pemeriksaan pokok pada musim bungaTaman buah-buahan memerlukan penjagaan sepanjang musim, dan lebih baik jika pencegahan, daripada rawatan penyakit dan pemusnahan perosak. Terutamanya mengganggu tukang kebun pir dan penyakit epal. Musim panas 6 hektar adalah tempat pembiakan untuk banyak penyakit. Ia adalah perlu untuk mengikat daun ke pokok-pokok jiran, dalam seminggu semua berkebun membincangkan serangan. Hanya perjuangan umum terhadap penyakit dan perosak akan menyelamatkan penuaian jus yang manis, berpanjangan, pir.

Masalah yang timbul dalam penanaman pear

Apa penyakit yang sedang menunggu untuk taman pear dan cara memerangi mereka:

  • bencana cuaca yang melemahkan pokok itu;
  • penyakit kulat mahkota dan janin;
  • penyakit bakteria dan kulat batang dan sistem akar;
  • penyakit virus;
  • perosak serangga.

Jarang, apabila penyakit ke pir datang sendirian. Pada pokok yang lemah, tulah jatuh di kompleks. Langkah agroteknik untuk menjaga kebun boleh menghapuskan banyak sebab yang menyebabkan penyakit.

Kenapa anda perlu menuai tumbuhan kekal pada musim gugur dan musim bunga? Untuk musim sejuk di daun penyakit dan perosak telah musnah. Mengapa mereka memecahkan batang pokok? Untuk melindungi kulit dari bawah sinar matahari. Retak dibersihkan dan dilapisi dengan taman agar tidak ada spora kulat menembus kayu, serangga tidak berlipat ganda di sana. Berpakaian tepat pada masanya, menyembur dengan racun kulat – dan penyakit pir tidak mengancam. Taman itu akan mekar dengan bunga, dedaunan yang indah, berbakat dengan buah madu.

Tanda dan rawatan penyakit pir yang paling biasa

Tusukan pada daun dan buah pirSatu kejutan yang tidak menyenangkan adalah penampilan kurus di taman. Ia memberi kesan kepada banyak pokok buah, tetapi setiap tumbuhan mempunyai kulat sendiri – Fusicladium pirinum berkembang pada pir, memukul pertumbuhan hijau keseluruhannya. Sekiranya pada pir itu penyakit daun kelihatan, seperti dalam foto, rawatan itu dimulakan dengan serta-merta. Selepas daun, skab yang tidak menyenangkan akan menutupi buah, retak dan reput.

Rawatan terdiri daripada penyingkiran segera pucuk yang terjejas. Keseluruhan pokok itu dirawat tiga kali dengan larutan 1% tembaga fungisida. Semasa tunas, selepas berbunga, dan sekali lagi selepas 2 minggu. Sekiranya kebunnya terinfeksi dengan lobak parut, langkah-langkah kawalan termasuk memproses bulatan buluh. Pada musim gugur, selepas penuaian, dan penuaian sisa tumbuhan, bumi di sekeliling pohon buah harus dibasahkan dengan kekuatan 10% ammonium nitrat. Jangan sembur pada laras!

Related  Begonia Rex – hiasan untuk rumah

pembakaran bakteriaSatu lagi penyakit taman yang dahsyat dibawa dari pokok-pokok yang dijangkiti oleh serangga, angin. Kulat Erwinia amylovora hanya menunggu spora jatuh pada kaki serangga. Petunjuk adalah rupa daun hitam atau coklat di mahkota. Ini adalah pembakaran bakteria pir, rawatan yang harus dimulakan dengan serta-merta. Kulat menembusi kawasan pedalaman, melepasi cambium dan boleh memusnahkan pokok itu. Oleh itu, pertama anda perlu memotong semua lesi ke tisu yang sihat. Dengan berbuat demikian, jangan lupa untuk membasmi pisau selepas setiap potong. Jika sebahagian besar cawangan terkena, pokok itu lebih baik untuk mencabut untuk menjimatkan daripada jangkitan jiran.

Penyemprotan dilakukan dengan fungisida dalam kepekatan 1% tembaga, 0.7% besi sulfat atau antibiotik rifampicin, gentamicin dan sejenisnya.

bulu hitam pada pirApa yang perlu saya lakukan jika daun pir menjadi hitam di bawah sentuhan cendawan hitam? Pada mulanya, jamur menetap di lembaran yang dipengaruhi oleh aphids, pada rembesan manisnya. Tetapi pir itu sendiri menarik kepada cendawan. Ia tidak dilaksanakan hanya di Katedral gred. Tidak lama lagi kawasan kekalahan menangkap seluruh mahkota, menghalang pokok fotosintesis. Ia perlu mencairkan penyelesaian sabun sebanyak 0.5% sulfat tembaga atau chloroxys. Pada baldi larutan, anda perlu menyesuaikan dan membawa ke keadaan homogen 150 g sabun.

Setiap kali, kerana penyakit pir, daun dan buahnya menjadi hitam, anda perlu mencari punca penyakit dan melawannya.

karat pada daun pirKarat tidak kurang merosakkan taman, yang tidak dapat dikelirukan dengan lesi lain. Tempat jeruk tidak hanya dipengaruhi oleh daun, tetapi juga oleh buah-buahan. Kulat menjangkiti tumbuhan pada permulaan musim panas, dan pada musim gugur di bahagian belakang daun memerah spora di papillae. Pokok ini kehilangan daya hidup. Melawan bencana adalah menghilangkan bahagian-bahagian yang terjejas, rawatan dengan racun kulat, infus abu, urea. Cendawan tumbuh di pokok-pokok konifer, dan kemudian pergi ke kebun.

