Menggunakan humus untuk menanam tumbuhan dalaman

Saya peminat organik dan telah menggunakan humus untuk masa yang lama apabila tanaman tanaman yang semakin meningkat. Dan kemudian seorang kawan dinasihatkan untuk memberi makan mereka bunga di dalam pasu. Beritahu saya cara menggunakan humus untuk membaja tumbuhan dalaman?

Di antara pupuk organik yang digunakan untuk menanam tumbuhan, ia adalah penting untuk menonjolkan humus. Ia adalah produk cacing yang diproses dari kehidupan burung dan haiwan domestik, termasuk tumbuhan yang kekal. Sebagai hasil pengenalan humus ke dalam tanah, strukturnya menjadi lebih longgar, yang secara positif mempengaruhi pertumbuhan tumbuhan dalaman dan pembentukan sistem akar mereka.

vermicompost

Humus boleh digunakan untuk menyuburkan semua tumbuhan, tanpa mengira jenis dan komposisi tanah di mana mereka ditanam.

Betapa berguna adalah humus untuk tumbuh-tumbuhan dalaman?

biohumus

Humus mengandungi pelembab air natrium, kalium dan litium. Mereka perlu untuk perkembangan tanaman yang normal, kerana:

  • mempercepat percambahan biji;
  • meningkatkan anak benih selepas pemindahan;
  • merangsang pertumbuhan akar yang aktif dan seluruh bunga,
  • mempercepatkan berbunga dan menjadikannya lebih subur, dan juga menjejaskan pertumbuhan peduncle dalam ukuran;
  • mengaktifkan proses fotosintesis dalam tumbuh-tumbuhan, menjadikan warna jisim hijau lebih tepu;
  • menggalakkan asimilasi warna nutrien dari tanah.

Cara menggunakan baja dari humus untuk tumbuhan dalaman

baja cecair

Baja organik digunakan secara meluas dalam tempoh pertumbuhan tumbuhan aktif: dengan bermulanya musim bunga – dan sehingga musim luruh lewat. Antara cara menggunakan humus, kita boleh membezakan yang berikut:

  1. Penyiraman dan penyiraman. Untuk menyediakan penyelesaian pekat dalam baldi air (tidak sejuk), 1 sudu besar. humus, benar-benar kacau dan pergi untuk bersuara selama sehari. Penyelesaian siap menyerupai warna teh hitam yang diseduh. Sebelum menggunakan 1 sudu besar. sudu campurkan 2 sudu besar. air. Penyelesaian ini digunakan untuk pengairan dan penyemburan biji-bijian, dan sarang-sarang yang terbentuk di bahagian bawah baldi dicurahkan ke dalam pot bunga.
  2. Tambahan kepada tanah. Terutama juga membuktikan sendiri humus dalam tumbuh-tumbuhan bunga yang semakin meningkat. Bibit muda tumbuh lebih aktif dan kurang sakit, jika mereka ditanam dalam substrat 1 bahagian humus dan 2 bahagian bumi dari taman.
  3. Bubur benih dalam penyelesaian humus selama 12 jam meningkatkan percambahan mereka kepada 96%, iaitu 17% lebih jika dibandingkan dengan perendaman dalam air.

menumpukan perhatian

Sekiranya tidak mungkin untuk memindahkan tumbuh-tumbuhan dalaman setiap musim bunga di dalam tanah baru, hanya kemas kini lapisan atas tanah. Untuk melakukan ini, berhati-hati memilih tanah, dan di tempatnya untuk mengisi lapisan humus tulen 2 cm tebal. Anda juga boleh pra-campuran dengan bumi baru, maka lapisan menjadi lebih tebal.

Menggunakan vermikompost dalam florikultur – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector