Tahun kedua saya telah terlibat dalam broiler yang sedang berkembang. Saya memberi mereka makan dengan makanan khas yang ditambah dengan kompleks vitamin yang diperlukan. Saya ingin tahu cara memberi minyak ikan kepada ayam broiler dengan betul.

Minyak ikan adalah tambahan mandatori, yang sepatutnya dalam pemakanan broiler yang semakin meningkat. Penggunaannya tidak hanya meningkatkan imuniti ayam kepada pelbagai penyakit, termasuk penyakit usus, tetapi juga mempercepatkan perkembangan dan pertumbuhan mereka, yang penting dalam penanaman baka ayam ini. Di samping itu, minyak ikan digunakan untuk mencegah dan merawat penyakit unggas seperti riket dan osteomalacia yang biasa. Ini membolehkan anda mengurangkan kerugian secara ketara.

Lemak adalah alternatif yang baik untuk persiapan vitamin, ia membolehkan anda mengimbangi nisbah lemak dan vitamin (khususnya – vitamin A dan D) dalam diet burung harian. Ia amat berguna untuk menambah minyak ikan dalam musim apabila vitamin semulajadi tidak boleh diakses (pada musim sejuk dan musim bunga), dan untuk induk yang ditanam di ruang tertutup, ia boleh secara berkala diberikan sepanjang tahun. Ia membantu untuk mengasimilkan kalsium dan membentuk jisim tulang yang kuat, supaya burung dapat bertahan dengan berat badannya yang besar.

ayam

Sebelum anda memasukkan vitamin ini ke menu harian burung, anda harus tahu cara memberi minyak ikan kepada ayam broiler dengan betul, iaitu:

  • dari umur berapa dikenakan;
  • berapa banyak yang hendak ditambah;
  • cara mencampurkan.

Bilakah saya boleh mula memberi lemak kepada ayam?

Minyak ikan boleh ditambah kepada makanan, bermula dari hari kelima kehidupan ayam. Pertama, ia mesti diberikan sekali sehari dalam kuantiti yang kecil. Apabila ayam membesar, dos perlu ditingkatkan.

Petani unggas yang berpengalaman yang membiak ayam digalakkan memberi kursus lemak, contohnya 7 hari untuk memberi makan dengan penambahan dadah, dan 7 hari – untuk membersihkan makanan. Penggunaan harian minyak ikan oleh seekor burung boleh mencetuskan cirit-birit di dalamnya.

Simpan ubat di tempat yang dilindungi dari cahaya, kerana vitamin A yang terdapat di dalamnya di bawah pengaruh cahaya matahari terurai, dan vitamin D diangkut ke toxifier toksik.

Dos

minyak cod-hati

Penambahan pertama tidak lebih daripada 0.2 ml penyediaan untuk satu ayam (sehari). Ayam mengamalkan jumlah minyak ikan boleh dibawa kepada 0.5 ml setiap kepala. Ayam masak boleh dicampur dalam diet lemak pada kadar 2 hingga 5 ml setiap burung.

Seminggu sebelum penyembelihan broiler, perlu dikeluarkan minyak ikan dari diet burung, kerana ia dapat memberikan daging bau ikan.

Kaedah penambahan

mesh

Minyak ikan disyorkan untuk ditambah ke dalam kantung. Untuk memastikan ia sama rata, segera sebelum mencampurkan, lemak harus dicairkan dengan air suam dalam nisbah 1: 2. Kemudian air ini telah ditambahkan ke dalam suapan dan dicampur dengan teliti. Banyak petani unggas untuk kemudahan pengiraan ditambah kepada 0,5 tsp. untuk setiap kilogram mesocarp.

Menambahkan minyak ikan ke cendawan untuk ayam – video