Penyiraman bawah tanah

Beberapa tukang kebun bernasib baik untuk hidup dalam iklim di mana hujan jatuh dalam jumlah yang tepat dan pada masa yang optimum. Kebanyakan masih perlu air haiwan peliharaan hijau mereka. Menyiram taman dengan tangan mereka sendiri adalah pekerjaan yang memakan masa. Tetapi jika anda meletakkan kepala anda sebagai tambahan kepada tangan anda, maka aktiviti ini menjadi menarik dan kreatif.

Pilihan yang mungkin untuk menyiram taman

Pakar dalam peningkatan tanah pertanian telah membangunkan banyak cara untuk mengairi pelbagai tanaman. Tidak semua daripada mereka terpakai di taman. Pilihan cara mengairi taman dengan tangan anda sendiri bergantung kepada beberapa faktor:

 • keperluan tumbuh tanaman dalam air;
 • komposisi mekanikal dan keupayaan kelembapan tanah;
 • keadaan cuaca dan iklim;
 • ketersediaan air untuk pengairan;
 • tukang kebun peluang kewangan;
 • kawasan taman.

Penyiraman pada alur-alur

Cara utama penyiraman taman, yang mana anda boleh mengatur sendiri:

 • menyiram dengan berkerut;
 • menyiram elaun pada jalur dan pemeriksaan;
 • pengairan pemercik;
 • penyiraman permukaan titisan;
 • pengairan titisan bawah tanah.

Setiap pilihan mempunyai kelebihan dan kekurangannya.
Pengairan oleh pelepasan adalah mudah, tetapi memburukkan struktur tanah di kawasan banjir.
Menyiram adalah mudah, tetapi menyumbang kepada perkembangan penyakit kulat.
Pengairan titisan bawah tanah menjimatkan air dan masa, tetapi ia memerlukan banyak perbelanjaan.

Untuk mencapai hasil yang terbaik dengan perbelanjaan usaha dan wang yang paling sedikit, biasanya terdapat beberapa cara penyiraman.

Penyiraman secara automatik taman

Sistem pengairan titisan

Otomasi, pada dasarnya, boleh diterima dengan semua kaedah di atas menyiram taman. Dengan tangan anda sendiri, anda juga boleh mengumpul litar elektronik yang diperlukan, walaupun pada masa ini ia tidak masuk akal. Kecuali, jika elektronik adalah hobi atau profesion anda. Intipati automasi terdiri daripada pemasangan sensor kelembapan tanah, yang memberi isyarat kepada alat elektronik khas untuk membuka atau menutup injap penutup pada air utama atau untuk menghidupkan dan mematikan pam.

Mengotomatikkan sistem pengairan untuk taman-taman kecil tidak menguntungkan. Mereka terlalu mahal. Dan tanpa kawalan visual pengisian alur-alur, sukar untuk dikendalikan. Automasi sistem pemercik rumah lebih mudah. Adalah penting untuk meletakkan kedudukan sensor yang betul. Tetapi penyiram bawah tanah lebih baik digunakan dalam mod automatik, atau sekurang-kurangnya memasang sensor kelembapan dengan petunjuk untuk mengetahui apabila kelembapan tanah di zon akar mencapai nilai yang dikehendaki. Kelembapan yang berlebihan lebih buruk daripada kekurangannya.

Related  Soalan musim panas: penanaman bunga ros dan penjagaan

Video: bagaimana untuk mengatur penyiraman secara automatik taman dengan tangan anda sendiri