Tahun ini kami meletakkan rumah hijau, kami merancang untuk menanam krim di sana untuk jualan lebih lanjut. Beritahu saya, apakah ciri-ciri kekwa yang semakin meningkat pada kepingan di rumah hijau?

Seperti yang diketahui, krisan merujuk kepada tumbuh-tumbuhan musim luruh berbunga akhir. Tetapi terima kasih kepada kekacang yang semakin meningkat di rumah hijau, anda boleh mendapatkan tanaman bunga bukan sahaja pada musim luruh. Menguruskan proses berbunga, krisan siap dipotong tiga kali setahun pada bulan-musim musim bunga musim semi. Walau bagaimanapun, tidak cukup untuk menanam bunga di rumah hijau. Untuk mempunyai inflorescence besar yang besar dalam tempoh 4-5 bulan, adalah perlu untuk mewujudkan keadaan yang sesuai untuk loji dan dengan tegas untuk menahan keperluan untuk:

  • tanah;
  • rejim suhu;
  • pencahayaan;
  • menyiram;
  • baja.

rumah hijau dengan kekwa

Tanah untuk penanaman chrysanthemum rumah hijau

Untuk penanaman krisan dalam rumah hijau, anda boleh menggunakan sebagai asas tanah biasa, di mana sedikit untuk menambah pasir dan humus. Untuk memperkayakan tanah, juga membuat kapur, kalium sulfat, kalsium nitrat dan superfosfat dalam perkadaran 5: 5: 2: 3 per 1 m3.

Syarat terma

Pecutan pertumbuhan kekwa memerlukan pematuhan rejim suhu pada peringkat pertumbuhan yang berlainan. Pada pendaratan suhu yang paling sesuai tidak lebih daripada 18 darjah haba. Apabila tunas pertama muncul, suhu perlu dikurangkan kepada 10 darjah, ini akan membolehkan kilang itu bertahan lebih lama sehingga masa pemotongan.

Penanaman chrysanthemum rumah hijau membolehkan untuk mengawal masa penerimaan sambutan bunga oleh pendekatan atau otdviganija. Oleh itu, kenaikan suhu di rumah hijau kepada 20 darjah mendekati bunga selama seminggu dan setengah, masing-masing, menurunkan suhu menolaknya.

Sejak meletakkan daun dan tunas baru pada waktu malam, sangat penting pada masa ini untuk menahan suhu sekitar 16-20 darjah. Pada musim panas, rumah hijau disejukkan kepada 22 darjah, dan pada musim sejuk, ia dipanaskan hingga 18 darjah Celcius.

Kawalan siang hari

Seperti dalam kes rejim suhu, peraturan tempoh siang hari memberi kesan kepada bunga-bunga krisan. Untuk bunga-bunga ini, hari terang pendek ciri. Apabila pencahayaan kurang dari 14 jam, tab peletakan bunga diletakkan, sementara hari-hari yang lebih banyak terdapat, diameter yang lebih besar akan menjadi bunga. Bunga-bunga itu diletakkan dengan cahaya yang bertahan selama 13 jam atau kurang.

kekwa kuning yang besar

Untuk membentuk bunga besar yang indah, anda mesti meninggalkan pukulan kuat, dan mengeluarkan baki, termasuk tunas sampingan.

Untuk membentuk pucuk tinggi dan bunga besar, kebanyakan krisan yang dipotong selepas menanam di tanah memerlukan 4 minggu untuk berkembang pada cahaya 14 jam. Pengurangan tempoh jam siang dan tempoh krisan yang semakin meningkat dalam keadaan sedemikian bergantung kepada kepelbagaian mereka, biasanya dari 6 hingga 12 minggu pertumbuhan.

Pada musim panas, rumah hijau perlu dilindungi dari matahari melalui filem, dan pada musim sejuk – pencahayaan tambahan perlu dipasang.

Ciri-ciri penyiraman chrysanthemums rumah hijau

kekacang threadlike

Untuk pertumbuhan krisan yang lebih cepat memerlukan penyiraman yang baik. Ia boleh disediakan dengan bantuan pengairan titisan, terutamanya jika tanaman ditanam dengan tempat tidur. Pada musim gugur awal, kekwa perlu disiram sebelum makan malam, dan lebih dekat dengan musim sejuk – pada awal pagi, supaya pada waktu malam daun mempunyai masa kering.

Memandangkan tahap kelembapan dalam rumah hijau sentiasa meningkat, penting untuk membersihkan bilik dengan baik selepas menyiram kekwa untuk mencegah penyakit.

Baja Chrysanthemum

Pemberian kekwa krim pertama dilakukan 10 hari selepas pembuangan. Dalam tempoh pertumbuhan aktif kekwa memerlukan baja nitrogen, dan selepas terbentuknya perbungaan, terdapat dalam kalium dan fosforus. Fertilize mengikuti kaedah membuat akar. Dalam kes ini, anda perlu tegas mematuhi dos, supaya tidak membahayakan tumbuh-tumbuhan. Di samping itu, untuk mencegah pelbagai penyakit dan kawalan serangga perosak, krisan perlu dirawat dengan persediaan yang kompleks.

Video tentang penyebaran bibir kekwa dengan kaedah keratan