Saya merancang untuk menyemai lobak merah di musim bunga, di mana timun tumbuh tahun ini. Beritahu saya, bolehkah ini dilakukan dan apa yang harus dilakukan oleh pendahulu wortel ketika menanam?

wortelAkar oren berair dalam tanah yang subur tumbuh lebih besar dan besar, tetapi jika tidak ada nutrien yang mencukupi, ia tidak mungkin mendapat hasil wortel yang baik. Biasanya keadaan sedemikian berlaku jika peraturan putaran tanaman tidak dipatuhi di tapak dan sayur-sayuran ditanam dari setahun ke tahun. Untuk mengelakkan fenomena ini, adalah perlu untuk mengubah budaya di tempat-tempat, dan untuk ini, anda perlu tahu apa yang prekursor adalah yang terbaik untuk menanam wortel.

Selepas apa tanaman taman bolehkah anda menanam lobak?salad di atas katil

Lobak paling banyak ditanam di kawasan-kawasan yang dahulu ditanam:

  • kentang;
  • bawang;
  • tomato;
  • salad.

Juga untuk tanaman akar, bekas katil timun sesuai, tetapi hanya tidak lebih awal daripada dalam dua tahun. Selepas timun di dalam tanah terdapat banyak bahan organik, dan lobak berlebihannya tidak bertolak ansur dan sering “membakar” walaupun pada peringkat awal.

Apakah pelopor harus dielakkan?pasli di atas katil

Yang kurang sesuai untuk wortel yang tumbuh adalah taman selepas pasli. Ini adalah disebabkan oleh fakta bahawa pasli untuk musim tumbuhnya mewujudkan keadaan yang selesa untuk penampilan dan pembiakan bakteria patogen. Akibatnya, tanaman akar mula sakit, tumbuh kecil, melengkung, dengan daging kering, dan menjadi tidak menentu terhadap perosak.

Jika ternyata bahawa kawasan selepas pasli – satu-satunya percuma untuk seluruh taman, anda boleh cuba untuk membasmi kuman itu, meniupkan larutan kuat permanganat kalium segera sebelum menyemai lobak. Malangnya, ia tidak mungkin memusnahkan semua bakteria, tetapi sekurang-kurangnya wortel akan mempunyai peluang.

Dan apa yang perlu ditanam selepas lobak merah?

Jika tanaman akar oren tidak diinginkan selepas timun menyemai, maka tindakan terbalik hanya memberikan hasil yang positif. Menanam lobak ayam timun dengan pengenalan baja akan memulihkan keseimbangan nutrien di dalam tanah, dan dalam masa dua tahun lagi anda boleh menumbuhkan wortel di tempat ini.

Tahun depan selepas wortel meletakkan lada, tomato, salad, kubis.

Related  Penggunaan baja fosforus-kalium untuk membaja bunga

Bagaimana untuk menyelamatkan sayuran dari seekor lobak merah?pendaratan bersama

Di mana sahaja wortel ditanam, lalat wortel akan ditemui di mana-mana oleh bau, yang menghasilkan sayur-sayuran akar. Dan kemudian dengan akar yang manis anda boleh mengucapkan selamat tinggal, kerana perosak ini sangat mencintai mereka sehingga dapat “menyalahgunakan” sekurang-kurangnya separuh panen.

Untuk umpan serangga, petani trak berpengalaman menggunakan penanaman gabungan. Oleh itu, anda boleh menakutkan seekor lalat dengan mengalihkan katil lobak merah dan bawang (atau bawang putih). Hasil yang baik juga adalah habuk tembakau. Ia dicampurkan dengan abu dan ditaburkan dalam baris di antara mereka sekali seminggu.

Peraturan putaran tanaman di taman – video