RoseKadang-kadang pengembang bunga yang berpengalaman tidak dapat mengatakan mengapa mawar itu tidak berbunga. Mengetahui peraturan asas untuk menjaga bunga yang indah akan membolehkan anda menikmati keindahan warna dan aroma yang lazat.

Semasa terlibat dalam penanaman mawar, seseorang mesti bersedia untuk fakta bahawa cadangan teori dari pakar dan situasi sebenar dalam praktik boleh mempunyai beberapa ketidakkonsistenan di antara mereka sendiri. Oleh itu, bahkan para pengedar bunga yang berpengalaman sangat sukar untuk menentukan mengapa bunga mawar tidak berkembang. Sebab ketiadaan tunas pada semak boleh menjadi kelembapan udara yang tidak mencukupi, kekotoran di dalam tanah, komposisi air setempat, dan pengetahuan yang tidak mencukupi untuk asas untuk menjaga bunga yang indah ini. Mari kita analisis kelemahan utama penanam bunga.

Rose tidak berbunga: belukar liar

Pucuk liarDalam majoriti kes, bunga ros rosak di kawasan kami adalah vaksin, tidak berakar akar. Oleh itu, adalah mungkin untuk tidak melihat kemunculan tumbuhan liar dari batang pokok semak di mana tumbuhan kebudayaan dicantumkan. Pucuk liar seperti itu melemahkan semak belukar, dan ia secara beransur-ansur kehilangan sifat varietasnya. Untuk mengelakkan ini berlaku, adalah perlu untuk mengeluarkan pukulan berbahaya ini pada waktu yang baik, yang terletak di bahagian paling bawah. Ia mudah dikenali dengan daun yang sangat kecil dan sejumlah besar duri. Sebaik sahaja anda melihat cambuk sedemikian, merobek tanah dan berani memotongnya di bahagian paling bawah.

Kualiti tanah

Selalunya bunga tidak berbunga kerana struktur tanah yang tidak betul atau rawatan yang tidak wajar. Untuk mengelakkan ini berlaku, jangan letaknya di tanah berat padat. Untuk mendapatkan komposisi yang lebih ringan di bawah belukar, anda boleh menambah pasir dan perlahan-lahan melonggarkan kedalaman 5-7cm.

Permohonan baja

Sebab mengapa tidak ada bunga mawar di tapak, mungkin terdapat kekurangan atau kelebihan baja yang diperkenalkan ke dalam tanah. Tanda utama persenyawaan nitrogen yang berlebihan adalah pertumbuhan aktif dedaunan subur tanpa pembentukan tunas. Betulkan keadaan ini dengan menggunakan baja fosforus-potassium atau abu.

Dalam menu bunga ros mesti termasuk pemakanan kepekatan yang lemah dari penyerapan baja organik atau mineral baja. Campuran nutrien diperkenalkan secara bergantian, seli mereka setiap dua minggu.

bajaSemasa kemunculan tunas pada semak sebagai pencuci mulut, anda boleh memohon penyerapan abu kayu (untuk 1 liter 1 sudu teh abu), yang akan menyediakan tumbuhan dengan kalium.

Pemangkasan belukar mawar

Tujuan pemangkasan belukar adalah peremajaannya, yang membolehkan untuk menambah banyak pembungaan. Acara ini diadakan setiap musim bunga, sekali gus menjimatkan tumbuhan dari tunas yang lemah, sakit dan tidak produktif, dan selebihnya menerima impuls untuk pembangunan selanjutnya.

Pertama sekali, apabila pemangkasan, semua cawangan yang lemah dan berpenyakit yang rosak oleh fros dan penyakit dikeluarkan. Seterusnya, potong pucuk yang diarahkan ke semak belukar.

Ini akan memastikan penyambungan pedalaman mawar dan melegakan pengumpulan kemungkinan perosak dan penyakit kulat.

Selanjutnya, semua pucuk tidak produktif dikeluarkan, yang cawangan lebih tua daripada 3 tahun. Mereka mudah dikenal pasti oleh batang yang kuat dan warna gelap. Ia adalah pada cawangan-cawangan sedemikian yang dalam kebanyakan kes tunas tidak muncul, kerana kapal mereka telah kehilangan keanjalan dan benar-benar tersumbat dengan garam. Pucuk baki dipendekkan mengikut pelbagai mawar. Pemangkasan boleh dilakukan sehingga 3-4 buah ginjal (pendek), 5-7 buah ginjal (sederhana) dan sehingga 8 buah ginjal (lemah).

Memudaratkan semak belukar

tempat perlindungan untuk musim sejukJuga, bunga ros tidak berbunga akibat musim sejuk yang tidak betul. Untuk mengelakkan pembekuan dan pendedahan kepada kelembapan sebelum bermulanya cuaca sejuk, semak mawar mesti digigit oleh gambut yang telah reput, ditutup dengan bahan pelindung atau daun yang jatuh. Juga, tukang kebun yang berpengalaman membuat keranjang khas dari polistirena yang diperluas dan menutupnya dengan tanaman.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab di atas, apabila memilih pelbagai, perhatikan ciri-cirinya. Memandangkan sebab mengapa bunga ros tidak berbunga, mungkin tidak ada korespondensi antara syarat-syarat tapak anda untuk pembangunan penuhnya.

Video: pucuk buta mawar