam foto dan dalam keterangan, tunas besar warna merah jambu atau ungu yang indah.

Melba dibezakan oleh kemasukan cepat ke dalam tempoh berbuah dan hasil yang tinggi. Sudah pada tahun ketiga atau keempat, epal pertama boleh masak pada pokok muda, dan dari kebun apel dewasa menanam dari 85 hingga 150 kg buah.

Bunga apel MelbaDan sehingga usia 12 tahun, pokok epal menghasilkan setiap tahun, dan kemudian berbuah banyak diselang dengan tempoh rehat. Berbuah pada jenis pokok buah ini bercampur-campur, tetapi ia disebabkan terutamanya oleh ovari, yang membentuk cincin.

Di zon tengah, buah Melba wangi itu masak pada separuh kedua bulan Ogos. Berat purata epal yang disepuh lemah dengan bentuk bulat konkrit ialah 130-180 gram.

Pada pucuk, epal dilampirkan menggunakan pedicels fleksibel memanjang. Menurut keterangan pokok apel Melba, buah-buahan mempunyai kulit yang licin, nipis, ditutup dengan tanda-tanda yang jelas pada latar belakang karbohidrat dengan garis-garis salutan waxy berminyak. Warna utama epal, yang mempunyai aroma permen yang diucapkan dan rasa manis dan masam yang menyenangkan, adalah hijau muda atau hampir putih dalam buah-buahan yang matang.

Related  Kami mengkaji ciri-ciri pelbagai ceri Zhukovskaya dengan keterangan dan gambar

Buah aromatik yang lazat Melbasalji putih, dan dalam beberapa kes dengan urat merah jambu, daging Melba mempunyai tekstur yang lembut, sangat bernilai sebagai pencinta buah-buahan segar dan tukang masak bahawa kereta api epal ini pelbagai jem, lecek dan marmalad berperisa. Rasa pelbagai Melba epal dinilai oleh pakar-pakar sebagai yang sangat baik, dan mengesahkan bahawa komposisi buah per 100 gram yang menyumbang 10.5 gram gula, 13.4 mg asid askorbik dan kira-kira 10 gram pektin.

Buah-buahan yang dikeluarkan dari cawangan boleh disimpan sehingga 100 hari, pengangkutan boleh diterima dengan baik dan mereka tidak kehilangan kualiti sehingga musim sejuk, rendaman disimpan pada suhu rendah ditambah.

Dengan jisim merit dalam pokok epal Melba, menurut deskripsi, terdapat dua kekurangan:

 • rintangan yang rendah terhadap penyakit seperti pokok buah-buahan seperti kudis;
 • kemungkinan pembekuan dalam musim salji yang teruk dan sedikit.

Walau bagaimanapun, dengan berhati-hati dan perhatian terhadap penanaman pokok epal, Melba untuk masa yang lama dan kerap memberikan hasil yang baik dari epal aromatik yang lazat.

Penerangan mengenai pokok apel Melba

Sesuai untuk penyimpanan jangka panjangPopulariti dan nilai tinggi jenis Melba mengatakan bahawa atas dasar ini, dan dengan penyertaan langsung mencipta beberapa jenis menarik dan jenis:

 • Yang dirahmati, diperoleh setelah banyak pemilihan langkah berdasarkan Melba, Purple Ranetki, Pepin saffron dan Belflerman;Varieti Dikira dan Merah Awal
 • Awan awal, dibiakkan oleh peternak Rusia atas dasar Papirova dan Melba;
 • Merah awal, juga disimpulkan oleh pakar-pakar dalam negeri akibat melintasi pelbagai Spring dan Melba;
 • Caravel pemilihan Kanada, yang dibuat atas dasar Melba dan Kecantikan Crimson;Jenis awal dan merah
 • Prima, ini adalah hasil daripada kerja pakar dari Amerika Syarikat, menerima sepenuhnya tahan terhadap tanaman buah bawang.

