tangkai petuniaBunga-bunga besar dan terry hybrids, serta jenis petikias ampelik baru-baru ini menjadi semakin popular di kalangan penjual bunga. Malangnya, hampir tidak mungkin untuk mengumpul biji dari mereka, tetapi walaupun anda berjaya melakukan ini, tidak mungkin sesuatu yang layak akan tumbuh dari mereka. Sepenuhnya untuk mengekalkan warna dan sifat tanaman induk yang suka membolehkan reproduksi petunia dengan keratan.

Ketika datang ke peternias peternakan, banyak yang memilih untuk membeli tas benih dan menanam benih, bahkan tanpa menyadari bahwa ada cara yang lebih sederhana dan lebih murah untuk melakukan ini.

Kelebihan peternias peternakan oleh keratan:

  • Kemungkinan untuk menyimpan pelbagai yang anda suka;
  • Kos tunai minimum untuk pembelian benih dan benih;
  • Kesederhanaan kaedah yang jelas.

Dalam kes di mana beberapa tumbuhan dari spesies yang jarang ditanam dari biji, mereka boleh disebarkan oleh keratan.

Petunia, yang disebarkan oleh keratan, berkembang selama beberapa minggu lebih cepat daripada tumbuh dari biji, dan mempunyai sistem akar yang lebih baik.

Keratan musim panas

memotong keratanDalam keadaan cuaca kita, bunga dihiasi dengan petunia menggembirakan mata dengan mekar yang subur hingga beku. Walau bagaimanapun, di rumah, terima kasih kepada iklim hangat yang lembap, tumbuhan saka ini.

Dengan mewujudkan keadaan musim panas petunia di musim sejuk, anda boleh menyimpan bunga kegemaran anda. Hanya dengan kemunculan musim luruh, anda perlu memindahkannya dari tanah ke dalam periuk bunga dan membawanya ke dalam bilik. “Kilang lama” di dalam rumah adalah lebih baik untuk tidak membawa, lebih tepat untuk dipotong sebelum bulan Julai atau awal bulan Ogos.

Bagaimana untuk menyebarkan keratan petunia dengan betul?

Dengan potongan yang dipotong dari spesimen yang disukai, ia perlu memotong bunga dan daun rendah, menanamnya di dalam periuk bunga atau bekas lain dan meletakkannya di penumbra selama beberapa minggu. Batang mestilah kira-kira 8-10 cm panjang, dengan dua internodes.

Related  Bagaimana untuk menanam benih baik timun di rumah?

Sebelum menanam, hujungnya boleh sedikit “serbuk” dengan batang akar. Walaupun sesetengah penanam memegang pandangan bahawa penggunaannya tidak dianjurkan, dan bahkan boleh merosakkan tanaman.

Jenis penyebaran:

  • Daripada anak benih utama;
  • Dari kilang tahun lepas dengan katil bunga;
  • Memotong di dalam air.

Petunia sangat mudah untuk diambil akar, perkara utama adalah untuk mengekalkan tahap kelembapan yang mencukupi. Seperti kelebihannya, pereputan akan bermula, dan jika ada kekurangan, tumbuhan tidak akan tumbuh.

Keratan musim sejuk

petunia dalam pasuBilik sejuk yang sejuk dengan suhu kira-kira 16 darjah adalah tempat yang ideal untuk musim sejuk petunia. Semakin rendah suhu, cahaya yang kurang diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan. Penyiraman pada masa ini sepatutnya sederhana. Kira-kira dari bulan November adalah wajar untuk menyalakan lampu. Pada awal Januari, selepas menggunakan baja nitrogen, lampu latar perlu ditingkatkan hingga 16 jam sehari.

Apabila tumbuh-tumbuhan bertukar menjadi semak bertubuh penuh, dan cukup hijau akan muncul, anda boleh mula memotong. Kami menjalankannya dengan prinsip yang sama seperti pada musim panas. Di dalam tanah yang disediakan, kilang itu meletakkan satu pertiga daripada panjang keratan. Apabila dirawat dengan stimulator pertumbuhan, lekukan tidak melebihi 1.5 cm.

Dalam masa 2 minggu, kami menyimpan benih di bawah mini rumah hijau, yang boleh digunakan sebagai botol plastik kosong atau balang kaca. Setiap hari, saring itu harus berventilasi untuk mengelakkan berlakunya acuan. Tanah harus sentiasa lembab, oleh itu penyemprotan setiap hari dari senapan semburan juga disarankan.

Pengeluaran semula petunia oleh keratan dengan cara yang sama juga dibuat dari benih. Anak benih utama selepas memotong keratan akan lebih cepat belukar dan berkembang, jangan takut bahawa anda akan merosakkannya.

Masa dan syarat yang optimum untuk penyebaran

Keratan boleh secara teori dipancarkan oleh keratan sepanjang tahun. Prosiding dari fakta bahawa setelah memotong keratan sehingga berbunga, ia akan memakan waktu sekitar 2 bulan, didarabkan dengan cara ini pada bulan Maret, petunia, akan berkembang pada awal bulan Mei.

Related  Penanaman kentang dari benih – jaminan mendapatkan bahan penanaman berkualiti

Semakin besar kapasiti di mana anda menanam tumbuhan, semakin mewah semak belukar akan, dan dalam kes ampili petunia – lebih lama daripada cambuk. Bagaimanapun, jika perlu, untuk menanam sebilangan besar benih, paling kerap menggunakan cawan plastik, dipenuhi dengan tanah bunga sejagat. Di bahagian bawah kaca, buat lubang, dan letakkan saliran di bahagian bawah.

Semut belukar harus diberi makan secara berkala dengan baja yang kompleks. Apabila benih baru terbentuk, keratan dipotong lagi. Semasa perakaran, petunia tidak perlu diberi makan. Pada masa akan datang, anda boleh menggantikan baja organik dan mineral.

Untuk meningkatkan semangat, apabila daun 6-8 pertama muncul di kilang, secubit dibuat, yang diulangi setelah beberapa minggu.

Pengeluaran semula petunia dengan keratan di dalam air

pembiakan petunia dengan keratan di dalam airPemotongan dalam air biasa adalah satu lagi cara mudah pembiakan petunia. Dari semak ibu, tuai keratan apikal 10-12 cm panjang. Untuk mengelakkan mereka daripada merosakkan di dalam air, keluarkan daun yang lebih rendah, meninggalkan hanya 3-4 dari mereka. Harus diingat bahawa keratan yang lebih lama tetap tanpa media nutrien, kurang kemampuan mereka untuk akar, sehingga mereka perlu diturunkan ke dalam air secepat mungkin.

Ciri-ciri penghasilan semula petunia di dalam air:

  • Pilih hidangan opaque;
  • Sekiranya air telah menguap, jangan ubahnya, tambah sedikit;
  • Untuk mewujudkan kesan rumah hijau, anda boleh menampung tangki dengan hud telus;
  • Varieti Terry lebih baik di akar umbi.

Dalam masa seminggu, batang akan mengeluarkan akar dan ia boleh ditanam di dalam tanah.

Jika dari benih yang ditanam seringkali hanya separuh daripada spesimen yang muncul, maka dengan keratan, dengan beberapa pengecualian, hampir semuanya diterima. Menyediakan benih dengan penjagaan yang betul, dan pembiakan petunia semestinya akan berjaya.

Related  Kami memupuk jenis tomato masin di kampung

Pengeluaran semula petunias oleh keratan – video