Mendengar mengenai kaedah benih yang semakin meningkat dalam kertas tandas. Sungguh luar biasa, tetapi kawan-kawan yang menggunakannya, berpuas hati. Beritahu kami cara menanam benih dalam filem dan tandas di rumah, dan apakah kelebihan kaedah ini?

Perkebunan fantasi benar-benar tidak habis-habisnya. Apa yang tukang-tukangnya tidak akan dapat menghasilkan benih yang sihat. Salah satu cara bukan tradisional untuk mendapatkan anak benih dari benih adalah kaedah benih yang tumbuh dalam filem dan tandas. Ia juga dipanggil tanpa tanah. Namanya dibenarkan sepenuhnya, kerana benih bercambah hanya di atas kertas tanpa penambahan tanah.

Kelebihan menggunakan kaedah tanpa tanah

anak benih dalam filem

Untuk mendapatkan anak benih dengan bantuan cara penanaman tanpa tanah, ia adalah sangat mudah, dan masa tidak diperlukan. Kelebihan utama menggunakan penanaman tersebut adalah:

  • untuk anak benih akan memerlukan ruang yang sangat sedikit;
  • sistem akar pucuk tersebut lebih kuat daripada yang diperoleh melalui percambahan benih di tanah;
  • percambahan benih juga lebih tinggi;
  • Budaya yang ditanam dari pokok-pokok itu beruang seminggu lebih awal;
  • kejadian benih dengan batang hitam hampir mustahil.

Teknologi benih yang semakin meningkat

Untuk “benih menyemai” anda perlu:

  1. Beg polietilena.
  2. Kertas tandas.
  3. Botol plastik atau kaca timbul.
  4. Benih.

Peket dipotong panjang ke jalur, lebar jalur sepadan dengan lebar kertas tandas, dan menyebarkannya di atas lantai. Di atas polietilena meletakkan kertas itu. Panjang band adalah sewenang-wenangnya, perkara utama adalah bahawa roll kemudian dimuatkan ke dalam bekas.

pita filem

Keringkan kertas tandas ringan dengan air dari senapang semburan dan letakkan benih berturut-turut di bawah satu pinggir (dari bahagian atas untuk berundur 1 cm). Antara benih meninggalkan jarak 3 cm. Tutup benih yang diletakkan dengan jalur kedua kertas tandas. Ia juga basah. Teratas lapisan lain jalur potong dari pakej.

benih di atas kertas tandas

Untuk kemudahan, anda boleh menulis pada filem dengan penanda apa benih ditanam.

Strip benih dipintal ke dalam roll tidak terlalu ketat dan meletakkan berdiri di dalam botol plastik yang dipangkas atau kaca besar. Tuang sedikit air dalam kuali.

gulung dengan biji

Gulung mesti ditetapkan supaya bahagian atas dengan benih ternyata.

Jumlah kelembapan yang diperlukan akan mengalir ke bibit melalui kertas tandas, dan dua lapisan filem akan menghasilkan kesan rumah hijau dan melindungi benih daripada mengering. Agar tidak mengeringkan tepi kertas tandas atas, anda boleh menutup bahagian atas dengan kaca lain. Tetapi dalam kes ini, ia perlu untuk mengasingkan anak benih dengan kerap, menaikkan gelas kedua.

pucuk kertas

Selepas benih telah melewati (ia mengambil masa kira-kira seminggu), kita perlu memberi mereka beberapa minggu lagi untuk membesar. Selepas 2 minggu, pucuk dewasa dengan dua daun yang sebenar perlu dijadikan unggulan.

Untuk melakukan ini, berhati-hati menggulung roll, keluarkan lapisan atas kertas (apa yang tersisa) dan pilih pucuk terkuat. Tidak mengapa jika kertas dipisahkan dengan teruk – anda boleh transplantasi dengannya, tidak akan ada bahaya daripadanya.

Tumbuh tumbuhan dalam cawan berasingan (sudah ada tanah nutrien). Penjagaan selanjutnya untuk pucuk adalah sama seperti benih biasa. Sekiranya dikehendaki, pucuk yang belum dimajukan lagi dibalut dan ditanam.

Video mengenai cara menanam benih tanpa tanah