Saya suka bunga mawar, saya sudah mempunyai seluruh rosario di rumah. Suami saya mula membina rumah hijau untuk saya dan menawarkan untuk menjual bunga. Beritahu saya, apa yang perlu saya cari ketika tumbuh bunga ros di rumah hijau untuk dijual?

Mereka yang terlibat dalam perniagaan bunga tahu bahawa karangan bunga sangat dihargai semasa cuti, dan malangnya mereka tidak semua jatuh pada musim panas yang hangat. Untuk tidak melepaskan faedah, ramai yang menanam bunga untuk dijual di rumah hijau, termasuk bunga mawar. Penyelenggaraan buatan suhu dan pencahayaan memungkinkan untuk menerima bunga termophilic walaupun pada musim sejuk.

Titik utama untuk bunga ros rumah hijau

mawar di rumah hijau

Masa yang paling sesuai untuk bunga berkembang adalah permulaan bulan Februari. Setelah memulakan penyulingan pada akhir musim sejuk, ia akan mungkin untuk memotong mawar sebelum frosts musim sejuk akan datang. Dan jika ada peluang untuk memasang pemanasan dan pencahayaan tambahan di rumah kaca, bunga untuk dijual akan siap walaupun pada musim sejuk.

Untuk mendapatkan produk berkualiti tinggi, apabila tumbuh bunga ros di rumah hijau, anda perlu dengan cekap mendekati perkara berikut:

  • betul melengkapkan rumah hijau itu sendiri;
  • mengambil tanah yang berkualiti dan jenis bunga yang sesuai;
  • untuk mematuhi syarat untuk menanam benih;
  • memastikan penjagaan semulajadi yang betul;
  • menjalankan pemangkasan tetap dan bunga pemotongan.

Sudah tentu, salah satu faktor utama ialah ketersediaan pasaran jualan.

Perkataan rumah hijau

hothouse

Rosa sangat bersifat thermophilic, oleh itu penjagaan harus diambil untuk mewujudkan mikroklimat yang sesuai. Apabila memilih bahan untuk rumah hijau, penanam bunga berpengalaman menasihatkan supaya berhenti di polikarbonat selular – ia memelihara haba dengan baik.

Agar tidak membekukan benih, asas rumah hijau mesti mempunyai ruang bawah tanah sekurang-kurangnya 30 cm. Untuk memastikan pencahayaan yang mencukupi, siling rumah hijau menjadi tinggi.

Apabila tumbuh bunga ros di musim sejuk, perlu memasang lampu dan pemanasan tambahan di rumah hijau. Anda juga perlu memasang sistem untuk menyiram semak (pengairan titisan automatik adalah yang terbaik).

Pemilihan tanah dan jenis mawar

mawar

Dalam rumah hijau, mawar boleh ditanam:

  1. Di atas katil. Tanah dalam kes ini harus diperkaya dengan kotoran lembu, gambut dan superfosfat.
  2. Dalam periuk. Preliminarily menyediakan substrat 5 bahagian gambut, 4 bahagian tanah rumput dan 1 bahagian Mullein (segar) dan mengekalkannya selama satu tahun. Sebelum menanam, tambah baja mineral dan hidangan daging dan tulang.

Related  Pembentukan mahkota adalah peringkat penting dalam penanaman ceri plum

Apabila memilih varieti untuk penanaman, keutamaan harus diberikan kepada yang popular, tetapi tidak terlalu aneh, terutamanya jika anda terlibat dalam perniagaan hothouse untuk kali pertama. Anda boleh bermula dengan jenis hibrid teh atau grandiflora. Adalah lebih baik untuk membeli lot borong dengan margin kecil, sekiranya berlaku kematian anak benih.

Menanam benih

anak benih muda

Sebelum menanam benih bertahan 12-14 jam di dalam air dan keluarkan tunas yang lemah. Ditanam hendaklah di bumi yang hangat, meninggalkan tempat cantuman di atas tanah.

Ketumpatan penanaman bergantung kepada keindahan varieti terpilih. Pada purata 1 sq.m. ditanam dari 4 hingga 10 semak.

Merawat penanaman bunga ros di rumah hijau

Kepada semua anak benih diwarnai, di rumah hijau perlu mengekalkan suhu yang tetap 10 darjah Celsius. Semasa tempoh berbunga, suhu diturunkan. Rumah hijau harus berventilasi dan mengekalkan kelembapan kira-kira 70%.

Penjagaan selanjutnya terdiri daripada pemakanan benih yang tepat pada masanya, melonggarkan dan menyembur tanah, menyiram. Sekiranya perlu, sediakan lampu tambahan ke semak atau, sebaliknya, untuk melindungi dari sinar langsung.

Menjalankan pemangkasan dan memotong mawar tepat pada masanya

memotong mawar

Untuk mendapatkan tunas yang besar, tunas sisi dipindahkan bersama dengan tunas yang terbentuk pada mereka. Tinggalkan satu tembakan kuat dengan 3 tunas.

Apabila memotong mawar untuk jualan (sebaik-baiknya pada waktu pagi) di atas semak adalah perlu untuk meninggalkan jisim hijau yang mencukupi untuk merangsang pembentukan pucuk baru.

Menanam bunga ros di rumah hijau – video