Ragaman dombaSebagai haiwan ladang domestik, domba telah ditanam selama ribuan tahun. Dalam kes ini, bergantung pada baka, domba dibiakkan untuk tujuan mendapatkan daging, susu, kulit domba dan wol berkualiti.

Dalam keadaan farmstead peribadi, penyelenggaraan domba tidak akan sukar. Hardy, haiwan yang tidak bersahaja jarang sakit, mereka cukup produktif dan sangat awal berbanding dengan lembu. Pada masa yang sama, untuk kambing biri-biri, tidak ada keperluan untuk premis yang benar-benar dibina:

  1. Pada musim panas, mereka berpuas hati dengan pena dan tanah rumput.
  2. Musim sejuk terkandung dalam kambing biri-biri, di mana suhu adalah sedikit di atas sifar.

Haiwan tumbuh dengan baik dalam makanan, yang spesies lain jelas tidak cukup untuk memenuhi keperluan fisiologi. Domba juga mempunyai tumbuh-tumbuhan kecil yang cukup untuk tumbuh, memberi bulu dan menambah berat badan.Domba di ladang ladang di musim sejuk

Dengan perhatian terhadap haiwan, pembiakan kambing domba di rumah dan peternak domba mula-mula tidak akan kelihatan sebagai pekerjaan yang membebankan. Penjagaan yang baik, mematuhi peraturan menjaga dan memberi makan pasti menghasilkan produktiviti daging yang tinggi pada tahun pertama, mendapatkan susu lemak yang lazat dan bulu rumah.

Ciri-ciri biologi domba

Domba dibiakkan untuk daging, bulu, susuKambing biri moden untuk berkembang di rumah dapat menunjukkan produktiviti yang tinggi dalam daging, susu dan bulu. Selalunya, perhatian peternak domba tertarik kepada jenis yang mempunyai kesuburan tinggi, berat badan yang cepat, tidak menonjol dan bersahaja. Tetapi agar haiwan menunjukkan hasil yang dijangkakan, keperluan mereka dan ciri biologi domba mesti diambil kira.

Di antara binatang-binatang di halaman ternakan, domba terkenal dengan kekejian dan kelaliman mereka. Selalunya, peternak domba menghadapi hakikat bahawa padang rumput untuk ternakan ragut tidak dapat mencari rumah mereka. Oleh itu, kawasan berjalan kaki domba dan domba dipakai dengan kambing atau sapi pandai. Dalam kes ini, satu domba akan pergi untuk “pemimpin”, dan selepas itu semua kawanan akan ditarik.

Domba dengan anak dombaTempoh purata domba adalah 20 tahun. Walau bagaimanapun, apabila menjaga kambing biri-biri di ladang ladang swasta, hanya pengeluar dan rahim pedigreed boleh hidup sehingga 8 tahun. Haiwan muda, yang ditanam untuk daging, disembelih hingga umur satu tahun, dan individu yang berorientasi kasar disimpan di ladang sedikit lebih lama.

Salah satu indikator untuk menilai kebaikan baka atau individu ialah jumlah anak domba setahun dan bilangan anak domba yang dibawa.

Selalunya, kambing biri-biri yang membiak hanya membiak setahun sekali pada akhir musim sejuk atau pada awal musim bunga. Kehamilan berlangsung kira-kira lima bulan, dalam kebanyakan baka penampilan satu kambing adalah norma. Tetapi ada pengecualian.

Related  Adakah mungkin untuk memberi makan arnab tanpa arnab?

Sebagai contoh, kambing biri-biri Romanov, yang popular di kalangan peternak kambing Rusia disebabkan oleh kelahiran beberapa kambing yang kerap serta-merta dan kemungkinan membunuh dua kali setahun. Ciri-ciri baka ini dan kematangan awal spesies secara keseluruhannya memungkinkan untuk membangunkan pelan perniagaan yang agak berjaya, cepat dibayar balik untuk kambing biri-biri pembiakan.

Apakah syarat penyelenggaraan yang diperlukan untuk haiwan? Bagaimana untuk menyusun makanan mereka? Bagaimana untuk memulakan pembiakan biri-biri di rumah untuk pemula?

Domba berkembang di rumah pada musim panas

Domba mudaKandungan rumput domba – asas produktiviti tinggi mereka. Setelah kehilangan haiwan peluang untuk keluar berjalan kaki, peternak domba dapat mengurangkan keuntungan mereka dengan serius. Dalam kes ini, kos meningkat:

  • mencari makanan, pengumpulan dan penyediaan yang seterusnya – kebimbangan manusia;
  • untuk peralatan premis dan pen untuk domba.

Sekiranya tidak terdapat padang rumput yang sesuai di sekitar ladang ladang, domba-dusun disusun dengan berjalan kaki, melengkapkan plot dengan perisai. Selepas penipisan tutup rumput, kawanan itu dipindahkan ke wilayah jiran. Memandangkan biri-biri boleh menggigit rumput lebih rendah daripada kambing atau lembu, bahkan di tempat yang paling kurang, mereka mendapati makanan kegemaran untuk diri mereka sendiri. Di samping itu, pemindahan ragut ke bahagian lain padang rumput membantu mencegah jangkitan haiwan dengan helminths.

