Tahun ini saya membina rumput mewah di halaman di hadapan rumah. Bulan pertama rumput segar gembira seluruh keluarga dengan kelembutan, warna zamrud yang menyenangkan. Tetapi dalam beberapa minggu kebelakangan ini, sesuatu telah berlaku. Sebahagian daripada rumput berubah menjadi kuning. Lebih-lebih lagi, selepas setiap gaya rambut, kesannya menjadi lebih teruk. Tolong selamatkan rumput! Jawab, kenapa rumput berwarna kuning selepas ricih?

Yellowness pada musim panas yang tinggi, rumput adalah cebisan banyak pemula dan bahkan pemilik tanah yang berpengalaman. Seminggu yang lalu, rumput itu gembira pemiliknya dengan kehijauan yang tebal, menyenangkan. Dan hari ini terdapat tempat-tempat yang berwarna-warni, yang berkembang pesat.

Rumput menguapJika anda tidak mengambil langkah yang sesuai, tidak lama lagi tempat ini akan berubah menjadi tempat botak yang sebenar. Hasilnya boleh menjadi kematian seluruh rumput. Malangnya, tidak mustahil untuk menjawab soalan dengan jelas mengapa rumput berubah warna kuning selepas ricih. Tetapi adalah mungkin untuk menyenaraikan beberapa sebab yang paling mungkin. Mengecualikan mereka satu demi satu, pemilik halaman boleh menyelesaikan masalah ini dan melakukan semuanya untuk membuatnya tidak lagi timbul.

Potongan rambut yang tepat

Pertama sekali, pastikan anda memotong rumput secara rapi dan teratur. Sesetengah pemilik, menjimatkan masa mereka, lebih suka melakukan potong rambut sekali setiap 3-4 minggu. Akibatnya. Menghapus separuh panjang rumput atau lebih. Orang jarang berfikir bahawa potongan rambut untuk rumput adalah tekanan yang serius. Dan potongan rambut, di mana panjang rumput bervariasi begitu banyak – bahaya sebenar.

Cuba untuk memotong rumput yang diperlukan, tetapi tidak kurang daripada sekali setiap dua minggu. Jika anda datang ke dacha tidak setiap minggu, lebih baik untuk memotong potong menjadi dua bahagian, setiap kali memotong beberapa sentimeter – pemotong rumput moden membolehkan anda menetapkan ketinggian rumput.

Jangan lupa – sikap lalai terhadap rumput boleh berakhir dengan penampilan tempat botak dan juga kematian.

Related  Bagaimana cara membesar kebun dari benih?

Pilih masa untuk menyiram

Botak botak di rumput
Banyak kawasan di negara kita dicirikan oleh musim panas yang panas. Ini harus diambil kira apabila memotong. Dan jika anda digunakan untuk memotong rumput pada tengah hari, pada masa yang paling hangat hari, pertimbangkan fakta ini. Lagipun, potongan rambut sentiasa dikaitkan dengan kerosakan pada lapisan pelindung luar rumput. Penyejatan dari rumput yang baru dipotong sangat meningkat. Jika potongan rambut dilakukan pada hari yang panas, ia adalah kehilangan kelembapan yang besar yang menyebabkan kemunculan kesayangan.

Untuk mengelakkan ini daripada berlaku, gerakkan potongan rambut pada waktu pagi, atau lebih baik – untuk petang. Pada masa ini, matahari tidak bersinar begitu kuat, dan sepanjang malam rumput akan pulih sebahagiannya. Dan anda boleh melupakan yellowness. Dengan cara ini, ia adalah masa potongan rambut yang salah yang menjadi penyebab paling banyak kekuningan rumput.

Jangan lupa tentang baja

Sepanjang musim panas, rumput dipotong dan kemudian dikeluarkan. Nutrien yang diperlukan untuk mencipta sel-sel baru diambil dari tanah, sangat menyiramnya.

Oleh itu, anda harus selalu membuat baja. Lebih baik memilih baja khas untuk rumput. Komposisi mereka dengan hati-hati seimbang kalium, nitrogen dan fosforus – bahan yang diperlukan untuk menguatkan sistem akar, pertumbuhan pesat jisim herba dan memberikan warna hijau yang sihat.

Dan, bergantung pada musim, anda harus memilih baja yang sesuai. Mereka boleh dengan mudah dibeli di mana-mana kedai.

Baja bermusim untuk rumputMereka berbeza dalam kadar fosforus dan kalium. Spring-musim panas bertujuan untuk mengekalkan jisim hijau, dan musim panas-musim luruh menyediakan rumput untuk musim sejuk, terutamanya dengan berkesan memberi makan sistem akar.

Lebih banyak mengenai peraturan penjagaan rumput yang anda boleh dari video