Selain itu, dalam penanaman taman pokok epal, anda dapat melihat klon Melba dengan buah-buahan berwarna yang lebih besar dan cerah, ketahanan musim sejuk yang lebih tinggi dan tahan terhadap kudung yang berbahaya kepada pokok buah-buahan. Ia adalah Red Melba dan pelbagai jenis Melba Daughter, yang diedarkan di sekitar St Petersburg dan kawasan lain di Barat Laut negara ini.

Menanam pokok Apple Melba dan menjaga anak benih

Menanam dan mengurus pokok apel Melba tidak memerlukan kemahiran dan pengetahuan khusus dari pakar hortikultur, namun, adalah bermanfaat untuk mengambil serius pilihan tapak untuk pokok buah-buahan yang semakin meningkat.

Buah-buahan bersedia untuk menuaiDi kawasan apel Melba yang terang, seperti dalam gambar, mereka pasti akan gembira dengan buah-buahan yang besar. Sekiranya cahaya tidak mencukupi, epal kecil, mereka mengumpul sedikit gula, yang memberi kesan buruk terhadap rasa.

Ia tidak dibenarkan bagi pokok untuk mengalami kelembapan lembapan, sebab yang mungkin:

 • pencairan salji musim bunga;
 • hujan musim luruh yang panjang;
 • kedekatan air tanah.

Related  Berkembang dan mengurus kubis Peking

Jika ada risiko sedemikian, di tapak yang dimaksudkan untuk menanam epal, membuat saliran yang kuat atau melengkapkan ketinggian artifak. Untuk pokok epal, tanah perlu bukan sahaja mempunyai bekalan nutrien yang baik dan kelembapan konduktif, tetapi juga cukup telap udara. Jika pokok buah-buahan ditanam di atas tanah liat berat atau tanah hitam, tidak boleh melakukan tanpa penambahan pasir, gambut dan dolomit dan serbuk batu kapur dengan keasidan yang berlebihan.

Rasa yang sangat baikKeamatan pertumbuhan dan saiz mahkota pokok apel Melba menyebabkan skema penanaman budaya ini:

 • Apabila mendayung taman disyorkan untuk mengekalkan jarak tidak kurang daripada 8 meter di antara baris dan 3 meter di antara pokok.
 • Sekiranya skim persegi digunakan, jarak antara lubang pendaratan adalah kira-kira tujuh meter.

Semasa penanaman dan penyelenggaraan pokok epal digunakan dalam lebih baja organik dan mineral yang diperkenalkan ke dalam tanah dalam bentuk kuah radikal dan menggalakkan ketagihan tumbuhan pesat, pertumbuhan awal dan berbuah aktif.

Penanaman anak benih yang betulPada masa pokok epal ditanam, tanah mesti dipenuhi, dan organik perlu ditegakkan, supaya akar lembut pokok muda tidak mengalami penderitaan. Sistem akar anak benih dengan berhati-hati dan sangat berhati-hati diluruskan, dan setelah mengisi lubang dengan tanah, leher akar tidak boleh ditutup dengan tanah. Memandangkan pokok apel Melba, mengikut uraiannya, boleh terjejas oleh fros, pada musim luruh adalah perlu untuk melindungi pokok muda sehingga penutup salji yang stabil muncul di tapak. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan apa-apa bahan tersembunyi yang membiarkan udara dan tidak memberikan akses kepada rod untuk tikus dan perosak.

Dalam beberapa tahun pertama kehidupan selepas menanam tumbuhan epal adalah normal dengan mengeluarkan musim bunga, pertama sekali, maka kebanyakan tunas terbentuk. Langkah ini akan membolehkan pokok apel muda menyesuaikan diri dengan lebih pantas dan mendapat kekuatan pada galas buah semasa. Pada tahun-tahun berikutnya, beban di atas pokok itu dikawal selia, memecah ovari hijau, saiz kacang.

Makan Melba Apple Blossoms

Bunga berbunga dan berbuah bergantung kepada penjagaannyaUntuk berbuah persahabatan pertama membaja pokok epal perlu dijalankan sudah pada musim bunga awal. Seperti penanaman dalam tanah di bawah mahkota reput membuat organik dari 5 ke 15 kg per meter. Dan apabila menyediakan berbunga perladangan kecuali humus atau baja dalam memberi makanan itu hendaklah termasuk baja kompleks atau secara individu tentang 45-55 gram kalium klorida dan 120-145 gram pada epal super fosfat. A berpakaian baik untuk epal jenis akan Melba dan abu kayu. Bilangan dan jumlah membaja tukang kebun boleh diselaraskan bergantung kepada syarat-syarat tertentu penanaman epal, kesuburan tanah dan ciri-ciri iklim.

