Saya mempunyai dacha, di sini hanya plot kecil. Tempat yang cukup untuk tanaman hijau dan tomato, tidak ada lagi kentang yang tinggal. Seorang rakan dinasihatkan supaya meletakkannya di dalam beg, kerana bagi mereka dan katil tidak perlu. Beritahu saya cara menanam kentang dalam beg?

Kentang adalah komponen utama diet, jadi penanamannya mengambil sebahagian besar plot di taman. Nah, jika ia mempunyai saiz yang baik dan tanah yang subur. Dan apa yang tukang kebun itu, yang hartanya terletak di tanah langka, atau sangat kecil? Dalam kes ini, adalah bernilai belajar bagaimana untuk mengembangkan kentang dalam beg. Kaedah ini akan menghasilkan tanaman, walaupun tanpa tempat penanaman, selain itu tidak memerlukan usaha khas.

Kelebihan kaedah

pucuk kentang

Penanaman kentang dalam beg adalah cara paling mahal, baik secara material maupun fizikal:

  • apa-apa “katil” tidak perlu sentiasa disapu dan digelapkan;
  • tiada kos membajak tahunan;
  • kentang tidak terjejas oleh penyakit tanah;
  • penanaman tidak terjejas oleh perosak yang tinggal di taman sayuran di atas katil biasa;
  • pucuk naik dengan lebih baik dan tumbuh lebih kuat berbanding dengan hortikultur;
  • tanaman akar tidak membusuk;
  • penuaian adalah lebih mudah dan cepat.

Dan tentu saja, selepas menuai kentang, campuran tanah tetap di dalam beg. Ia boleh dituangkan di atas katil bunga di bawah bunga atau di bawah tanaman di katil sayur, dengan syarat mereka tidak mempunyai penyakit biasa dengan kentang.

Bagi aspek negatif kaedah ini, ada praktikal tiada. Kecuali untuk penanaman, diperlukan banyak substrat dan pemantauan kelembapan berterusan dalam beg.

Penyediaan tanah dan “katil”

beg

Untuk penanaman kentang, anda boleh membeli beg khas yang mempunyai injap untuk penuaian dan penyaringan. Untuk mengurangkan kos bahan, ubi ditanam dalam karung biasa untuk gula atau tepung.

Sekiranya beg itu diperbuat daripada bahan tahan lama yang tidak lulus air dengan baik, buat lubang-lubang kecil di bahagian bawah beg sebelum mendarat. Ini perlu supaya kelembapan berlebihan dapat mengalir dengan bebas.

Untuk mengisi beg menggunakan tanah dari taman, bercampur dengan humus (habuk habuk atau daun pereprevshie, kotoran). Ia juga baik untuk menambah tanah liat sedikit – jadi air akan mengalir lebih perlahan, dan tanah tidak akan kering.

Jangan gunakan tanah dari tapak di mana budaya keluarga Solanaceae berkembang. Ia juga berfaedah untuk mengelakkan tempat-tempat di mana beruang itu hidup, supaya tidak menjangkiti perosak dari luar.

Teknologi penanaman kentang dalam beg

pembungkusan

Kilang tumbuhan bermula pada akhir April – awal Mei. Untuk melakukan ini, beg itu sedikit terselip dan lapisan pertama tanah dituangkan ke bahagian bawah. Ketebalan lapisan bergantung pada saiz beg (10-35 cm).

Pendaratan dihasilkan oleh salah satu imej berikut:

  1. Dalam satu lapisan. Pada campuran tanah tersebar 5-6 kentang yang bercambah (mata sehingga), sedikit ditaburi dengan tanah dan disiram.penanaman satu lapisan
  2. Dalam beberapa lapisan. Mereka meletakkan ubi dalam dua peringkat dengan lapisan tanah di antara mereka.pendaratan dua lapisan

Apabila pucuk adalah 7 cm tinggi, tambah tanah sehingga ia menutupnya. Hanya bahagian atas daun kekal di atas. Apabila semak tumbuh, tanah ditambah sehingga beg dipenuhi dengan 2/3 ketinggiannya.

Sesetengah petani trak mengisi beg sepenuhnya, letakkannya (dan jangan letakkannya) di atas tanah dan buat incisions dalam bentuk salib, di mana mereka menanam ubi.

Makan dengan kentang harus diletakkan di tempat yang cerah dan selalu disiram, tidak membenarkan pengeringan tanah.

Kentang dalam beg: penambahan tanah – video