Beritahu saya cara membuat jeli? Terdahulu, saya sentiasa membeli sendiri kosong dalam beg, tetapi kini saya menjadi ibu. Bayi telah membesar dan ingin mencuba untuk memberinya sedikit, tetapi tiba-tiba menyukainya? Sudah tentu, produk separuh siap untuk kanak-kanak bukan pilihan, jadi saya memutuskan untuk membuatnya sendiri, tetapi yang saya tahu ialah gelatin diperlukan.

jellJeli adalah salah satu pencuci mulut yang paling disukai, kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak. Selain itu ia juga sangat lazat, jeli juga berguna. Gelatin dan bahagian-bahagian komponen mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi usus dan juga membekalkan kepada badan kita asid amino penting seperti glycine, yang menguatkan rawan dan sendi. Dalam hal ini, makanan manis disarankan untuk kanak-kanak dan orang tua – yang pertama berkembang, dan yang kedua memerlukan sokongan.

Jeli yang dibeli di dalam beg tidak dapat dibandingkan dengan rumah yang diperbuat daripada produk semulajadi dan tanpa pewarna dan pengawet, begitu ramai suri rumah tertarik dengan persoalan bagaimana membuat jeli. Selalunya ia berlaku bukannya struktur homogen, kepingan gelatin terlarut diperolehi, atau ia tidak membeku sama sekali.

Untuk mendapatkan jeli yang sangat lazat dan cantik, anda perlu mengamati perkadaran yang berkaitan dengan air, dan juga memperkenalkan gelatin dengan betul.

Ciri gelatingelatin

Kita semua tahu bahawa gelatin dijual dalam beg dan mempunyai bentuk serbuk berbutir. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna ia harus ditambah kepada kosong dalam bentuk ini.

Gelatin perlu diberikan terakhir, dan sebelum ini cairkan.

Ini dilakukan seperti ini:

 1. Pertama, tuangkan kandungan sachet ke dalam bekas yang berasingan, tuang sedikit air sejuk dan biarkan minit selama 10-15. Pada masa ini, granul akan membengkak, dan gelatin akan menjadi jisim tebal likat.
 2. Sekarang bengkak gelatin pada api yang rendah, tidak mendidih.
 3. Apabila jisim menjadi cair, ia boleh diperkenalkan ke dalam jeli. Jika bahan kerja terlalu panas secara tidak sengaja, ia perlu untuk membolehkan gelatin sejuk, tetapi tidak membenarkan ia menjadi tebal lagi.

Oleh kerana gelatin yang terlarut tidak dapat dirawat oleh haba, lebih baik menggunakan air masak segera.

Apa yang boleh dijadikan jeli?beri jeli

Apabila ia menjadi jelas, bahan utama jeli adalah gelatin. Sebagai pengisi, anda boleh menggunakan hampir semua produk di dapur (kecuali sayur-sayuran, tentu saja), iaitu:

 • buah;
 • beri;
 • buah dan buah segar;
 • yoghurt;
 • krim masam;
 • coklat;
 • susu pekat;
 • buah-buahan manisan;
 • jem.

Related  Ciri-ciri pemindahan daffodil musim panas

Resipi mudah untuk jeli cericeri jeli

Pencuci mulut manis dan masam yang menyegarkan adalah sangat mudah. Ini jelas dari benih kaca ceri segar (bilangan mereka boleh meningkat seperti yang dikehendaki, kemudian jeli tebal kerana beri), tuangkan 450 ml air dan rebus kolak, sambil menambah semasa penyediaan 2 sudu besar. l. gula.

Tuang sekitar 100 ml ke dalam mangkuk yang berasingan, dan apabila minuman telah disejukkan, cair 1 sudu besar. l. gelatin. Memperkenalkan bilet ke dalam baki kompos, tuangkan ke dalam bentuk dan masukkan selama beberapa jam di dalam peti sejuk.

Cara membuat jeli berjalur tiga lapisan dari produk semula jadi – video