Permohonan baja di penanaman musim bunga mawar

Tahun ini, impian saya memiliki rosario telah hampir menjadi kenyataan – kami membeli kediaman musim panas di mana saya telah menyimpan tempat untuk mawar. Malah anak-anak benih sedang menunggu hujan dan mungkin akan menanamnya. Saya ingin melakukan semuanya dengan baik, tetapi saya masih tidak mempunyai pengalaman mawar yang semakin meningkat. Beritahu saya, apakah yang perlu saya menyuburkan mawar di penanaman musim bunga? Sama ada boleh menggunakan persediaan mineral atau lebih baik untuk membawa organik?

menanam bunga mawarSebaik sahaja matahari musim bunga memanaskan tanah sedikit, suhu udara akan menjadi stabil dan beku frost akan kembali, sudah tiba masanya untuk menanam bunga mawar. Kepada semua pencinta kecantikan bangga untuk waktu yang lama diketahui, ia memerlukan banyak perhatian. Ikrar mawar berbunga yang subur – tanah berkhasiat dan longgar, dan ini boleh dicapai hanya dengan makan tetap. Malah tanah yang paling subur akhirnya habis dan tidak dapat lagi menyediakan tanaman dengan bahan yang diperlukan. Apa yang perlu katakan mengenai anak benih muda, yang amat memerlukan pemakanan. Selain itu, dengan menyediakan mawar dengan kompleks vitamin walaupun semasa penanaman, anda tidak perlu bimbang tentang pembajaan tambahan sehingga musim depan.

Bagaimana dengan betul membuahkan mawar di musim bunga

permohonan baja

Sebelum menanam benih mawar, tanah mesti disediakan dan “diisi semula” dengan nutrien. Mengenai bagaimana untuk melakukan ini, pendapat tukang kebun berbeza. Sesetengah percaya bahawa ia adalah betul untuk menggali dan menyuburkan keseluruhan tapak yang dimaksudkan untuk rosario. Yang lain mengesyorkan menambah baja terus ke telaga, kemudian mencampurkannya dengan tanah. Anda boleh menggunakan apa-apa pilihan, bagaimanapun, jika penanaman rosari besar tidak dirancang, untuk beberapa belukar lebih mudah untuk meletakkan baja segera di lubang penanaman.

Baja yang mana yang lebih baik digunakan?

baja

Bibit muda mawar memerlukan kekuatan untuk pertumbuhan dan pembentukan pucuk baru, yang bermaksud mereka memerlukan nitrogen. Ia adalah dalam kuantiti yang besar yang terdapat dalam baja organik, yang mesti dibuat semasa penanaman.

Memandangkan mawar sangat gemar sedikit tanah berasid, disyorkan untuk menambah abu kayu semasa menanam. Ia juga akan melindungi penanaman dari penyakit kulat.

Pembentukan tunas merah jambu adalah mustahil tanpa fosforus, yang seterusnya, mempercepatkan perkembangan keseluruhan tumbuh-tumbuhan. Ini dan banyak unsur surih lain yang terkandung dalam baja mineral, tanpa yang juga tidak boleh dilakukan dengan bunga ros yang semakin meningkat.

Variasi yang paling optimum untuk menanam bunga mawar adalah untuk menggabungkan persediaan organik dan mineral.

Oleh itu, apabila menanam satu belukar di dalam tanah, perlu dibuat:

  • 1.5 kg humus;
  • 1 sudu besar. l. superfosfat;
  • 30 g abu kayu.

Untuk menggunakan baja segar secara mutlak mustahil – dia akan membakar akar yang sangat muda dan memusnahkan anak benih.

Mawar yang ditanam semestinya ditutup dengan habuk kayu atau daun pokok buah yang jatuh. Ini akan membantu mengekalkan kelembapan dan melindungi taman mawar daripada serangan rumpai. Lebih lanjut mengenai penggunaan urea sebagai baja – baca di laman web kami!

Melahirkan bunga mawar di musim bunga – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector