Tahun ini, ditanam pada kubis kubis awal. Anak benih yang dibeli untuk beberapa sebab tidak mendapat akar dengan baik. Pucuk naik bersama-sama, semua kuat dan sihat. Saya sedang menunggu haba untuk memindahkan mereka ke taman. Beritahu saya, apa yang penting untuk menjaga anak benih kubis selepas mendarat di kawasan terbuka untuk melindungi dari penyakit dan perosak?

permohonan baja untuk anak benih kubisDengan bermulanya bulan, petani trak mempunyai kebimbangan baru – sudah tiba masanya untuk menanam benih tanaman sayuran di taman, termasuk kubis, tanpa mana tidak ada penghuni musim panas yang menghormati diri. Ada yang menanamnya sendiri, yang lain membeli bibit yang sudah siap. Walau bagaimanapun, dalam kedua-dua kes, selepas menanam, penting untuk memberi perhatian tumbuh-tumbuhan, kerana penuaian masa depan bergantung kepada ini.

Musim semi biasanya cukup menipu, jika matahari memanaskan bumi dengan baik pada siang hari, maka sering terdapat frost pada waktu malam. Untuk melindungi anak benih kubis daripada membeku, katil dicadangkan supaya terlindung. Sekiranya boleh, anda boleh menggunakan bahan khas (spunbond putih), dalam kes yang melampau, surat khabar yang sesuai dan lama. Perlindungan sedemikian juga akan melindungi pendaratan dari matahari.

Anda boleh melepaskan penutup satu minggu selepas penanaman kubis atau apabila suhu udara naik hingga 18 darjah pada waktu siang.

Penjagaan lanjut untuk kubis kubis selepas mendarat di kawasan terbuka termasuk:

  • penyiraman biasa;
  • permohonan baja;
  • penanaman untuk perlindungan dan kawalan perosak.

Menyiram rejim bibit kubis

menyiram kubis

Kubis – sayuran yang sangat hygrophilous, untuk membentuk kepala yang kuat ia memerlukan penyiraman biasa. Untuk menjalankannya hendaklah pada sebelah petang dengan kekerapan:

  • tidak kurang dari 2 hari – dalam cuaca panas;
  • kira-kira 5 hari – pada hari-hari mendung.

Related  Kami menanam kubis pada benih: menanam tarikh bergantung kepada varieti

Selepas penyiraman, anda mestilah melonggarkan bumi di sekeliling belukar supaya kerak tidak terbentuk, menghalang akses ke udara ke akarnya. Tiga minggu selepas pemindahan, benih boleh bosan. Hilling berulang dilakukan dalam seminggu selepas yang pertama.

Untuk mengelakkan pengeringan tanah cepat, lapisan mulsa (gambut, jerami) perlu diletakkan di atas katil.

Penambahan kubis

top dressing of kubis

Selepas anak benih terbiasa dan berkembang maju, ia harus diberi makan dengan nutrien:

  1. Selepas 2 minggu selepas turun, gunakan baja nitrogen. Dalam baldi air, cair 5 g garpu atau masak infusi dari kotoran burung dalam nisbah 1:10. Daripada kotoran burung, anda boleh menggunakan mullein, mengurangkan kadarnya separuh. Penggunaan – 1 liter larutan setiap belukar.
  2. Semasa pembentukan kepala, berpakaian akar yang mengandungi kalium dan fosforus perlu dijalankan. Dalam 10 liter air, campurkan 8 g kalium sulfat, 5 g superphosphate ganda dan 4 g karbamida.

Sekiranya perlu, jika kubis berkembang dengan buruk, ia juga perlu disenyawakan dengan campuran kalium klorida dan superfosfat dalam nisbah 1: 2.

Pecahan di antara berpakaian atas harus sekurang-kurangnya 3 minggu.

Kawalan perosak kubis

debu kubis dengan abu

Untuk melindungi penanaman dari serangan perosak, disarankan untuk menggunakan kaedah rakyat – mereka pasti tidak akan membahayakan tanaman masa depan, yang bermaksud bahawa kubis tersebut akan benar-benar selamat untuk digunakan.

Jadi, untuk perlindungan daripada kutu dan slug anak benih muda selepas pendaratan harus abu empuk. Ular dan aphids juga memusnahkan penyerapan sekam bawang. Isikan balang liter penuh cengkerang ke dalam botol dan tuang 2 liter air mendidih. Sekat 2 hari, cair sebelum digunakan dengan 2 liter cecair dan tuangkan sedikit sabun cair untuk lekatan yang lebih baik. Sembur kubis.

Menyemburkan benih kubis selepas mendarat di tanah – video