Selepas membeli alpukat, tulang yang baik kekal. Saya mahu cuba menanamnya. Beritahu saya, ini mungkin dan bagaimana alpukat berkembang di rumah?

alpukatHari ini, tiada siapa yang terkejut dengan kehadirannya di rumah atau pangsapuri tumbuhan tropika. Satu tanaman eksotik seperti itu adalah alpukat atau “buaya pir”. Pohon yang indah di tanah asalnya ditanam untuk mendapatkan buah alpukat yang berguna, tetapi di dalam rumah ia berfungsi untuk tujuan hiasan.

Perbezaan antara rumah dan taman alpukat

Secara semula jadi, alpukat dewasa sangat mengesankan. Selalunya ini adalah pokok-pokok besar yang berukuran 20 meter, yang utama adalah buah-buahan. Di rumah, alpukat juga tumbuh sangat cepat, kenaikan tahunannya dapat mencapai 1 m. Walaupun demikian, ketinggian pokok dewasa jarang melebihi 2.5 m disebabkan ruang terhad periuk.

Secara amnya, ini adalah budaya malar hijau, tetapi walaupun daunnya gugur, tidak lama lagi yang baru muncul di cawangan. Alpukat, seperti semua budaya tropika, sangat menyukai haba, jadi dalam iklim tempatan ia tumbuh kebanyakannya di dalam rumah atau di rumah hijau.

Di kawasan yang mempunyai iklim yang hangat, tabung boleh dimakan untuk musim panas ke udara terbuka, tetapi perlu mengelakkan draf yang berbahaya kepada alpukat.

Di dalam keadaan tertutup, tumbuhan itu tumbuh dan berkembang sangat jarang dan tidak lebih awal dari pada usia empat tahun, dan buah-buahannya bersaiz sederhana berbanding dengan spesimen taman.

Ciri pendaratan

penanaman alpukat

Untuk penyebaran alpukat, kaedah benih digunakan, kerana keratannya sangat sukar untuk diambil akar, dan sangat sukar untuk mendapatkannya. Tetapi anda boleh membeli alpukat segar dan masak di kedai-kedai hampir sepanjang tahun. Tulang yang dikeluarkan darinya berfungsi sebagai bahan benih yang sangat baik, ia berkecambah hampir selalu, walaupun ia akan mengambil banyak masa (dari 1 hingga 6 bulan). Tetapi kilang baru akan mengekalkan semua ciri varieti.

Untuk menanam tulang adalah mungkin dalam dua cara:

  • di dalam air;
  • dalam substrat berkhasiat, longgar yang terdiri daripada pasir, tanah dan humus dalam perkadaran yang sama.

Dalam kedua-dua kes, tulang perlu dibenamkan pada separuh, dan ketika bercambah di dalam air, ia tidak boleh menyentuh bahagian bawah kapal. Untuk ini, kadbod dicurahkan atau batu itu diturunkan ke dalam air mengikut berat, menggunakan tompok gigi sebagai sokongan.

Selepas masa yang tertentu, tulang akan bertambah besar dan terbuka, dan dari patah akan tumbuh bercambah merah jambu.

Ciri-ciri penjagaan

alpukat muda

Selain panas, alpukat memerlukan banyak air dan penyiraman yang banyak. Pengecualian hanya tempoh musim sejuk, terutamanya jika ia melangkah di dalam bilik sejuk. Semakin rendah suhu di dalam bilik, kurang perlu disiram tanaman.

Satu prasyarat untuk alpukat yang tumbuh di rumah adalah pemangkasan pokok biasa. Tanpa itu, mahkota akan menjadi jarang, dan tumbuhan itu sendiri akan meregang. Untuk melakukan ini, pada musim bunga selepas 8 daun anda perlu mencubit pucuk. Kelihatan ranting sisi selepas 5 daun.

Pertumbuhan pesat alpukat memerlukan pemindahan tahunan pokok muda. Spesimen besar dipindahkan sekali setiap tiga tahun.

Avocado di rumah – video