Semasa musim panas, sehingga separuh kedua atau Ogos, epal 2-3 kali makan dengan sebatian nitrogen cecair, mis dicairkan 1: 10 dengan humus infusi, baja, tahi ayam, atau “baja hijau” Jelatang berdasarkan, bijirin atau rumput makanan ternakan.

Apabila pematangan massa bermula, adalah penting untuk menghadkan penerimaan nitrogen oleh pokok, yang menghalang pematangan pucuk dan penyediaan pokok epal untuk musim sejuk.

Ciri-ciri menyiram pokok epal pada musim panas

Untuk pertumbuhan buah-buahan perlu menyiramKelembapan diperlukan untuk pokok, dari saat pokok apel ditanam dan sepanjang hayat tumbuhan. Jika di musim bunga tanah disiram dengan air meltur, maka pada musim panas, apabila ovari muncul dan masaknya tanaman bermula, tanpa menyiram pokok epal tidak boleh disebarkan. Bergantung kepada keupayaan tanah untuk mengekalkan kelembapan dan keadaan cuaca, setiap pokok dewasa perlu menerima 10 hingga 18 liter air setiap minggu.

Penyiraman epal musim panas adalah penting dalam tempoh dari Julai hingga Ogos, apabila musim panas masak jenis adalah pertumbuhan aktif buah. Sekiranya pokok-pokok buah pada masa ini kurang mendapat air, di bawah mahkota anda dapat melihat buah yang belum masak.

Tetapi kehilangan musim menuai menunggu horticulturist bukan sahaja tahun ini, tetapi juga pada musim depan, seperti pada bulan-bulan musim panas ada peletakan aktif bunga tunas, yang direka untuk memastikan berbuah di masa depan. Penyiraman aktif pokok epal pada musim panas sehingga pertengahan Ogos, dan kemudian melembapkan tanah di batang hanya jika perlu. Kelembapan kelebihan pada akhir musim tidak lagi menjejaskan kualiti buah, tetapi ia memberi kesan negatif kepada pematangan pucuk yang telah terbentuk.

Related  Pemakanan gooseberry yang betul selepas penuaian

Mulching sekitar batangIa adalah pada musim panas bahawa mulsa tanah di bawah krone pokok epal Melba menjadi sangat mendesak. Teknik ini mengekalkan kelonggaran tanah dan tidak membenarkan kelembapan yang diperlukan oleh tumbuhan untuk menguap.

Pembentukan mahkota dan pemangkasan Melba

Prinsip pemangkasan pokok buah-buahanPokok epal pemangkasan yang tepat dan tepat pada masanya adalah jaminan kesihatan pokok dan berbuah. Masa terbaik untuk prosedur ini adalah awal musim bunga, apabila pergerakan aktif jus dan kebangkitan buah pinggang belum bermula pada pokok buah-buahan.

Beberapa tahun pertama kehidupan epal memerlukan pemangkasan, yang menghasilkan mahkota sihat yang sihat sedia untuk berbuah.

Untuk peletakan cawangan buah yang paling cepat, konduktor pusat dipotong kepada yang ketiga, yang menghalang pertumbuhan pokok menegak dan merangsang perkembangan pucuk sisi. Pokok dewasa secara beransur-ansur mengurangkan hasil, dan buah utama dipindahkan ke bahagian atas mahkota yang tidak dapat diakses. Dalam kes ini, pokok apel Melba, seperti dalam gambar, memerlukan kedua-dua kebersihan tahunan dan pemangkasan meremajakan. Agar tidak mencederakan kilang secara berlebihan, penghapusan cawangan besar dilakukan secara beransur-ansur, menggantikan beberapa pucuk setahun.

Video tentang epal Melba