Di rumah, apabila mengangkat biri-biri tanpa berjalan kaki, haiwan itu diberi rumput padang rumput yang lembap.

Ia juga dinasihatkan untuk menganjurkan satu kumpulan kecil berjoging, memaksa mereka keluar dari ruang terhad untuk berjalan-jalan. Adalah mungkin untuk menahan biri-biri di tali dengan pemindahan biasa ke tapak baru.

Domba menghisap susuPada biri-biri padang rumput dibebaskan dengan ketibaan musim bunga dan rupa tumbuhan pertama kira-kira 8 cm tinggi. Jika halaman itu sejuk, haiwan harus dilindungi dari kelembapan berlebihan, sama ada hujan atau embun. Rambut basah tidak kering dan menyebabkan pelbagai penyakit haiwan. Peraturan ini diikuti dengan permulaan kesejukan musim luruh. Pada masa musim panas, sebaliknya, akses awal ke padang rumput akan membantu domba mencari tumbuh-tumbuhan yang paling lezat.

Walaupun penyelenggaraan pastoral, domba semestinya menawarkan air. Minum diperbuat setiap hari dua kali, dan pada musim yang sangat panas – tiga kali sehari.

Langkah ini akan membantu melindungi daripada dehidrasi dan kelemahan haiwan. Dalam tujuan yang sama mereka melengkapkan awning, di mana kawanan boleh menunggu jam yang panas. Di sini untuk domba itu diletakkan bukan sahaja peminum dan pengumpan, tetapi juga kepingan garam.

Related  Cara yang berkesan untuk melawan semut di apiari

Domba dalam pen mudah alihRumput padang rumput adalah yang paling dikehendaki dan berguna untuk makanan domba. Walau bagaimanapun, pembiakan biri-biri menyediakan penyelenggaraan dan musim sejuk. Oleh itu, peternak domba perlu menyediakan hay pada waktu, dan pada masa musim gugur, daun yang jatuh akan menjadi pertolongan yang baik jika terjadi defisit rumput.

Pada musim panas, domba boleh mengalami serangga darah yang tidak hanya menggunakan kambing sebagai sumber pemakanan, tetapi juga bertelur di kawasan kulit yang rosak. Untuk mengelakkan penyakit yang berkaitan dan untuk memudahkan kewujudan wad, haiwan memeriksa, membersihkan dan membasmi luka, kerana domba lemah mereka mengawasi pengawasan khusus.

Domba dalam musim sejuk

Pada musim sejuk, biri-biri disimpan di dalam rumahKetibaan musim luruh untuk kambing biri-biri bermakna bahawa kawanan itu akan segera dipindahkan ke kambing biri-biri musim sejuk dan paddocks untuk domba. Sangat penting untuk melindungi wad dari draf, kelembapan yang berlebihan dan kandungan yang sesak. Oleh itu:

  1. Bilik-bilik dilengkapi dengan pengudaraan.
  2. Susun haiwan dengan sampah yang kering.
  3. Satu individu diambil dari kawasan 2.5 hingga 3 meter.
  4. Di dalam domba, sepanjang tempoh yang stabil, suhu 6-8 ° C dikekalkan. Ini cukup untuk menjadikan haiwan yang kuat sihat berasa baik, dan dengan diet yang dipilih dengan baik dan berkembang.
  5. Semasa tempoh yang paling kritikal dalam pembiakan domba – semasa lambing, udara dalam domba harus dipanaskan hingga 15 ° C.

Pada musim sejuk, kambing biri-biri terdiri daripada sisa rumput kering yang dituai pada musim panas, tanaman akar cincang dan jumlah kecil makanan pekat. Untuk 500 kg rumput kering dan jumlah tanaman akar yang sama mestilah hanya 100 kg makanan campuran. Kadar sedemikian mencukupi untuk memberi makan seorang dewasa dalam tempoh gerai.

Related  Bila dan mengapa untuk menyuntik arnab?

Makan domba di luarPada musim sejuk, ternakan ternakan terbaik di udara terbuka dalam pena terbuka untuk domba. Dalam cuaca buruk, makanan diberikan di bawah kanopi. Lakukan ini 3-4 kali sehari. Biri pertama mendapatkan jerami. Untuk penambahan berat badan dan pertumbuhan, ia berguna untuk memberikan jerami dari tanaman bijirin dan kekacang makanan.

Kemudian domba-domba itu ditawarkan makanan ternakan yang berair. Ia boleh menjadi campuran tanaman akar cincang, contohnya, bit, lobak, lobak, kentang dengan bran. Pilihan lain adalah silase. Selepas hidangan itu, kawanan diberi minuman, dan kemudian datang makanan pekat dan kasar. Kambing biri-biri ketika ditanam di rumah cepat terbiasa dengan satu jadual pengedaran makanan. Pada petang, penyapu jerami dan musim panas diletakkan di palung makan.

Pembiakan kambing – video