Beberapa tahun lalu, mereka meletakkan joshtu di dacha. Anak pokok itu dibeli di tapak semaian, di mana kita dijanjikan tuaian dalam setahun, tetapi kita tidak pernah melihat buahnya. Beritahu saya, apa sebabnya? Kenapa tidak joshta berbuah?

yoshta tidak berbuah

Di kalangan tukang kebun, tanaman hibrid selektif semakin popular, yang dicirikan oleh peningkatan kualiti positif tumbuhan ibu bapa. Salah satu hibrida buah dan buah yang paling terkenal adalah yoshta dengan daun, seperti gooseberry, dan dengan buah-buahan seperti currants. Perdu yang berketul dengan ketinggian purata kira-kira 2 m sama sekali tidak mempunyai duri, mereka memberikan sedikit pertumbuhan akar dan mempunyai pucuk yang lebih kuat, selain mereka akan gembira dengan buah hitam besar rasa manis dan masam. Rintangan kepada kebanyakan penyakit ibu bapa dan frosts adalah satu lagi kelebihan semak belukar. Walau bagaimanapun, kadang-kadang yoshta membawa tukang kebun ke kebingungan: selepas menanam pas tahun, yang kedua, dan buah tidak pernah dilihat. Dengan apa yang boleh disambungkan?

Sebab-sebab mengapa joshta tidak berbuah mungkin melanggar peraturan untuk berkembang, iaitu:

  • ketiadaan pendebunga;
  • kekurangan kelembapan;
  • kekurangan makanan.

Bagaimana untuk menambah buah?joshta blooms

Secara umumnya, joshta – tumbuhan itu sebahagiannya disenyawakan sendiri. Buah-buahan yang berwarna kuning dengan sedikit bau manis menarik serangga, tetapi kadangkala ia tidak mencukupi. Jika bunga belukar, tetapi ovari tidak atau sedikit, tukang kebun yang berpengalaman dinasihatkan untuk menanam jiran-jiran kebudayaan ibu bapa mereka – currants dan gooseberries. Ini akan meningkatkan kualiti pendebungaan dan, akibatnya, hasilnya.

Kekurangan kelembapanpengairan

Salah satu syarat untuk perkembangan yang baik dari semak dan berbuah adalah tahap kelembapan yang mencukupi di dalam tanah. Ia amat penting untuk sentiasa minum joshtu pada musim panas, apabila ada suhu udara yang tinggi dan jarang sekali hujan. Di bawah tumbuhan dewasa, anda perlu mencurahkan sekurang-kurangnya tiga baldi air dan pastikan bumi di bawah belukar tidak kering. Jika ini berlaku, yoshta bukan sahaja akan tumbuh dengan buruk, tetapi juga berbuah.

Untuk mengelakkan penyejatan air yang cepat, bar menetas perlu dimeteraikan dengan humus, di samping itu, mulsa tidak akan memberi peluang kepada rumpai dan menyediakan semak dengan nutrien.

Masalah dengan makan yoshtykompos

Hibrid ini bersifat kuat dan mampu bertahan hampir di mana-mana. Tetapi jika matlamat penanaman bukan sahaja untuk menerima lindung nilai hiasan, tetapi juga beri berguna, yoshtu harus diberi makan secara berkala.

Perhatian khusus harus dibayar kepada pemilik laman web dengan tanah miskin – di sana akan sangat sukar untuk mencapai berbuah yang baik tanpa kekurangan makanan.

Untuk membuat baja di bawah semak adalah perlu semasa semua tempoh vegetatif, iaitu:

  • musim semi – humus, kompos;
  • pada musim panas – persiapan fosfat;
  • untuk musim sejuk – baja potash.

Related  The geese pinch each other: why and what to do?

Mematuhi asas-asas penjagaan yang betul untuk yoshty, selama 20 tahun akan datang anda boleh makan beri besar dan lazat.

Petua video untuk yoshty yang semakin meningkat