tanahJaminan hasil panen tomat, kubis, lada dan terung yang baik dari kampung musim panas akan ditanam dengan betul. Oleh itu, pertama sekali anda perlu menjaga tanah di mana benih akan bercambah. Campuran tanah untuk benih mesti memenuhi ciri-ciri tertentu. Ia harus mempunyai keliangan yang baik, kelonggaran dan tidak terlalu berasid. Mencapai penunjuk sedemikian boleh disediakan bahawa tanah disiapkan dengan betul untuk benih.

Kami memilih komponen untuk tanah

Kesilapan tipikal untuk pemula ialah menyemai benih di tanah biasa, diambil dari kebun mereka. Oleh itu, ramai yang gagal menanam benih sayur di rumah dan memilih untuk membeli tanaman sedia untuk ditanam. Rahsia mendapatkan bibit yang baik adalah dengan betul menyediakan tanah untuk anak benih. Oleh itu, kami akan menyediakannya sendiri, terutamanya kerana tidak ada yang rumit dalam proses ini.

Tanah untuk benih tomato, lada, kubis, aubergine dan timun hendaklah terdiri daripada komponen berikut:

  1. Humus. Ia diperoleh daripada baja atau tumbuh-tumbuhan yang terlalu banyak, yang menjadikan tanah ini paling subur dan subur dari semua jenis tanah yang sedia ada.
  2. Gambut. Komponen penting bagi campuran tanah untuk anak benih. Ia menyediakan kelembapan yang diperlukan untuk tumbuhan. Ia juga membantu mewujudkan kelonggaran tanah yang baik.
  3. Serbuk penaik. Sebagai tambahan kepada keliangan gambut yang baik, tanah di bawah benih diperolehi selepas penambahan pasir sungai kasar. Ia adalah komponen yang mewujudkan keadaan terbaik untuk penanaman tanaman taman dalam benih. Pasir dan gambut sungai boleh menggantikan habuk papan, tetapi sebelum digunakan, mereka mesti dirawat dengan air mendidih.
  4. Tanah Daun. Ciri-ciri yang membezakan jenis ini tanah adalah kerapuhan yang tinggi, tetapi rendah kandungan nutrien tidak membenarkan untuk menggunakannya sebagai asas tanah-tanah untuk benih. Oleh itu, penggunaannya hanya mungkin selepas menggabungkan dengan jenis tanah yang lain. Tanah berdaap paling sering dikumpulkan di dalam tali pinggang hutan, di mana pokok daun tumbuh. Penanam tidak mencadangkan penggunaan tanah itu, diambil di bawah willow, oak atau chestnut sebagai menyediakan tanah untuk benih berkualiti dari ia tidak akan berfungsi kerana ia terlalu kaya dengan tannin.

Related  Bit tumbuh di negara ini di kawasan terbuka

Mencampur bahan

bumiMenyediakan tanah untuk benih tidak terlalu sukar proses, tetapi semua yang sama, dari penanam sayur memerlukan sedikit usaha dan masa lapang. Oleh itu, ramai yang memilih untuk tidak mengganggu dan membeli campuran tanah siap pakai. Walau bagaimanapun, tidak semua pengilang produk tersebut teliti, dan terdapat kemungkinan pembelian tanah gambut dengan persekitaran berasid. Sekalipun menambahnya baja mineral penanaman benih yang baik dan benih yang kuat tidak dapat diperolehi.

Atas sebab ini, tanah untuk benih tomat, kubis, lada dan terung disediakan oleh penghuni musim panas yang berpengalaman. Adalah lebih baik untuk menangani proses ini pada musim gugur, dan dengan musim bunga tanah tanah untuk benih akan diselesaikan dan duduk. Sekiranya anda membiarkannya di dalam simpanan di dalam tong, maka ia juga akan dibakar dengan teruk, yang hanya akan memberi faedah kepadanya.

