Teknologi sayur-sayuran yang tumbuh di atas katil sempit yang telah saya gunakan untuk tahun kedua sudah. Saya tidak perasan peningkatan istimewa dalam musim menuai, walaupun kaedah ini sangat mudah, terutama untuk plot kecil saya. Saya mendengar bahawa di samping katil sempit, adalah perlu untuk memohon baja dengan komposisi tertentu microelements. Beritahu saya, apakah baja di Mitlajderu dan bagaimana ia perlu dibawa?

Taman MitliderKaedah tumbuh sayuran di Mitlajderu telah lama digunakan secara aktif oleh petani trak. Titik utama kaedah ini adalah susunan khusus katil, di mana lebar petak adalah dua kali lebih luas daripada jarak antara kedua-dua katil. Ridge sempit membolehkan anda mengumpulkan tanaman yang baik dari kawasan kecil, sementara ia sangat mudah untuk dijaga.

Walau bagaimanapun, rahsia utama penanaman tanaman terdiri daripada dua bungkusan atas khas:

  • pada peringkat pra-tanaman semasa penyediaan tanah untuk penanaman;
  • dalam tempoh tumbuhan vegetatif.

Mengenai persoalan, apa yang baja oleh Mitlajderu, anda boleh menjawabnya – ini adalah dua campuran yang berlainan unsur surih yang digunakan untuk membaja tumbuh-tumbuhan pada peringkat tertentu.

Campuran pertama adalah kapur

persenyawaan tanah

Ia direka untuk menyamakan tahap keasidan tanah dan memperkayakannya dengan kalsium. Untuk tanah berasid, komposisi berikut digunakan: tepung kapur, kapur dan dolomit dalam jumlah yang sama (5 kg) dan 40 g asid borik.

Bagi tanah alkali, bukan kapur, 5 kg gipsum (atau kalium sulfat) perlu ditambah ke campuran.

Campuran kedua adalah mineral

baja sayur-sayuran

Ia bertujuan untuk berpakaian tambahan tanaman taman semasa musim yang semakin meningkat. Dalam versi yang sedikit diubahsuai, ia digunakan untuk menyuburkan benih sayuran.

Untuk menyediakan campuran untuk membenamkan tumbuhan dewasa, ia mestilah dicampur:

  1. Azofoscu – 420 g.
  2. Kalimag – 280 g.
  3. Carbamide – 190 g.
  4. Superphosphate – 110 g.
  5. Asid molibdik – 2 g.
  6. Asid Borik – 2 g.

Related  Begonia pengemis kolar

Dalam campuran yang dimaksudkan untuk membenamkan anak benih, 5 dan 6 item hendaklah ditambah kepada 3 dan 4 g masing-masing daripada perkadaran yang ditentukan. Komposisi asas tetap sama.

Bagaimana untuk memohon campuran?

Apabila menyediakan katil untuk menanam sayur-sayuran di permukaan tanah, perlu menyebarkan baja yang terdiri daripada kedua-dua campuran:

  • 450 g campuran berkapur;
  • 225 g campuran mineral.

Tempat tidur mesti digali selepas memohon baja.

Pada masa akan datang, hanya campuran kedua, digunakan untuk menanam tumbuhan. Sekali seminggu, ia perlu disebarkan di permukaan bumi di antara dua baris di dalam katil sempit. Rata-rata, untuk 1 m panjang katil dengan sayur-sayuran anda perlu 60 g campuran.

Ciri penggunaan baja pada musim yang semakin meningkat adalah bahawa ia digunakan hanya untuk aplikasi ke tanah, yang kemudiannya banyak dan teratur disiram. Penyediaan penyelesaian untuk berpakaian akar berdasarkan asasnya tidak disediakan.

Program untuk memberi makan kepada Mitlajderu – video