Pada musim bunga, banyak kubis telah ditanam di taman dan mereka tidak kalah. Semua anak benih telah mapan, dan kepala tumbuh besar dan padat. Dan kami mempunyai cukup, dan masih dijual untuk dijual. Sekarang kita mahu mengulangi perkara yang sama, tetapi dengan timun. Sayur-sayuran rangup di kampung kami sentiasa berada dalam permintaan yang tinggi, kerana ia akan melahirkan tidak sama sekali. Beritahu saya, bolehkah saya menanam timun selepas kubis?

timun dan kubisPutaran tanaman di taman adalah salah satu syarat utama untuk mendapatkan tuaian yang baik. Di samping itu, penggantian tanaman membantu mengelakkan kekurangan tanah sepenuhnya, kerana tumbuhan dan makanan yang berlainan dengan cara yang berbeza. Mark sekurang-kurangnya kubis: yang paling berharga untuk bahan adalah kalium, masing-masing, di tapak selepas penuaian kubis kandungannya semakin berkurangan.

Tidak kurang pentingnya adalah fakta bahawa mengekstrak kalium, sistem akar kubis menggantikannya dengan menenun bumi dengan bahan-bahan berbahaya – kolin. Ia adalah penting untuk mengetahui bahawa anda boleh meletakkan di laman web ini pada tahun berikutnya, kerana beberapa tanaman sayur-sayuran adalah sangat sensitif kepada kesan-kesan mereka, manakala yang lain normal bagi mereka untuk bertindak balas.

Apakah pendahulu kubis untuk timun?

Timun boleh ditanam tidak hanya selepas kubis, tetapi juga di kawasan kejiranan dengannya. Kedua-dua budaya ini saling melengkapi antara satu sama lain. Ditanam berdekatan, mereka kurang cenderung untuk jatuh sakit, dan perosak di tempat tidur tidak begitu biasa.

Bagi siapa lagi yang kubis adalah seorang pendahulu yang baik?busur

Bekas katil kubis sesuai untuk penanaman kebanyakan tanaman, di antaranya:

  • tomato;
  • terung;
  • tanaman akar (wortel, bit);
  • bawang dan bawang putih.

Bolehkah anda menanam kubis lagi di satu tempat?

Selain fakta bahawa kubis mengambil bahan-bahan yang berguna dari tanah dan memberikan unsur-unsur berbahaya, ia sering menderita dari kubis lalat atau kubis. Tidak peduli bagaimana penanaman ditangani, larva serangga mungkin kekal di tanah.

Berlaga di sana, musim depan mereka sekali lagi menyerang tumbuhan, jadi kubis tumbuhan di laman web ini selama lebih dari dua tahun berturut-turut adalah tidak diingini. Jika tidak ada pilihan lain, adalah perlu untuk mengisi kehilangan kesuburan tanah dengan memperkenalkan baja di bawah penggalian. Tetapi anda boleh melakukan ini tidak lebih dari 3 tahun berturut-turut.

Apa yang tidak boleh ditanam selepas kubis?rutabaga

Agar tidak mencetuskan gelombang penyakit dan serangan serangga, dalam pusingan taman baru di atas katil dan bukannya kubis tidak perlu kerana semua yang berkaitan untuk berkembang tumbuh-tumbuhan (lobak, radishes, turnips, rutabaga).

Related  Kita berjuang dengan rhizoctonia atau ketam kentang hitam

Video mengenai gabungan penanaman kubis dan bunga