Beritahu saya, bagaimana baja menggunakan ammonium nitrate di taman sayuran? Apakah kadar penggunaan dadah dan boleh digunakan untuk tumbuh timun?

Ammonium nitrat adalah baja mineral yang banyak digunakan dalam menanam tanaman tanaman yang pelbagai. Ia dihasilkan dalam bentuk butiran kecil dalam bentuk warna, warna putih atau merah jambu.

Ciri-ciri penyediaan

ammonium nitrat

Baja mengandungi sehingga 34% nitrogen. Untuk menjadikannya lebih baik diasimilasikan oleh tumbuhan, penyediaan juga mengandungi sedikit sulfur (sehingga 14%). Penggunaan ammonium nitrat adalah terhad hanya dengan pembungkusan atas akar, aplikasi langsung kepada budaya dalam bentuk penyelesaian dapat mencetuskan pembakaran daun, yang akan mengakibatkan kematian tumbuhan.

Oleh kerana nitrogen dalam formulasi mempunyai sifat menguap, selepas membuka bungkusan dengan baja ia mesti digunakan pada bulan depan. Garpu yang dimeteraikan boleh disimpan tidak lebih daripada setengah tahun di dalam bilik sejuk, dilindungi dari cahaya matahari.

Apabila baja dipanaskan hingga 33 darjah, ia boleh meletup.

Tindakan ammonium nitrat

butiran

Tugas utama baja adalah untuk menyediakan tanaman yang tumbuh dengan nitrogen. Walau bagaimanapun, baja juga berfungsi sebagai perlindungan yang baik untuk tumbuhan dari pelbagai bakteria dan kulat yang terkumpul di dalam tanah. Ini amat penting dalam kes-kes di mana tidak ada kemungkinan untuk mengamati putaran tanaman. Ciri ciri ammonium nitrat adalah kesannya pada suhu rendah.

Ia tidak dibenarkan pengenalan ammonium nitrat serentak dengan serbuk gergaji, jerami atau bahan “mudah terbakar” yang lain. Dalam proses interaksi, mereka dapat menangkap api.

Ciri aplikasi

penambahan garpu

Seperti semua baja nitrogen, ammonium nitrat digunakan pada musim bunga dan musim panas, apabila tanaman tanaman secara aktif berkembang dan memerlukan nitrogen. Permohonan pertama ke taman boleh dilakukan sebelum penanaman, menyebarkan butiran di sekitar tapak dan menutupnya dengan rumput di dalam tanah. Pada 1 persegi. m tanah memerlukan 20 hingga 50 g dadah, bergantung kepada komposisi tanah. Ini akan menjadi pakaian utama utama.

Di masa depan nitrat ammonium baja digunakan di taman sebagai penyuburan tambahan sayur-sayuran:

  1. Apabila menanam benih tomato, lada dan tembikai – tambah 1 sudu besar. l. garpu di setiap sumur dan air dengan baik.
  2. Apabila menanam kentang – juga menambah telaga.
  3. Semasa musim panas membaja tumbuh-tumbuhan, apabila mereka mekar dan membentuk ovari – baja berselerak pada kadar 5 g setiap 1 km persegi. m.
  4. Untuk membenamkan tanaman akar – satu lagi pembajaan tambahan dengan menggunakan ubat di lorong (atau furrow) 5 g setiap 1 km persegi. Ia perlu dilakukan 3 minggu selepas percambahan.
  5. Untuk menyiram tumbuh-tumbuhan semasa musim yang semakin meningkat – untuk menyediakan penyelesaian 30 g ubat dan baldi air. Tuangkan di bawah akar, mengelakkan sentuhan dengan daun. Pembungkusan kentang cecair atas terbaik dilakukan semasa hilling pertama.

Ia tidak disyorkan untuk menyuburkan labu ammonium nitrat, timun, zucchini dan skuasy untuk mengelakkan pengumpulan nitrat.

Pergelangan atas terakhir harus dilakukan 15-20 hari sebelum penuaian.

Larutan ammonium nitrat untuk berpakaian atas akar – video