Related  Cara-cara popular penyimpanan kubis jangka panjang

Tiada mudarat yang boleh menyebabkan penyakit pokok cytospores pears. Cytosporosis adalah disebabkan oleh agen penyebab penyakit Cytospora leucostoma, penyakit kulat. Tetapi patogen itu dimasukkan ke dalam kulit kayu yang rosak. Sebab utama mungkin terbakar matahari atau radang dingin. Pada masa yang sama, kulit kayu itu kering, mengelupas, berwarna merah-coklat.

cendawan serbuk pada pearCendawan bubuk pertama membentuk salutan, daun seolah-olah ditaburi dengan tepung. Kemudian daunnya kemerah-merahan, lipat sepanjang jalur tengah dan layu. Ikuti keperluan untuk tumbuhan muda, sementara mereka mempunyai bilah daun halus. Membasmi kulat dengan rawatan dengan antibiotik penisilin dan tetracycline. Baik membantu menyembur segar, “dari bawah ekor” mullein, dan larutan soda abu dengan sabun cecair.

Penyakit pear dijelaskan dengan gambar, dan rawatan mereka adalah pelbagai, tetapi mereka semua membawa kepada kematian atau pengurangan ketara hasil, kepada buah-buahan yang tidak baik.

Terdapat corak tertentu untuk kemunculan penyakit kulat. Mereka diperkenalkan ke dalam cuaca panas lembap, atau pada masa-masa perubahan suhu tiba-tiba.

Penampilan embun yang banyak adalah masa ketika seseorang itu harus waspada. Di mahkota pokok yang tebal, di mana kelembapan disimpan untuk masa yang lama, miselium kulat berasa selesa. Agar tidak memahami mengapa daun hitam di pir, bagaimana untuk menyembuhkan, apa yang harus dirawat, adalah perlu untuk memimpin taman dengan betul.

Tetapi kayu pir, kulitnya, akar adalah tempat penyakit penyakit kumpulan lain.

kanser akar pirKanker akar, penyakit bakteria yang tersebar oleh bakteria Agrobacterium tumefaciens. Di laman web ini terdapat bahan penanaman yang dijangkiti. Di bumi terdapat beberapa tahun. Mengesan asas penyakit boleh dilakukan dengan pemeriksaan yang teliti terhadap sistem akar bahan penanaman. Ia adalah perlu untuk membuang tempat yang dipersoalkan sebelum menanam, membasmi akar dalam tembaga sulfat.

Pear boleh dijangkiti dengan kanser hitam apabila batangnya mula menghancurkan dan mengeluarkan pelepasan cerah. Sebab-sebab keretakan kulit adalah banyak, malah pendaratan yang mendalam. Tetapi setiap retak adalah pintu untuk penyakit berjangkit dan berjangkit. Dan perjuangan untuk kehidupan pokok itu tidak tahu rehat.

Related  Penanaman chowberry buah beri

 Perosak pir

pincersRamai pemburu memakan daun dan buah pir dalam dunia serangga dan arthropod. Kebun itu diwajibkan untuk menjalankan rawatan pencegahan pir semasa serangan besar-besaran terhadap perosak. Tetapi secara senyap-senyap, secara beransur-ansur, tidak kelihatan ke dalam penutup hijau diperkenalkan arthropods – tungau. Bagi pir, perosak yang paling dahsyat adalah pir atau hemisfera.

Makhluk kecil sehingga 1 mm, mempunyai 4 kaki, jatuh ke taman dengan angin, atau pada pakaian dan kasut, membuat koloni. Ahli hortikultur boleh menduduki perosak itu, membuat penanaman dengan tumbuhan yang dihuni oleh tungau.

hama pirSekiranya terdapat pembengkakan pada lembaran, maka koloni hama ini mula melipatgandakan. Vesikel dipanggil galls, ia diperoleh dengan mengubah sel-sel daun di bawah tindakan racun. Perosak menghisap jus dari sel-sel daun, tisu mati, daun menjadi hitam dan dibuang.

Langkah-langkah untuk mengawal selaput lebah pada pir terdiri daripada:

  • dalam penuaian daun sistematik yang bersistematik dengan jajahan serangga araknid;
  • menanam varieti yang tahan terhadap serangan hama;
  • menggali di batang jatuh pada musim gugur.

Rawatan kimia terhadap hama hempedu adalah penggunaan sediaan sulfur dan fosfat. Daripada racun serangga yang siap pakai, Vertimek sesuai. Semua ubat ini berbahaya kepada kesihatan, dan mereka perlu digunakan dalam peralatan perlindungan.

Anda tidak boleh meninggalkan daun mumi di pokok-pokok di musim sejuk – ia hibernates keturunan hawthorn. Rama-rama, menyerupai kubis, dengan daun musim sejuk yang menggembirakan bukan hanya pokok pir, tetapi juga hawthorn, ceri burung, pokok epal.

larva sawmill pirKayu sawit pir, serangga sehingga saiz 6 mm, sedang menunggu pembukaan tunas bunga, untuk meletakkan satu telur dalam setiap bunga. Kerosakan ulat menghasilkan 4 fetus semasa pembangunan. Langkah-langkah kawalan – penggalian, pemusnahan kepompong labah-labah, yang menempatkan anak-anak masa depan.

Tidak mustahil untuk menyenaraikan semua pir piram dalam satu artikel. Tetapi pelaksanaan langkah pencegahan akan membantu menyingkirkan banyak masalah.

Melawan penyakit pir – video