Penyediaan tanah untuk anak benih bermula dengan proses pencampuran tanah. Untuk melakukan ini, menyebarkan polietilena di atas tanah dan tuangkan setiap komponen dalam perkadaran yang diperlukan.

Penanam sayur berpengalaman dinasihatkan untuk membuat komposisi tanah untuk benih untuk tanaman yang berbeza secara berasingan, kerana setiap sayuran mempunyai keperluan dan keinginan masing-masing.

Tanah untuk benih tomato, lada dan terung harus mempunyai komposisi berikut:

  • Tambah 1 bahagian gambut dan pasir sungai ke satu bahagian tanah sod. Komposisi terhasil bercampur dengan teliti, selepas itu ia telah disiram dengan larutan nutrien yang terdiri daripada 25-30 gram whith super fosfat, kalium sulfat dan 10 gram urea setiap 10 liter air.
  • Dalam perkadaran yang sama campuran tanah sod, gambut dan humus. Beberapa kotak perlawanan super fosfat dan 0.5 liter abu boleh ditambah kepada baldi campuran yang dihasilkan.

Related  Foto dan perihalan pelbagai arachi Kubanskaya Cometa

Untuk menyediakan tanah untuk kubis anak benih anda perlu:

  • Campurkan humus (kompos), daun daun dan pasir sungai 1: 2: 1. Dalam baldi tidak berlebihan campuran 1 cawan (200 gram) abu, kapur kaca 0.5 – bulu halus, satu kotak perlawanan kalium sulfat dan super fosfat 3 kotak perlawanan. Jika tidak ada kemungkinan untuk menggunakan baja mineral, maka mereka boleh diganti dengan abu dalam jumlah 3 gelas.

Tanah untuk benih timun, labu, tembikai, tembikai disediakan dalam komposisi berikut:

  • Satu baldi daun daun bercampur dengan jumlah humus yang sama. 1 gelas (200 g) abu, sehingga 10 g kalium sulfat, dan kira-kira 20 g super fosfat dituangkan ke dalam campuran yang dihasilkan. Segala-galanya bercampur-campur.

benihSaya ingin memberi amaran kepada penanam dari penggunaan berlebihan baja dalam penyediaan tanah untuk benih sayur-sayuran, jika digunakan oleh tanah utama itu sendiri berkhasiat. Ini adalah kerana pada peringkat awal percambahan benih, tumbuhan tidak memerlukan banyak unsur surih. Keperluan mereka timbul hanya apabila daun sebenar pertama muncul. Oleh itu, makanan tambahan biasanya dibuat melalui baja cecair beberapa minggu selepas kemunculan.

Pembasmian kuman tanah

Proses ini diperlukan untuk menghilangkan patogen dari tanah. Anda boleh mengurai campuran tanah untuk anak benih dalam pelbagai cara, salah satunya adalah kelembapannya. Tetapi, jika ini tidak mungkin, anda boleh menggunakan air dengan rawatan kuman atau rawatan wap.

  1. Kaedah satu. Campuran subur yang disiapkan dengan baik disiram dengan larutan kalium permanganat (3 g setiap 10 liter air), selepas rawatan tambahan dengan agen antikulat.
  2. Kaedah dua. Bumi untuk benih ditempatkan dalam beg tisu atau dalam bekas berlubang dan ditetapkan untuk dikukus selama 45 minit. Anda pastinya boleh membakar bumi di dalam ketuhar, tetapi bersama dengan mikrob patogen, nutrien yang diperlukan juga hilang.

Related  Kami berkenalan dengan jenis dan jenis blackberry dari foto dengan penerangan

Selepas menjalankan proses pembasmian kuman, bahan benih boleh diletakkan dalam campuran nutrien tanah. Tanah yang disediakan untuk anak benih oleh semua peraturan akan menjamin tuaian yang tinggi dan stabil di kampung musim panas anda. Mempunyai musim yang baik!

 Nasihat video untuk menyediakan tanah untuk benih